19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Situācija ar applūdušajām lauksaimniecības zemēm nav uzlabojusies
Situācija ar applūdušajām lauksaimniecības zemēm nav uzlabojusies
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 22. septembris 2017, 11:25
Turpinoties lietavām, situācija ar applūdušajām lauksaimniecības zemēm nav uzlabojusies, šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).


Ministrs pauda, ka daudzviet situācija nav uzlabojusies vai mainījusies – atsevišķās vietās labība joprojām ir zem ūdens. Pēc ministra sacītā, plūdi ir smagi skāruši daudzas Latgales saimniecības, izpostot ražas un nodarot zemniekiem liekus zaudējumus. Daudzviet applūdušajos tīrumos nav iespējams novākt ne graudus, ne kartupeļus, ne citas kultūras. Tāpat arī no applūdušajām pļavām nav iespējams izvest ziemas lopbarībai sagatavoto sienu.

Kopumā pieteiktas vairāk nekā 38 tūkstoši lielas zaudētās ražas platības. Ministrs atklāj, ka netiek plānots kompensēt 100% plānoto peļņu, bet tiks veikti aprēķini par katras graudu kultūras vidējo ieguldījumu izmaksām.

Ministrija jau ar lauksaimniekiem ir runājusi par iespēju lauksaimniecības zemes apdrošināt, taču pieredze rāda, ka sadarbība starp lauksaimniekiem un apdrošinātājiem nav veiksmīga.

Jau ziņots, ka pēc plašajiem postījumiem, ko lauksaimniekiem, ceļu infrastruktūrai un meliorācijas sistēmām, izraisīja ilgstošās spēcīgās lietavas, ārkārtēja situācija līdz š.g. 30. novembrim ir izsludināta 29 novados Latgalē, Vidzemē un Sēlijā (Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Aknīstes un Salas novads).

Lai saņemtu kompensācijas, lauksaimniekiem, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, līdz 2017. gada 2. oktobrim jāpiesakās platību apsekošanai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās iestādēs, iesniedzot papīra formā aizpildītu informācijas veidlapu. Par izpostītajām lauksaimniecības platībām, kurās iesēti griķi un kukurūza, LAD pieteikums pieņems līdz 15. oktobrim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats