28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » OCTA likuma grozījumu dēļ iespējama auto cenu sadārdzināšanās
OCTA likuma grozījumu dēļ iespējama auto cenu sadārdzināšanās
Autors: BNA / 12. septembris 2017, 10:59
Ņemot vērā jaunos grozījumus auto īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā, kuru dēļ auto tirgotājiem būs jāpērk OCTA polises tiem pārdošanai nodotiem spēkratiem, paši tirgotāji pieļauj, ka šāda prakse sadārdzinās auto cenas, vēsta LNT ziņas.


Iemesls grozījumiem ir problēma, ka, kad auto nodod tirdzniecībā, iepriekšējā īpašnieka polise joprojām ir spēkā, un, ja ar šo auto notiek negadījums, tas ietekmē šā īpašnieka nākamās polises cenu, kuru nosaka, ņemot vērā bonus malus jeb piemaksu un atlaižu sistēmu.

“Tirdzniecības uzņēmums taisa dažādas braucienus ar klientiem un joprojām strādā vecā īpašnieka polise, kas īpaši pareizi nav. Ja īpašnieks uzskatot, ka transportlīdzeklis ir pārdots, pēc tam izrādās, ka viņam samazinās bonus malus klase, jo, izrādās, bijis negadījums ar viņa transportlīdzekli, kur jau uzskata ne par savu, situācija ļoti nepatīkama,” skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes loceklis Juris Stengrevics.

Tādējādi Ministru kabineta komiteja atbalstījusi ieceri mainīt OCTA polises iegādes nosacījumus, un, ja stāsies spēkā jaunie likuma grozījumi, tad auto pārdevējs varēs izbeigt veco polisi, saņemt naudu par neiztērēto polises laiku, un jaunā polise tad būs jāiegādājas uzņēmējam, kurš apņēmies auto tirgot.

Tomēr auto tirgotāji pret jaunajiem grozījumiem ir diezgan skeptiski.

“Ja man ir jāpērk tagad OCTA, tad minimālais OCTA termiņš ir trīs mēneši, tātad, lai izbrauktu vienu kvartālu ar klientu izmēģināšanai, man jāpērk OCTA vismaz uz trim mēnešiem. Ja attālinātā pārrakstīšana – ja viens pilsonis pārdevis otram, savu OCTA noanulē, tad kurš tajā brīdī pirks to OCTA?” jautā auto plača “Pro Vento” direktors Uģis Vītols.

Tāpat Vītols skaidro, ka auto pārdot izdodas dažādi – nedēļas, mēneša vai pusgada laikā. Līdz ar to, ja tirgotājam būs jāpērk OCTA polise uz trim mēnešiem, tas varētu sadārdzināt pašu auto.

“Protams, ka par to maksā beigās patērētājs, kaut kādā veidā katrs komersants šo izdevumu absolūti ietvers kaut kādā mašīnas cenā un kaut kādā brīdī viņš arī to no pircēja paņems, ar to jārēķinās,” norāda “Pro Vento” direktors.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats