23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iedzīvotāji nosauc galvenās problēmas Latvijas lielajās pilsētās
Iedzīvotāji nosauc galvenās problēmas Latvijas lielajās pilsētās
Autors: NRA.lv / 8. septembris 2017, 10:12
Bezdarbs ir problēma, kuru iedzīvotāji ir norādījuši kā galveno savā pilsētā, jo īpaši - Daugavpilī (91 %) un Rēzeknē (90 %), secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktajā aptaujā, kurā piedalījās iedzīvotāji no Daugavpils, Jelgavas, Jēkabpils, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils. Vairāk nekā puse iedzīvotāju bezdarbu kā galveno problēmu minēja arī Liepājā (79 %), Ventspilī (77 %), Jēkabpilī (69 %), Jūrmalā (65 %) un Jelgavā (58 %). Bezdarbs mazāk par pusi iedzīvotāju uztrauca vienīgi Valmierā (49%).

Par trim nozīmīgākajām problēmām, vērtējot drošību, gaisa piesārņojumu, troksni, sabiedrisko transportu, veselības aprūpes, sociālos un izglītības pakalpojumus, bezdarbu, mājokļa apstākļus un ceļu infrastruktūru, sešās no astoņām lielajām pilsētām visbiežāk atzītās ir bezdarbs, ceļu infrastruktūra un veselības aprūpes pakalpojumi. Tikai Ventspilī ir atšķirīgs iedzīvotāju vērtējums par trim galvenajām problēmām, kur pirmajā trijniekā minēts gaisa piesārņojums (61 % iedzīvotāju), raksta nra.lv

Jaunieši - iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 30 gadiem - bezdarbu kā vienu no galvenajām problēmām visbiežāk bija norādījuši Daugavpilī, kur tā ir problēma 99 % jauniešu (+8 procentpunkti, salīdzinot ar visu iedzīvotāju vērtējumu), Jelgavā (+3 procentpunkti) un Ventspilī (+2 procentpunkti), retāk Jēkabpilī (-15 procentpunkti), Jūrmalā (-12 procentpunkti) un Valmierā (-14 procentpunkti). Rēzeknē jauniešu un visu iedzīvotāju vērtējums bija identisks.

Otra nozīmīgākā problēma, kā norādīja respondenti, ir veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, kas uztrauca vairāk nekā pusi iedzīvotāju Daugavpilī, Ventspilī, Jēkabpilī un Valmierā (attiecīgi 62 %, 58 %, 56 %, 55 %). Liepājā un Rēzeknē veselības aprūpe neapmierina pusi iedzīvotāju (50 % katrā), Jelgavā - 49 %. Savukārt Jūrmalā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību kā problēmu bija norādījusi trešdaļa iedzīvotāju (32 %).

Ceļu infrastruktūra kā trešā nozīmīgā problēma ir minēta Jelgavā (65 %), Jēkabpilī (64 %), Jūrmalā (49 %), Valmierā (49 %), Daugavpilī (42 %), Liepājā (42 %) un Rēzeknē (40 %). Jāatzīmē, ka tikai 7 % Ventspils iedzīvotāju ceļu infrastruktūru ir iekļāvuši trīs nozīmīgāko problēmu vidū. Ventspilī 61% iedzīvotāju rūp gaisa piesārņojums pilsētā.

Trīs biežāk minētās problēmas Latvijas lielajās pilsētās

Veicot datu telpisku analīzi, CSP pārbaudīja, vai kādā no pilsētas daļām nav būtiski atšķirīgs viedoklis no pilsētas vidējā. Tāds tika konstatēts Jūrmalā un Jelgavā iedzīvotāju vērtējumā par drošību, sabiedrisko transportu un ceļu infrastruktūru savā pilsētā. Jūrmalā drošību kā vienu no trim problēmām visbiežāk minēja Kauguru apkārtnes iedzīvotāji (26,4 %), ievērojami vairāk nekā vidēji Jūrmalā (18,5 %).

Iedzīvotāju īpatsvars Jūrmalā (procentos), kas kā vienu no problēmām norādīja drošību.

Kauguru apkārtnē bija izteikti mazāk Jūrmalas iedzīvotāju, kas bija neapmierināti ar sabiedriskā transporta pieejamību - tikai 2,6 % pretstatā 11,7 % visā pilsētā.

Iedzīvotāju īpatsvars Jūrmalā (procentos), kas kā vienu no problēmām norādīja sabiedriskā transporta pieejamību.

Jelgavas centrā dzīvojošo viedoklis par ceļu infrastruktūru bija izteikti pozitīvāks nekā pārējās pilsētas daļās. Kā vienu no problēmām ceļu infrastruktūru minēja nedaudz mazāk par pusi (47,1 %) centrā dzīvojošo pretstatā 64,8% iedzīvotāju visā pilsētā.

Iedzīvotāju īpatsvars Jelgavā (procentos), kas kā vienu no problēmām norādīja ceļa infrastruktūru.

Viedokli par problēmām pilsētā atteicās paust 19 % Jūrmalas iedzīvotāju, 18 % ventspilnieku, 14 % valmieriešu un mazāk par 10 procentiem Rēzeknes (9 %), Jēkabpils (7 %), Daugavpils (6 %), Jelgavas (6 %) un Liepājas (5 %) iedzīvotāju.

Aptaujā piedalījās 4063 astoņu lielo pilsētu iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 95 gadiem. Līdzīga aptauja Rīgā un citās lielākajās Eiropas Savienības pilsētās veikta 2015. gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats