28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Akcijā Par progresīvu VID! aicina reformēt dienesta darbību
Akcijā Par progresīvu VID! aicina reformēt dienesta darbību
Autors: BNA / 15. augusts 2017, 13:32
Partija “Progresīvie” otrdien rīko akciju pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkas, kurā aicina reformēt iestādes darbību atbilstoši valsts un sabiedrības interesēm.

Akcijas “Par progresīvu VID” mērķis ir piedāvāt priekšlikumus, kuros vajadzētu balstīt VID reformu, lai šī institūcija darbotos moderni, atbilstoši valsts un sabiedrības interesēm un veicinātu, nevis bremzētu, godīgu uzņēmējdarbību Latvijā.

Partija uzsver, ka viens no “Progresīvo” pamatprincipiem ir tas, ka ēnu ekonomika jāsamazina, uzsvaru liekot nevis uz represīvām metodēm, bet tādas ekonomikas un nodokļu politikas veidošanu, kas motivēs uzņēmumus strādāt legāli.

“Politiķiem un valsts pārvaldei ar saviem darbiem jāpierāda, ka samaksātie nodokļi netiek izsaimniekoti un tiek ieguldīti kopīgām vajadzībām,” uzsver partija.

Partijas skatījums paredz, ka VID vismaz 1/3 darbinieku jābūt auditoriem, 1/3 klientu – konsultantiem un 1/3 – administratīvajiem darbiniekiem. VID darbību jāorganizē nelielai, profesionālai un labi apmaksātai darbinieku komandai, kas ļautu koncentrēties uz profesionālu apkalpošanu un lielo krāpšanas shēmu atklāšanu, nevis visaptverošu un nelietderīgu mazo uzņēmumu kontroli.

Partija uzsver, ka bez pamatota iemesla VID nedrīkst veikt pārbaudi uzņēmumā biežāk kā reizi divos gados: “Plānveida pārbaudēs ir jāsaskaņo pārbaudes laiki ar pārbaudāmo uzņēmumu vienu nedēļu iepriekš, lai samazinātu apgrūtinājumu uzņēmuma pamatdarbībai, kas var rasties, ja VID pēkšņi ierodas un paralizē tā darbību. Šis punkts neattiecas uz gadījumiem, kad ir pamatotas aizdomas par nelikumīgām darbībām.”

“Sods ir galējs līdzeklis,” uzsver partija, norādot, ka uzņēmums vispirms jābrīdina par nepilnībām, un jādod saprātīgs laiks to novēršanai. Sodu apmērs ir jādiferencē un jāpiespriež samērīgi atkarībā no nodarītā kaitējuma un uzņēmuma apgrozījuma lieluma.

” Pirms VID izlemj sūtīt oficiālas vēstules par nepilnībām uzņēmumu darbībā vai atskaitēs, tam ir jāmēģina sazvanīt uzņēmuma atbildīgo amatpersonu. Iespējams, nepilnības var ātri novērst, negatavojot draudīgas vēstules un netērējot tam resursus,” min partija, norādot, ka VID jāveicina, ka katram uzņēmumam Valsts ieņēmumu dienestā ir savs konsultants, kurš spēj konsultēt uzņēmumu tā darbības laikā.

“VID ir jāpiedāvā (vai jārada atsevišķa iestāde, organizācija, kurai nav represīva rakstura, tādējādi radot uzticamību) konsultācijas grūtībās nonākušiem uzņēmumiem par to, kā palīdzēt izvairīties no maksātnespējas un atjaunot uzņēmuma darbību. Valstij ir izdevīgāk, ja uzņēmums turpina darbību, pat tad, ja nodokļu maksājumi tiek atlikti, nevis ja uzņēmums pasludina maksātnespēju un nesamaksā valstij ne tikai parādu, bet arī iespējamos nākotnes nodokļus,” min partija.

Partija uzsver, ka jāizveido uzņēmēju un VID konsultatīvā padome, kura regulāri tiekas, lai izrunātu aktuālos jautājumus. Tāpat reizi gadā VID ir jāorganizē tikšanās ar atsevišķu nozaru uzņēmumiem, lai saprastu, kādas ir problēmas konkrētajā sfērā un kā varētu uzlabot likumdošanu un VID darbību attiecībā uz šīs nozares uzņēmumiem.

Tādā veidā būtu iespējams jau laicīgi atteikties no nevajadzīgām normām, ja tās apgrūtina uzņēmumus un nav pamatotas, ieviest jaunus noteikumus un operatīvi rīkoties, piemēram, lai novērstu negodīgu konkurenci vai nodokļu nemaksāšanu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats