28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Alimentu nemaksātājiem tiesības vēl neatņem
Alimentu nemaksātājiem tiesības vēl neatņem
Autors: BNA / 9. augusts 2017, 14:42
Vecākiem – parādniekiem -, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu, varēs liegt izmantot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības, nosaka likums, kas stājies spēkā jau kopš 1. aprīļa. Pagaidām gan praksē neviens parādnieks tiesības vadīt auto nav zaudējis.

Pēdējos gados valsts pieteikusi arvien niknāku cīņu pret alimentu nemaksātājiem. Četrus mēnešus spēkā ir norma, kas paredz, ka uzturlīdzekļu nemaksātājam varēs piemērot visu vai tikai konkrētas kategorijas transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu.

Liegumu varēs piemērot gadījumos, kad bērnam uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un parādnieks nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Tāpat tiesību liegumu varēs piemērot, ja parādnieks nebūs veicis maksājumus trīs secīgus mēnešus.

Izņēmums būs personas ar invaliditāti vai personas, kuras pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus gadījumos, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumos, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Tāpat tiesību izmantošanas liegumu nepiemēros gadījumos, kad tas varētu radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgo personu vai cita viņa aprūpē esošu bērnu interesēm. Tas attiecas uz gadījumiem, kad vadīšanas tiesības parādniekam nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai vai parādnieka aprūpē ir bērns ar invaliditāti un nav iespējams izmantot citus transporta veidus.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda juriste Solvita Poga Latvijas Radio skaidro, ka šai normai ir preventīvs spēks, un fonda galvenais uzdevums ir likt cilvēkiem atdot parādu valstij un pašiem uzturēt savus bērnus. Līdz ar to fonda administrācija līdz šim nav piemērojusi šādu transporta līdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu parādniekiem.

Parādniekus uzrunā ar vēstulēm, un kopš maija izsūtīts vairāk nekā 30 000 vēstuļu, kurās izklāstīts parāda apmērs un iespējas to dzēst. Parādnieki aktīvi atsaucoties un interesējoties par iespēju saistības ar valsti nokārtot. “Vadītāja tiesību atņemšana – tas ir tāds jau galējs solis,” saka Poga.

Šogad līdz 31.jūlijam Uzturlīdzekļu garantiju fonds atguvis vairāk nekā trīs miljonus eiro. Juriste saka, atgūtā summa ir teju par 37% lielāka nekā analogā laika periodā pērn.

Tie, kuri neatsauksies aicinājumiem parādu dzēst, kā arī būs uzkrājuši lielas summas,  līdz gada beigām var riskēt, ka viņiem var tik liegta iespēja vadīt auto.Pirmie tiesības vadīt kādu transporta līdzekli var zaudēt tie, kuru vietā valsts alimentus maksāja vēl līdz 1.aprīlim.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda sniegto statistiku 2016.gadā uzturlīdzekļu piedziņas lietās atgūti 4,29 miljoni eiro, kas ir vairāk nekā 2015.gadā, kad tie bija 3,51 miljons eiro.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats