18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vents Armands Krauklis: Pašreizējā politika reģionus lēnā garā iznīcina
Vents Armands Krauklis: Pašreizējā politika reģionus lēnā garā iznīcina
Autors: Bens Latkovskis / NRA.lv / 9. augusts 2017, 10:25
Saruna ar Valkas novada domes priekšsēdētāju, Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) valdes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli par valdības iecerēto nodokļu reformu un par šīs reformas ietekmi uz pašvaldībām; par gaidāmo Latvijas Pašvaldību savienības kongresu un tās iespējamo jauno vadību; par izglītības sistēmas reformas ietekmi uz iedzīvotājiem reģionos un paša V. A. Kraukļa gatavību startēt nākamruden paredzētajās Saeimas velēšanās.

- Jūs pēdējā laikā esat vairākkārt kritizējis esošās izmaiņas nodokļu likumdošanā, tajā skaitā minimālās algas straujo pieaugumu, kas samazināšot pašvaldību finanšu rocību. Kādas ir jūsu vadītās organizācijas - Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) - nākamās plānotās darbības? 

- Tagad nākamās lielās diskusijas būs par nākamā gada valsts budžetu, un arī Finanšu ministrija ir teikusi, ka problēmas tiks risinātas tajā laikā. Pagaidām pieņemtais bija lielais rāmis, un viņi saprot, ka pašvaldībām tur var rasties problēmas, tāpēc, apspriežot budžetu, šī diskusija atsāksies. Drīz būs Pašvaldību savienības kongress… 

- …kad tas būs? 

- 18. augustā Alūksnē būs Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kongress, un ir pilnīgi skaidrs, ka LPS būs jauna vadība. Mēs ļoti ceram, ka caur to LPS kļūs enerģiskāka un jaudīgāka. Ir paredzēti grozījumi statūtos, ka arī LPS valdē būs RACA pārstāvis, jo pareizāk ir pašvaldību intereses aizstāvēt caur jumta organizāciju. Pēdējā laikā pašvaldību organizācijas, vismaz nodokļu lietās, ieņēma tādu nogaidošu pozīciju, jo bija zināms, ka līderi mainīsies. Kā esmu jau ne reizi vien norādījis, pašlaik izskatās, ka pašvaldību ienākumu bāze daudzām pašvaldībām samazināsies par 40 un vairāk procentiem. Es ļoti ceru, ka šajās diskusijās, vispirms jau ar Finanšu ministriju, bet pēc tam ar valdību un Saeimu, iestrādāsim šos ļoti būtiskos aspektus, kas attiecas uz iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ir ļoti svarīgi, lai valsts solītajā kompensācijā saglabātos princips, ka pašvaldība pirmām kārtām atgūst to ienākumu daļu, kuri būtu bijuši, ja šīs izmaiņas nebūtu notikušas. Tas saglabātu principu, ka katra pašvaldība savā teritorijā veicina uzņēmējdarbību, jaunu darba vietu rašanos, jo līdz ar to aug budžets. Vai tā būs? To mēs redzēsim, jo ir zināma problēma ar to, ka pašvaldības ir dažādas. Ir pašvaldības, kurām tā nav nekāda problēma. Tur vidējais algu līmenis ir ļoti augsts, un tur šī progresivitāte uz lielajām algām iedos pašvaldības budžetā diezgan būtiskus līdzekļus. Tas nozīmē, ka ne visas pašvaldības var nostāties līdzīgā pozīcijā. Mēs pie tā [vienotas pozīcijas] strādāsim. Cits jautājums ir par vidēja termiņa budžetu, kas arī ir liels nezināmais, kā arī vienlaikus būs jāstrādā pie pašvaldību izlīdzināšanas likuma izmaiņām. Par nākamo gadu ir puslīdz skaidrība, jo šis budžets ir bāzēts uz vēl vecajiem skaitļiem, bet neviens īsti nezina, kas būs tālāk, jo īpaši 2020. gadā, ņemot vērā, ka nākamais ir Saeimas vēlēšanu gads. 

- Ko jūs tieši gribat panākt no valdības un valdošās koalīcijas kā dokumentāri nostiprinātu? Uz ko domājat likt galveno uzsvaru, ņemot vērā dažādus aspektus? 

- Ļoti skaidru, saprotamu mehānismu, kādā veidā šī solītā kompensācija nonāks līdz katrai pašvaldībai. 

- Tātad jūs necīnīsieties, lai šogad netiktu pieņemts tik straujš minimālās algas pieaugums un šis pieaugums būtu mērenāks? 

- Domāju, ka tas nav reāli. Politiķiem ir milzīgas bailes būt nepopulāriem. Lai gan daudzi pašvaldību vadītāji un daudzi ministri saprot, ka šis milzīgais minimālās algas lēciens paprasīs arī ļoti daudz naudas veselības aprūpes sistēmā, kur arī ir skaitliski liels zemākais personāls. Pēc dažādām aplēsēm, tas prasīs vairākus desmitus miljonu eiro papildus tikai tam. Taču bailēs no Saeimas vēlēšanām sabiedrotos šeit dabūt nav iespējams. Esmu pragmatisks, reālistisks politiķis, un nav jēgas censties darīt to, ko vienkārši nav iespējams izdarīt. Tas vēlētājs, kurš saņems vairāk naudas, tas jau būs priecīgs. Mūsu uzdevums kā atbildīgiem politiķiem ir nesalauzt visu to pašvaldību finansēšanas sistēmu un iedot tam pašam vēlētājam tos pašus pakalpojumus, kurus viņam vajag tikpat daudz vai pat vēl vairāk nekā tos dažus papildu eiro kabatā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats