25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Mediju uzraugu konflikts ar sabiedriskajiem medijiem; vai NEPLP ir tiesības prasīt no tiem atskaiti?
Mediju uzraugu konflikts ar sabiedriskajiem medijiem; vai NEPLP ir tiesības prasīt no tiem atskaiti?
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 14. jūlijs 2017, 10:28
Latvijas Radio darbinieki (LR) vērsušies pie Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ar aicinājumu neizdarīt spiedienu uz LR, kā arī izteikuši neuzticību NEPLP loceklim un LR kuratoram Ivaram Āboliņam.


LR vēstulē Latvijas Valsts prezidentam, premjeram un virknei citu amatpersonu paudis uzskatu, ka NEPLP locekļi zīmē pārāk «dramatisku ainu»: sākot ar LR slikto pārvaldes sistēmu, pilnīgu bezatbildību un pretošanos pārmaiņām, beidzot ar politiski ieceltu sabiedrisko mediju vadību, kas ietekmē satura veidošanu. Šāda veida publiski paziņojumi esot reputācijas graušana sabiedriskajam medijam, kuram iedzīvotāji uzticas visvairāk. Turklāt hibrīdkara apstākļos šādi uzbrukumi vērtējami kā nacionālās drošības apdraudējums.

Jau vairāk nekā divus mēnešus LR saskaroties ar NEPLP iejaukšanos sabiedriskā radio redakcionālajā neatkarībā, pieņemot sasteigtus lēmumus un uzspiežot to izpildi, kas liekot apšaubīt NEPLP kā LR kapitāla daļu turētāja kompetenci par sabiedriskā medija darbu, kā arī izpratni par normatīvo aktu ievērošanu un piemērošanu.

Gada vidū pieņemtais NEPLP lēmums par krasu formāta maiņu un sabiedriskā pasūtījuma grozījumiem, tajā skaitā redakcionālās niansēs, uzskatāms par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu. LR arī norāda, ka lēmuma tapšanā nav ņemta vērā LR redaktoru pieredze un argumentācija, kā arī jau veiktās izmaiņas programmā. Šādi lēmumi ir klaja iejaukšanās redakcionālajā neatkarībā.

NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere, vaicājot viņas viedokli par pārmetumiem padomei, tikai norādīja, ka īsajā padomes locekļu uzrakstītajā paziņojumā (to atbalstījuši visi) īsi un kodolīgi esot pausta padomes attieksme, neko vairāk viņa pateikt nevarot. «Valsts SIA Latvijas Radio darbinieki 12.07.2017. ir izplatījuši atklātu vēstuli, aicinot izdarīt politisku spiedienu uz Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) kā neatkarīgu institūciju. Padome uzskata, ka šāds aicinājums ir pretrunā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 57. pantu un demokrātiskajās valstīs pastāvošo izpratni par mediju un politiskās varas šķirtību, kas ilgtermiņā var ietekmēt pašu sabiedrisko mediju neatkarību,» - tādu nostāju pauž NEPLP savā paziņojumā.

NEPLP arī atgādina, ka darba attiecību līgumā ar LR valdes locekli Sigitu Roķi ir skaidri noteikts, ka viņai ir pienākums pildīt NEPLP izvirzītos mērķus un uzdevumus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats