28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valdība vilcinās, ārsti dara: Trešdien streiku apturēs uz vienu dienu
Valdība vilcinās, ārsti dara: Trešdien streiku apturēs uz vienu dienu
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 12. jūlijs 2017, 10:28
Šodien, 12. jūlijā, ģimenes ārsti var piedalīties vienas dienas streika akcijā “Valdība vilcinās, ārsti dara”, kurā uz vienu dienu tiek apturēts streiks.


Streika komiteja aicinājusi ārstus trešdien sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus vismazāk aizsargātajiem pacientiem – trūcīgajiem, pensionāriem, bērniem.

“Pateicībā par pacientu atbalstu streikam, trešdien, 12. jūlijā, notiks vienas dienas streika akcija “Valdība vilcinās, ārsti dara”,” teikts streika komitejas paziņojumā.

LTV raidījuma “Rīta panorāma” Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis informēja, ka streika komiteja izsludinājusi akciju, kuras laikā trešdien tiks uz dienu pārtraukts streiks.

Tādēļ visi streikojošie ārsti tiek lūgti sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus noteiktā kārtībā un aicināt apmeklēt ārstu sociāli neaizsargātās un trūcīgās personas.Šie pacienti trešdien aicināti uz ģimenes ārstu praksēm, lai saņemtu akūti nepieciešamo valsts apmaksāto palīdzību, tai skaitā kompensējamo medikamentu receptes un valsts apmaksāto pakalpojumu nosūtījumus.

“Šādi ģimenes ārsti vēloties pateikt paldies pacientiem par atbalstu, laikā, kad valdība vilcinoties pieņemt ārstu prasības,” teica Princis.

Jau vēstīts, ka sākot no 3.jūlija vairāk nekā 650 ģimenes ārsti sākuši beztermiņa streiku, prasot lielāku finansējumu primārajai veselības aprūpei, sakārtotu e-veselības sistēmu un arī pašreizējo ģimenes ārstu prakšu darbības principu saglabāšanu.

Šie mediķi nesniegs valsts apmaksātos pakalpojumus, neizrakstīs darba nespējas lapas, neizrakstīs receptes, bet, ja pacientam būs problēmas, kas apdraud dzīvību, protams, viņam palīdzēs.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulce 26. maijā nolēma pieteikt streiku. Pirms streika pieteikšanas asociācija piedāvāja Veselības ministrijai veidot izlīgšanas komisiju, bet piedāvājums tika noraidīts.

Streika prasības ir palielināt pašlaik noteikto kapitācijas naudas maksājumu ģimenes ārstam 1,25 eiro par 30% katru gadu turpmākos trīs gadus (2018., 2019. un 2020. gadā), palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus, kopējo apmaksas apjomu palielinot ne mazāk kā par 45% 2018. gadā, kā arī palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30% katru gadu trīs nākamo gadu laikā.

Tāpat ārsti prasa atbalstīt esošo ģimenes ārstu neatkarīgu prakšu attīstību, tostarp no jauna atveramo ģimenes ārstu prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu un nodrošināt, ka e-veselības sistēmas katru daļu (e-DNL, e-recepte utt.) ģimenes ārstam obligāti ir jāsāk lietot tikai 12 mēnešus pēc tam, kad asociācija ir saņēmusi pārliecinošus datus gan par konkrēto e-veselības sistēmas daļu efektīvu funkcionalitāti, gan par tehniski un tiesiski nodrošinātu pacientu tiesību un datu aizsardzību.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats