25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zibensaizsardzība var izglābt mājokli un pat dzīvību
Zibensaizsardzība var izglābt mājokli un pat dzīvību
Autors: Publicitātes materiāls / 23. maijs 2017, 10:52
Maģisko zibens spēku cilvēks apbrīno jau tūkstošiem gadu. Tā ir unikāla dabas parādība, kas rodas elektriskā lauka izlādes laikā starp mākoņiem negaisa, sniegputeņa vai vulkāna izvirduma laikā. To var salīdzināt ar milzīgu, elektrisku dzirksteli, kura veidojas starp pretēji uzlādētajiem elektriskajiem laukiem. Atmosfērā vienmēr atrodami elektrības krājumi, tāpēc elektriskajam laukam ir nepieciešama iespēja izlādēties.


Zibens ir milzīga elektriskā dzirkstele

Zibensaizsardzība nepieciešama, jo skarbie statistikas dati liecina, ka Latvijā no zibens katru gadu cieš vidēji 50 ēkas. Pēdējos gados ugunsnelaime piemeklējusi ēkas Rīgas apkaimē, Ikšķilē, Ādažos, Mārupē,  Jūrmalā. Zibens iznīcinātās elektronikas iekārtas skaitāmas tūkstošos. 

2016. gada dati parāda, ka pēdējo divu gadu laikā zibens negadījumos apdrošināšanas uzņēmums BALTA ir atlīdzinājusi zaudējumus privātpersonām vairāk nekā 200 000 eiro vērtībā. ERGO ekspertu secinājumi un atskaites atspoguļo arī lielākās par zibens radītajiem zaudējumiem izmaksātās kompensācijas – no 3000 līdz 4000 eiro. 

Zibens radītās sekas ir neaptveramas

Zibens uzplaiksnījums ir ļoti ātrs – tas ilgst tikai 0.2 sekundes, bet var nest milzīgu postu. Vien daži fakti par zibeni, kas apliecina zibensaizsardzības nepieciešamību: 
Strāvas stiprums zibens spēriena laikā sasniedz 100 000 ampēru, un tās ātrums sasniedz 30 000 km/h;
Temperatūra sasniedz 30 000 grādu pēc Celsija skalas, tāpēc zibens spēj izkausēt pat smiltis, pārvēršot tās stiklā;
Iesperot kokā, zibens burtiski “uzvāra” tā sulu no iekšpuses;
Katrs zibens metrs  var spīdēt tik spoži kā miljons kopā iedegtu simts vatu spuldzīšu;
Iesperot cilvēkam, milzīgā trieciena rezultātā rodas apdegumi, kaulu lūzumi, nervu sistēmas bojājumi, sirds darbības apstāšanās. 

Iedomājoties, ka šis neapturamais spēks var skart mājokli un apdraudēt ģimenes locekļu dzīvību, ir skaidrs, kāpēc nepieciešama zibensaizsardzība. Tas arī ir primārais zibens aizsardzības mērķis – aizsargāt ēku un tajā esošās dzīvās būtnes no tiešās zibens izlādes un ar to saistītā uguns riska. Sekundārais mērķis ir pasargāt ēkā izvietotās elektroierīces, izvietojot speciālas pārsprieguma aizsardzības sistēmas, kas pēc radītajiem zaudējumiem sastāda milzīgu naudas apjomu.  

Aktīvās un pasīvās zibens aizsardzības veidi

Ir divu veidu zibens aizsardzība. Klasiskais jeb pasīvais veids nozīmē uz jumta uzstādītu metāla stiepļu sietu un uztvērējstieņus, kā arī gar fasādi izvietotus novadītājus, kas uztverto zibens lādiņu novada uz zemējuma kontūru. Zemējuma kontūrs tiek ierakts gruntī ap ēkas perimetru vai atsevišķi pie novadītāja punktiem, un zibens radītā elektrība pa uztvērējstieni tiek novadīta zemē un izklīdināta.  

Aktīvā zibensaizsardzība nosaka to, ka ēkas augstākajā punktā uzstāda mastu ar uztvērējgalviņu, gar fasādi izvietojot novadītājus. Tie uztverto zibens lādiņu novada uz zemējuma kontūru. Šim aizsardzības veidam ir vairākas priekšrocības: 
Plašs aizsardzības rādiuss uztvērēja galviņai;
Ātra un vienkārša montāža;
Mazs zemējumu skaits;
Augsta drošuma pakāpe un ilgs ekspluatācijas termiņš. 

Izvēlies kvalitāti un pieredzi 

Latvijas būvnormatīvi ir diezgan vispārēji attiecībā uz regulējošo daļu zibensaizsardzības jomā, ko negodprātīgi mēdz izmantot daudzi uzņēmēji. Izvēloties uzņēmumu, kam uzticēt sava mājokļa drošību, pirmkārt jāpārliecinās par uzņēmuma pieredzi un tā dzīvot spēju ilgtermiņā attiecībā pret piedāvātajām garantijām. Ikdienā zibensaizsardzības sistēma tiešā veidā netiek ekspluatēta un bez speciālām zināšanām nav iespējams noteikt, vai sistēma ir droša. Tajā pašā laikā sistēmai ir jābūt patstāvīgi gatavai uztvert un novadīt zibens izlādi, jo tā nav paredzama – vai tā notiks pēc mēneša, trīs vai desmit gadiem.

Kā atzīmē uzņēmuma “Aure 1” vadītājs Uldis Štāls: “Izvēloties zibens aizsardzības risinājumus, nevar likt vienlīdzības zīmi starp kvalitāti un ekonomiju. Ekonomija ietekmēs materiālu kvalitāti, bet tā savukārt – galaprodukta drošības pakāpi. Galvenokārt klienti izvēlas mūsu vērtības – augstas prasības pret drošību, precizitāti. Mūs izvēlas arī klienti, kam svarīgi ir izdevīgākie ilgtermiņa risinājumi.” 

Kāpēc izvēlēties SIA “Aure 1” pakalpojumus? 

Individuāla un personīga pieeja katram klientam;
Vairākās desmitgadēs pārbaudītu ražotāju materiālu izmantošana;
Izstrādāts dzīvotspējīgs uzņēmuma plāns, lai spētu nodrošinātu ilgtermiņa garantiju;
Nemainīga un zinoša komanda ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi;
Zibens aizsardzība uzstādīta vairāk nekā 100 dažādos objektos. 

Zvanot 26409640 vai rakstot info@zibens.lv iespējams saņemt atbildes uz ikvienu sev interesējošu jautājumu un pārliecināties vai mājoklis ir drošs! 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats