29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptauja: Pašvaldību vēlēšanās lielākā cīņa vēl priekšā; 31% respondentu nav izlēmuši, par ko balsot
Aptauja: Pašvaldību vēlēšanās lielākā cīņa vēl priekšā; 31% respondentu nav izlēmuši, par ko balsot
Autors: Publicitātes materiāls / 14. marts 2017, 17:10
Gandrīz trešā daļa jeb 31% aptaujāto Latvijas ekonomiski aktīvo pilsoņu vēl nav izlēmuši, par kuru partiju balsos jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, liecina Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centra (SDTIC) martā veiktā aptauja.


Līdz šim publiskajā telpā saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām sabiedrība ir tikusi iepazīstināta ar dažādu pētījumu centru veiktajām aptaujām, kas iezīmējušas konkrētus un it kā stabilus partiju reitinga rādītājus, savukārt SDTIC veiktā aptaujas rezultāti rāda atšķirīgu ainu un apliecina, ka izteikta līdera patiesībā nav, lai gan ir likumsakarīgas iezīmes. 

Kā rezultātus komentē pētījuma centra vadītājs Alberts Jodis, iedzīvotāju atbalsts partijai “Saskaņa” un pašreizējām Rīgas mēram Nilam Ušakovam mazinās un ir grūti paredzēt, vai vēlēšanās viņa rezultāti uzlabosies. Savukārt “Zaļo un zemnieku savienība” kopuma Latvijā nezaudē savu popularitāti, ko gan nevar teikt par Rīgu, kur iespējams partija var nepārvarēt nepieciešamo 5 % barjeru. 

Runājot par Nacionālo apvienību, dati ir visai pretrunīgi un SDTIC vadītājs pat atsakās tos komentēt, turpretī ar partiju “Vienotība” viss ir skaidrs – tā turas 4 % robežās, taču Rīgas mēra kandidāta Viļņa Ķirša reitings pakāpeniski samazinās, nemaz nesasniedzis ievērojamu popularitātes slieksni.

Izvērtējot datus, var secināt, ka pārsteigumi piemeklējuši Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa pārstāvēto partiju "KPV LV", kuru ne Rīga, ne Latvija kopumā neredz kā savu pārstāvi un partijas vērtējums iedzīvotāju acīs ir zems.

Toties interesanta situācija izveidojusies ar Latvijas Reģionu apvienību, kura Rīgas pašvaldības vēlēšanās startēs kopā ar partiju “Latvijas Attīstībai”. Kā norāda A. Jodis, partijai nav tik liels atbalsts kā tās līderim Mārtiņam Bondaram, kurš popularitātes ziņā atpaliek tikai no pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova. Atšķirība mudina domāt, ka iespējams daudzi iedzīvotāji nav informēti, ka Bondars pārstāv Latvijas Reģionu apvienību, un tas savukārt jau ir partijas popularizēšanas jautājums.

Kopumā augsts ir neizlēmušo iedzīvotāju skaits, norāda A. Jodis. “Aptaujas dati liecina, ka 31,25 % iedzīvotāju joprojām nav izlēmuši, par kuru partiju balsos gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Arī partijai “Saskaņa” nav izteikts un pārliecinošs atbalsts un šobrīd tās popularitāte ir izteikti zemāka, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kas nozīmē, ka, ja citas partijas nepieļaus būtiskas kļūdas, tad šogad vēlēšanu rezultāts var būt arī ne tāds, kā pirms četriem gadiem. Skatoties perspektīvā uz Saeimas velēšanām, pašvaldību vēlēšanas šogad solās būt īpaši sīvas un politiskie spēki tās izmantos kā kārtīgu treniņu pirms nākamā gada Saeimas vēlēšanām,” norāda SDTIC vadītājs.

Iedzīvotāji devuši partijām arī būtiskus ieteikumus. Proti, uz jautājumu “Ko  vajadzētu solīt un, protams, pēc tam arī izpildīt, politiskajam spēkam, lai Jūs apsvērtu domu par to nobalsot pašvaldību vēlēšanās?”, respondentu atbildes sniedz ļoti daudzus un interesantus ieteikumus, kurus politiskiem spēkiem būtu vērtīgi izmantot. Iedzīvotāji galvenokārt vēlas samazinātus nodokļus, it īpaši attiecībā uz nekustamo īpašumu, tāpat uzsver, ka svarīgi radīt jaunas darba vietas, pacelt pabalstus, minimālo algu un pensijas, mazināt korupciju un sakārtot Latvijas ceļus.

Pēc iedzīvotāju domām par prioritārām nozarēm būtu jāizvirza izglītība un veselība. Kopumā vēlētāji vēlas, lai vēlēšanās ir mazāk solījumu un vairāk darbu, uzsver A. Jodis. Populārākā atbilde uz jautājumu “Ko Jūs ieteiktu darīt valstij un politiķiem, lai panāktu pēc iespējas lielāku balsotāju aktivitāti vēlēšanās?” ir nesolīt lietas, kuras reāli viņi nemaz netaisās pildīt: " Cilvēki ir noguruši no politiķu meliem un netic nekam. Politiķiem jāpiedāvā reāli valsts attīstības plāni, jānosauc atbildīgās personas, kā arī jāparedz kas būs , ja šis solījums netiks izpildīts. Līdz šim ir bijuši tikai solījumi, bet par to neizpildi neviens netiek sodīts, ” uzsver A. Jodis.

Tāpat respondenti norāda, ka vēlams plašsaziņas līdzekļos organizēt diskusijas par konkrētiem jautājumiem, iesaistot neitrālus, ar politiku nesaistītus ekspertus. Pēc diskusijas būtu nepieciešams dot objektīvu viedokļu un priekšlikumu izvērtējumu.

Savukārt, vērtējot pašreizējās Māra Kučinska valdības ministru veikumu, par populārāko ministru iedzīvotāji nosaukuši aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, finanšu ministri Danu Reiznieci – Ozolu un kultūras ministri Daci Melbārdi, savukārt vissliktāk tiek vērtēti izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un labklājības ministrs Jānis Reirs.

Aptauja veikta no 9. – 13. martam, tajā kopumā piedalījušies 1017 respondenti. Jau marta beigās SDTIC plāno veikt nākamo vēl plašāku iedzīvotāju aptauju, lai vērotu kā mainās iedzīvotāju viedoklis un partiju reitingi, kā arī monitorēt sabiedrības viedokli līdz pat pašām vēlēšanām. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats