24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Mediķi pulcējas, lai protestētu pret nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei
Mediķi pulcējas, lai protestētu pret nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei
Autors: BNA / 14. oktobris 2016, 10:09
Šodien, kad budžets tiek nests no Finanšu ministrijas uz Saeimu, pie valdības ēkas protesta akcijā pulcējušies mediķi. Bruņojošies ar krustiem, stilizētiem zārkiem un klātesot teatrālajam tēlam Zaļajai nāvei, mediķi pauž neapmierinātību ar nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei.


Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta projekts neatbilst Eiropas Komisijas (EK), Pasaules veselības organizācijas (PVO) un citu starptautisku organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā.

“Līdz ar to valdība gatavojas turpināt valsts izmērdēšanas politiku. Tas ļoti patīk Zaļajai Nāvei, tāpēc viņa svinīgi godinās budžeta portfeļa nesēju kā savu labāko draudzeni – Tautas Dzīvības nīcinātāju,” pauž Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA.

Kaut arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirms divām nedēļām LVSADA priekšsēdētājam Valdim Kerim telefoniski solīja iespējami drīz tikties ar LVSADA pārstāvjiem, lai kopīgi meklētu piemērotu risinājumu, nekādi konkrēti priekšlikumi par situācijas uzlabošanu joprojām nav saņemti. Keris to vērtē kā skaidru pierādījumu tam, ka pēdējā brīdī izteiktais uzaicinājums tikties pāris stundas pirms 29. septembra protesta akcijas bija iecerēts tikai un vienīgi kā provokatīvs mēģinājums traucēt protestu sagatavošanu un norisi: “Ja konstruktīvu priekšlikumu no Saeimas priekšsēdētājas puses nav joprojām, par ko gan bija iecerēts runāt pirms divām nedēļām?”

Lai aizstāvētu pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, LVSADA pārstāvji kopā ar Tautas Dzīvību tanī pašā dienā plkst. 12:00 iesniegs Saeimā vēstuli-prasību deputātiem. Prasību, lai Latvijas nākotnes vārdā cilvēka dzīvība bez vilcināšanās un atrunām kļūst par prioritāti ne tikai politiķu vārdos, bet arī darbos, divu nedēļu laikā ir parakstījuši septiņi tūkstoši atbalstītāju.

Valdība pagaidām lēmusi, ka, nākamā gada budžetā finansējums veselības jomai palielināsies par 64 miljoniem eiro. Palielinājums galvenokārt saistīts ar papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes sistēmas reformas ieviešanai. Papildu finansējums nodrošināts, panākot vienošanos ar Eiropas Komisiju par budžeta deficīta atkāpi 0,1% apmērā no IKP, līdz ar to 2017. gadā piešķirts papildu finansējums 34,3 miljonu eiro apmērā, kā arī piešķirot papildu finansējumu jauno politikas iniciatīvu un citu prioritāro pasākumu īstenošanai.

Veselības aprūpes reformu īstenošana nodrošinās pieejamības palielinājumu onkoloģijā, unikālo pacientu skaita pieaugumu kompensējamiem un centralizētajiem medikamentiem, pieejamības pieaugumu izmeklējumiem, rehabilitācijai un fizikālās medicīnas pakalpojumiem. Jāatzīmē, ka nākamā gada finansējums veselības nozarei par vairāk kā 30 miljoniem pārsniegs 2008. gada jeb pirmskrīzes līmeni.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats