19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čakša: Veselības aprūpei nepieciešami vismaz 12% no valsts budžeta
Čakša: Veselības aprūpei nepieciešami vismaz 12% no valsts budžeta
Autors: BNA / 21. septembris 2016, 10:45
Veselība ir pāri visām politikām, tas ir stāsts par mums katru, katrs var kļūt par pacientu vienu dienu, intervijā Latvijas Radio pauda veselības ministre Anda Čakša.


Ministre uzsvēra, ka veselības aprūpei jābūt pieejamai un efektīvai,  iedzīvotājiem jānodrošina finanšu aizsardzība saslimšanas gadījumā. “Slimība nedrīkst kļūt par nabadzības iemeslu un finansējums nedrīkst būt par šķērsli, lai nokļūtu pie ārsta,” uzsvēra Čakša.

To visu gan iespējams sasniegt tikai tad, ja veselības aprūpei novirzīs minimums vismaz 12% no kopējā valsts budžeta. “Šāda proporcija veselības jomai bija pirms vairākiem gadiem, bet šobrīd finansējums veselības nozarei ir vien 9,8% no budžeta,” atzina Čakša.

Ministre atzina, ka jūt lielu ieinteresētību no visām pusēm vienoties par labāko nozares finansēšanas modeli. Viņa cer, ka šodien konferencē tiks panākta vienošanās par vislabāko un ilgtspējīgāko pieeju veselības aprūpes sistēmas funkcionēšanai..

Viņa uzsvēra, ka veselības aprūpe nav nozare, kur nauda pazūd. “Mēs investējam tautsaimniecībā, jo tā nav iespējama bez vesela cilvēka, kas var iet uz darbu, strādāt, radīt pievienotu vērtību,” sacīja ministre.

“Veselība ir pāri visām politikām, tas ir stāsts par mums katru, katrs var kļūt par pacientu vienu dienu,” uzsvēra Čakša.

“Pats svarīgākais vienoties no kurienes nāk finansējums,” akcentēja ministre, uzsverot, ka 12% no valsts budžeta nozarei ir vajadzīgi kā minimums. “Domāju, ka tas ir politisks lēmums,” noteica ministre, piemetinot, ka pārskatāmā nākotnē tādu redz.

Jau ziņots, ka, lai diskutētu par iespējamajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem, to ieguvumiem un vājajām pusēm, un iezīmētu to veselības aprūpes politikas virzienu, kas būtu pareizākais, raugoties no sabiedrības viedokļa, trešdien, 21.septembrī, norisināsies konference “Veselības aprūpes sistēma Latvijā – strukturālās reformas un finansēšanas modeļi”.

Tikmēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome nolēma atbalstīt protesta akciju rīkošanu pie Saeimas. Pirmā protesta akcija varētu notikt jau nākamajā nedēļā, 29.septembrī.

Kā noskaidrots padomes sēde, akcijā ar nosaukumu “Par tautas dzīvību” tiks izspēlēta izrāde, kurā darbosies “Nāve” un “Tautas dzīvība”. Tāpat pie Saeimas tiks sākta arī parakstu vākšana, lai atbalstītu vēstuli deputātiem, kurā būs izteiktas prasības palielināt finansējumu veselībai, kā arī brīdinājums politiķiem, ka, nepiešķirot medicīnai lielāku finansējumu, vēstuli parakstījušie cilvēki par viņiem vairs nebalsos.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats