28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Novērojama strauja medicīnas tūrisma izaugsme Latvijā
Novērojama strauja medicīnas tūrisma izaugsme Latvijā
Autors: NRA.lv / 24. augusts 2016, 11:50
2015. gadā par 18% pieaugusi medicīnas pakalpojumu sniegšana ārzemniekiem, kas liecina par strauju medicīnas tūrisma izaugsmi Latvijā, nodrošinot arī papildus nodokļu iemaksas valsts budžetā, liecina Latvijas Medicīnas eksporta asociācijas apkopotie dati.


Turklāt pēdējā laika tendences norāda uz onkoloģiju kā vienu no perspektīvākajām medicīnas tūrisma jomām, kur īpašu lomu ieņem viroterapija, kas ir mūsdienīga un saudzīga vēža ārstēšanas metode.

Pēdējos gados notikusi straujaprivātās medicīnas attīstība: atvērtas vairāk nekā 10 klīnikas, investīcijas mērāmas desmitos miljonu eiro. Ļoti liela uzmanība pievērsta ne tikai labākajām tehnoloģijām, bet arī apkalpošanas kultūrai, attieksmei pret pacientiem un infrastruktūrai, kas sekmējis arī lielāku medicīnas pakalpojumu piedāvāšanu ārzemniekiem.

“Tieši medicīnas eksports ir būtisks solis veselības nozares tālākā attīstībā. JaunākieLatvijas Bankas dati liecina, ka pērn ar veselību saistītie ārvalstu tūristu izdevumi Latvijā sasnieguši aptuveni 5 miljonus eiro. SavukārtLietuvas kolēģi minējuši, ka medicīnas tūristi mūsu kaimiņvalstī iztērē vidēji 10 - 12 reizes vairāk nekā klasiskie tūristi. Būtiski, ka medicīnas tūristu skaitu neietekmē kopējais tūristu skaita kritums - 2015. gadā Latvijā fiksēts 31% kritums iekšējā tūrismā, bet medicīnas pakalpojumu sniegšana citu valstu pilsoņiem ir tikai pieaugusi. Tas vien pierāda šīs nozares potenciālu,” uzsver Latvijas Medicīnas eksporta asociācijas prezidents Olafs Slūtiņš.

Latvijā ārzemnieki visvairāk izvēlas saņemt diagnostikas un zobārstniecības pakalpojumus. Latvijas trumpis attiecībā pret lielvalstīm ir cenas attiecība pret kvalitāti. Arī specializēšanās kāda konkrēta pakalpojuma sniegšanā ir labs veids kā konkurēt ar lielajām valstīm.

“Piemēram, Siguldas slimnīca piedāvā kuņģa samazināšanas operāciju, kas ir ļoti pieprasīta Skandināvijas valstīs. Arī viroterapija, onkoloģisko slimību ārstēšanā, ieņem svarīgu vietu Latvijas medicīnas tūrisma attīstības veicināšanā, turklāt atzinība par paveikto saņemta arī starptautiskā līmenī,” uzsver O. Slūtiņš.

Tieši onkoloģija ir sfēra, kur asociācija saredz vislielāko medicīnas eksporta perspektīvu Latvijā. Zināmā mērā tas skaidrojams ar Latvijā pieejamo viroterapijas ārstēšanu, ko pozitīvi novērtē arī ārzemju mediji. Tā, piemēram, medicīnas izdevums “ActaPathologica, MicrobilogicaEtImmunologicaScandinavia” iepriekš publicēja Latvijā fiksētus klīniskos gadījumus, kad, pateicoties viroterapijai, vēža pēdējo stadiju pacienti ievērojami ir pārsnieguši dzīvildzi, kāds raksturīgs pie šādām diagnozēm. Rakstā detalizēti aprakstīta 4. stadijas histiocitārās sarkomas, 3. stadijas sīkšūnu plaušu vēža un 4. stadijas melanomas pacientu veiksmīga viroterapija ar Rigvir.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats