29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ārlietu ministrija ignorēta arī iepriekš
Ārlietu ministrija ignorēta arī iepriekš
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 23. augusts 2016, 11:18
Neformālas ministru tikšanās ar ārvalstu pārstāvjiem, neinformējot par tām Ārlietu ministriju (ĀM), notikušas arī iepriekš. To pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes atklāja šāda formāta sarunas organizējošais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš neuzskata par svarīgu par katru sarunu dalībnieku informēt ministriju.


«Neuzskatīju par svarīgu par katru [sarunu dalībnieku] informēt Ārlietu ministriju,» saka Dūklavs, kurš atklāja, ka, tiekoties ar ārvalstu, piemēram, Ķīnas valdības, pārstāvjiem, bieži bez ĀM ziņas pieaicina citus ministrus, taču ne vienmēr tās bijušas tikai Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošas augstas valsts amatpersonas.

Ministrs ir pārliecināts, ka neformālu tikšanos laikā var sasniegt daudz vairāk nekā formālo, kurās stingri reglamentēts apspriežamo tematu saraksts. Turklāt par ZZS ministru lojalitāti nav pamata satraukties, jo tā pierādīta pašaizliedzīgā darbā.

Koalīcijas sēdes laikā ZZS ministri detalizēti iepazīstinājuši ārlietas pārraugošās Vienotības pārstāvjus par pārrunāto ar Krievijas vicepremjeru. Piemēram, finanšu ministre Dana ReiznieceOzola jautājusi, vai Gazprom vilcināšanās ar gāzes ziemas rezervju uzpildīšanu Inčukalna pazemes gāzes novietnē skaidrojama ar politiskiem lēmumiem. Atbildē saņemts apgalvojums, ka tā nav un Krievijas valdība negrasoties ietekmēt komersanta lēmumus. J. Dūklavs gan pauda, ka īsta ticība šim apgalvojumam sarunas dalībniekos neesot bijusi.

ZZS ministri arī apliecinājuši, ka Latvijas nostājas integritāte ar Eiropas Savienības politiku attiecībā uz Krievijai noteiktajām sankcijām sarunas gaitā neesot apdraudēta. Latvijas nostāja šajā jautājumā nav mainījusies. Sankcijas pret Krieviju tiek saglabātas līdz brīdim, kad tā seko Minskas nolīgumam par Ukrainas krīzes atrisinājumu.

Līdz ar to ZZS un J. Dūklavs uzskata, ka jautājums par ZZS ministru nesankcionētu tikšanos ar Krievijas vicepremjeru ir izsmelts.

Pārliecinošu piekrišanu šādai nostājai Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns gan nesteidza paust. Vienotībai joprojām šķiet dīvaini, ka ekonomikas ministram piekrītošo jautājumu par gāzes pazemes krātuvi aktualizējusi finanšu ministre, bet ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens nav saņēmis par to nekādu informāciju.

Turklāt starpvaldību attiecībām ar Krieviju ĀM izveidojusi vadlīnijas, kuras D. ReizniecesOzolas un satiksmes ministra Ulda Auguļa gadījumā nav ievērotas. E. Smiltēns pauda cerību, ka šis gadījums ZZS būs «laba mācība» un ĀM nozīme valsts ārpolitikas veidošanā turpmāk netiks aizmirsta.

Arī Nacionālo apvienību pārstāvošais Jānis Dombrava nevēlējās piekrist, ka ĀM ignorēšana, organizējot tikšanos ar Krievijas valdības pārstāvi, ir sīkums. «Tā nav tikšanās starp diviem jaukiem cilvēkiem, kas ēd reņģes un iedzer vīnu,» uz trīs ministru tikšanās ar austrumu kaimiņa vicepremjeru nozīmīgumu norādīja politiķis.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats