28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Daļa slēgto skolu pārtop par pansionātiem
Daļa slēgto skolu pārtop par pansionātiem
Autors: Aisma Orupe / POK.lv / 22. jūlijs 2016, 9:44
Pērn slēgto skolu ēku liktenis ir dažāds, gada laikā vienām ir izdevies rast pielietojumu, citām – ne. Vairākums no tām palikušas pašvaldību īpašumā, piemēram, it bieži pārtopot par pansionātiem vai saieta namiem. Dažas ēkas ir iznomātas uzņēmējiem vai biedrībām, un tikai pāris ir plānots pārdot privātīpašniekiem.


Viena no skolām, kura joprojām stāv tukša, ir Jēkabpils novada Bērzgala pamatskola. Esot pērn likuši «visās iespējamās vietās» sludinājumus, piedāvājot iegādāties ēku savā īpašumā, norāda Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis. Cerējuši - ja ne uzņēmēji, tad atsauksies kādas biedrības vai mākslinieki, vai amatnieki, kuriem nereti vajag telpas, kurās darboties. Jo nams, lai gan ir celts sen, ir ļoti labā kārtībā, jo pirms desmit gadiem kapitāli izremontēts. Diemžēl tā arī pa šo laiku neviens pircējs nav pieteicies. Arī pašvaldības funkciju pildīšanai šis īpašums nav vajadzīgs - Leimaņu pagasta abos ciemos jau esot gan tautas nams, gan bibliotēkas, gan citas sabiedriskām vajadzībām izmantojamas ēkas. Lai skola neietu postā, vietvara ziemā tai nodrošinot apkuri minimālā režīmā, bet vasarā te notiek nometnes.

Pārdošanai gatavo arī Rāvas muižu Durbes novadā (tā kā filiāle līdz 2015. gadam pastāvējusi vien formāli, jo jau vairākus gadus tajā skolēnu nav bijis), jo vietvara neredz tai citu pielietojumu. Interesenti jau esot - ar dažādiem attīstības plāniem: gan saredzot tur viesu namu, gan klosteri, gan vēl ko citu. Savukārt Vecpils skola, kas arī nav darbojusies jau labu laiku, pārtapusi par saieta namu, bet zāli vietēji ļaudis izmanto dažādiem pasākumiem un sportošanai. Tur ir arī bibliotēka, vieta izstādēm, katrā ziņā nams dzīvo, teic Durbes novada domes priekšsēdētājs Ojārs Petrēvics. Viņš atzīst, ka vairāk raizes darot Tadaiķu skolas nams, kas jau teju 20 gadus stāv tukšs. Arī Vecpils bērnudārzs vēl meklējot īpašnieku, un iespējams, ka tajā tiks iekārtota ražotne.

Pašvaldības īpašumā ir palikusi Gārsenes muiža Aknīstes novadā. Tur joprojām darbojas muzejs, un telpas gan vietējie, gan citu novadu ļaudis var iznomāt dažādiem pasākumiem, ir arī iespējams nakšņot. Sakārtota arī zāle, kas nule tikusi izremontēta par budžeta līdzekļiem, skaidro novada domes priekšsēdētāja Vija Dzene. Arī Madonas novada Sarkaņu skola ir vietvaras apsaimniekošanā, un izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne apliecina, ka arī tuvākajos gados skolas namu ir plānots saglabāt pašvaldības īpašumā. Vienā no ēkām tagad tiek glabāts novadpētniecības muzeja krājums, otrā darbojas pagasta tautas nama filiāle, proti, amatniecības centrs.

Savukārt Alūksnes novada Mārkalnes skolai, kura tika slēgta šogad, jau atrasts darbs - tajā tiks iekārtots pansionāts. Līdzīgs liktenis ir arī Matkules skolai Kandavas novadā - tā pārtapusi par sociālo pansiju. Tāpat Ventspils novadā, kur likvidētas divas skolas - Jūrkalnes un Zlēku -, pirmajā no tām būs Pāvilostas pansionāta, kas pieder fondam Cilvēks cilvēkam, filiāle, bet par Zlēku skolas ēkām pašvaldībai vēl jārod risinājums, jo tikai viena no tām tiek izmantota. «Jūrkalne bija teju uz izķeršanu, bet ar Zlēku skolas ēkām ies grūtāk. Vieta ir laba, taču atrodas divus trīs kilometrus no ciemata centra, tāpēc gribētāju nav tik daudz. Skolu ēkas jau ir gana specifiskas, tāpēc ražošanai tās nav īpaši iecienītas. Lai telpas pielāgotu uzņēmuma vajadzībām, jāiegulda lielāki līdzekļi,» spriež Ventspils novada domes izpilddirektors Dainis Valdmanis. Pašlaik pašvaldība ir paredzējusi ēkas tikai iznomāt - vispirms jāredz, kā jaunajiem apsaimniekotājiem veiksies ar darbošanos



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats