28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čakša nosauc vairākus iespējamos veselības aprūpes finansēšanas variantus
Čakša nosauc vairākus iespējamos veselības aprūpes finansēšanas variantus
Autors: BNA / 29. jūnijs 2016, 10:14
Papildu līdzekļus veselības aprūpes finansējumam varētu rast, palielinot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi kādām luksusa precēm, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” to kā piemērotāko variantu nosauca veselības ministre Anda Čakša.



Veselības ministrija piedāvā vairākus iespējamos veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantus, proti, no kopējā budžeta, veselībai novirzīt no sociālā nodokļa, privātā apdrošināšana vai tiešie maksājumi.

Čakšas skatījumā viss piemērotāks būtu modelis, kurā kā līdz šim finansējums būtu no valsts budžeta, bet papildu līdzekļus varētu dot procents no sociālā nodokļa vai ieņēmumi, piemēram, no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes pieauguma luksusprecēm.

“Caur šo modeli mēs nodrošinātu, ka ir vienlīdzīga un pieejama veselības aprūpe visiem iedzīvotājiem Latvijā. Un tas iepircējs ir valsts, skaidri definējot, kādus pakalpojumus valsts iepērk, un tālāk pakalpojuma sniedzējs savā starpā konkurē tieši ar pakalpojumu,” skaidroja Čakša.

Čakša saka, ka jau šobrīd tiek strādāts, lai piedāvājumus maksimāli detalizēti parādītu gan ar skaitļiem, gan pakalpojumu grozu utt. Par iespējām par papildu finansējumu ministre runājusi gan finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu, gan premjeru Māri Kučinski un Latvijas Bankas pārstāvjiem.

Valdības rīcības plāns paredz, ka līdz 1. jūlijam Ministru kabinetā jāiesniedz konceptuālais ziņojums par jauna veselības aprūpes finansēšanas modeļa izveidi.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats