28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pacientus neprioretizēs
Pacientus neprioretizēs
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 28. jūnijs 2016, 11:41
Veselības ministrija atteikusies no idejas prioretizēt pacientus un šodien par to informē Ministru kabinetu.


Lai ātrāk vai vispār par valsts budžeta naudu nokļūtu uz medicīnisko izmeklējumu, pacientam var nākties lūgt, lai ģimenes ārsts uz nosūtījuma uzraksta neatliekami vai steidzami - ieviest tādu sistēmu bija paredzējusi Veselības ministrija (VM) un Nacionālais veselības dienests, lai organizētu rindas uz valsts apmaksātajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem. Taču tas nozīmētu pacientus prioretizēt.

Šā gada jūlijā būtu jāstājas spēkā grozījumiem Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas noteiktu prioritāras pacientu grupas valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanai. Nacionālajam veselības dienestam bija jāizveido sistēma. Pati kārtība papildināta ar punktu: ārstniecības iestāde nodrošina, ka personas sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus var saņemt šādā prioritārā secībā: personas, kuras saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību, bērni un grūtnieces, tad personas, kurām ir izsniegta darbnespējas lapa, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar diagnozi, par kuru izsniegta darbnespējas lapa, tam seko personas, kurām iepriekšējā diagnostiskajā izmeklējumā ir atradne un tās dēļ nepieciešami tālākie izmeklējumi, un visbeidzot - citas personas. Iespējams, to varētu saukt arī par zināma veida zaļo koridoru uz izmeklējumiem, taču diemžēl neviens pašlaik nevar pateikt, kā to ieviest reālajā dzīvē. Pirms šādu grozījumu izdarīšanas VM bija secinājusi, ka ne visiem pacientiem ārstniecības pakalpojums ir vienlīdz prioritārs, ja skatās no medicīniskajām indikācijām, tāpēc ārstniecības iestādēm veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai pacientu rinda uz izmeklējumiem, konsultācijām ir jāvada, ņemot vērā pacientu situāciju. Šāda kārtība būtu ļāvusi ātrāk pie speciālista vai uz izmeklējumiem nokļūt tiem pacientiem, kuriem palīdzība nepieciešama agrāk.

Taču šodien valdība atkal skatīs grozījumus Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, lai 2015. gada nogalē iekļauto normu izņemtu! Šajā laikā visām iesaistītajām pusēm bija jāvienojas, kā šādu rindu prioretizēšanu veikt, taču tas acīmredzot nav izdevies. Par šo jautājumu vēl ir pietiekami daudz diskutējamu lietu, tāpēc nolemts, ka tiek pārcelts normas stāšanās spēkā laiks jeb precīzāk - norma no noteikumiem tiks izņemta vispār, Neatkarīgajai apliecina VM speciālists Oskars Šneiders. Bijušas vairākas tikšanās ar profesionālajām organizācijām, ārstniecības iestādēm, un tika secināts, ka norma esošajā redakcijā īsti nebūs darboties spējīga un ir jāparedz virkne papildu kritēriju pacientu steidzamības noteikšanai. «Tā kā ar speciālistiem nav izdevies par šo kārtību vienoties, norma tiks izņemta,» saka O. Šneiders.

Jāpiebilst tikai, ka noteikumos iekļautās normas ieviešanai noritēja ne mazums sanāksmju un diskusiju (anotācijā valdībai minētas vismaz piecas dažādas sapulces un vairākas darba sanāksmes), bet rezultātā pati norma tiek atcelta.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats