28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Akcijas – āķis, ar kuru vilina precēties
Akcijas – āķis, ar kuru vilina precēties
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 12. februāris 2016, 10:21
Šogad Svētā Valentīna dienā Latvija gatavojas Ginesa rekordam – lidojuma laikā apprecēties plāno 50 pāru. Viens no tiem kopā nodzīvojis vairāk nekā 40 gadu un par savu laulību dienu izvēlējies šā gada 14. februāri – zīmīgs datums un neparasts notikums, Ginesa rekordus gaisa balonā katru gadu neuzstāda. Latvijas iedzīvotājiem tīk zīmīgi datumi un kāzu akcijas, jo dzimtsarakstu nodaļu darbinieces stāsta, ka akciju laikā tiek noslēgts vairāk laulību, skaidro NRA.lv

Ogres novada dzimtsarakstu nodaļa pagājušā gada Ziemassvētkos organizēja bezmaksas laulību reģistrācijas akciju. Nodaļas vadītāja Lidija Vītola ir pārsteigta, ka pieteicās tik daudz – 18 – pāru. Protams, nevar salīdzināt kāzu skaitu vasarā un ziemā, taču parasti nekāzu laikā apprecoties daži pāri, bet akcijas datumā – 2015. gada 23. decembrī – visus pat nevarēja sareģistrēt, jo atsaucība bijusi ļoti liela. Tāpēc pieci pāri laulību reģistrēja 30. decembrī.

L. Vītola atzīst, ka, izsludinot akciju, darbinieces dzimtsarakstu nodaļā spriedušas – ja nebūs jāmaksā par laulību svinīgo ceremoniju, tad savas attiecības likumīgi noformēs tie, kam iztikšana knapāka. Ietaupījums būtu apmēram 40 eiro. Apjautājoties, kāpēc vecāki neprecas arī pēc bērna piedzimšanas, viņi teikuši, ka precēties plāno, bet kāzas sarīkot nevarot. Uz bezmaksas laulību reģistrācijas akciju tika aicināti pāri, kuri nevēlas vai nevar atļauties rīkot lielas kāzas ar daudziem viesiem, bet savu svinīgo brīdi grib pavadīt tikai ar saviem vedējiem un vistuvākajiem cilvēkiem. Parasti atbildot līdzīgi: plānojam jau, bet kāzas ne, jo lielas kāzas nevaram atļauties. Ziemassvētku akcija pamudinājusi apprecēties tos, kuri ilgstoši dzīvo kopā, kam ir bērni vai kas gaida mazuli piedzimstam. Tomēr bijis redzams, ka ne visiem apprecēties traucējusi finansiālā situācija. L. Vītola sola, ka arī šogad plānota laulību akcija.

Nebijušu akciju plāno Daugavpilī, kur vienlaikus laulību varēs reģistrēt, lielākais, 15 pāru. Ceremonija notiks Marka Rotko mākslas centra pagalmā 3. jūnijā pilsētas svētku ietvaros. Daugavpils pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Helēna Soldatjonoka aicina pieteikties līdz 1. martam, jo pašlaik uz laulību reģistrāciju Daugavpils cietokšņa teritorijā pieteikušies divi pāri. Ja līgava un līgavainis deklarēti Daugavpils pilsētas teritorijā, tad viņi būs atbrīvoti no maksas par pašvaldības un Marka Rotko centra pakalpojumiem, bet arī citu novadu un pilsētu līgavām un līgavaiņiem tiks piešķirtas atlaides. Un maksas pakalpojums – 100 eiro par laulāšanos cietokšņa teritorijā – pilnīgi noteikti tikšot atcelts visiem jaunajiem pāriem, uzsver H. Soldatjonoka. Piešķirot atlaides, izvērtēšot arī attālumu no līgavas un līgavaiņa dzīvesvietas līdz Daugavpilij, kā arī to, vai tā ir pirmā vai atkārtota laulība, u. c. Pat orķestris uzspēlēšot par baltu velti, ja būšot gana daudz kāzinieku.

Jautāta, kāpēc tiek rīkota akcija, H. Soldatjonoka atbild: «Ģimenes vērtību popularizēšanai.» Daugavpilī šogad pirmo reizi suminās arī zelta kāzu jubilārus, kā arī 15. maijā latgaliešu stilā jau sesto gadu notiks konkurss Gada kāzas. Uz to sabraucot ne mazāk kā 60 pāru no visas Latvijas.

Laulību akcijas – gan vienreizējas, gan tradicionālas – tiek rīkotas arī citviet Latvijā. Valkas novada dzimtsarakstu nodaļa par godu Starptautiskajai ģimenes dienai organizē akciju Bezmaksas svinīgā laulību ceremonija, kuras laikā jaunajiem pāriem nav jāmaksā par svinīgo ceremoniju. Šogad 21. maijā arī Tukuma novada dzimtsarakstu nodaļa rīko bezmaksas akciju – svinīgu laulību reģistrāciju tikai par valsts nodevu 14 eiro. Īpaši aicināti pieteikties pāri no Tukuma novada, kuri dzīvo nereģistrētā laulībā.

Arī Rundāles pils muzejs 2011. gadu izsludināja par kāzu gadu, jo togad pils svinēja 275. jubileju. Pāriem, kas reģistrēja laulību pilī, piedāvāja 50 procentu atlaidi telpu nomai. Ar savdabīgu akciju 2011. gadā izcēlās Carnikavas novada dzimtsarakstu nodaļa, kas sadarbībā ar kādu viesu namu meklēja iemīlējušos pāri, kurš vēlētos laulību slēgt līdz 2011. gada beigām un kļūtu par 30. pāri, kas apprecējies togad. Jaunlaulātajiem tika solīts bonuss – bezmaksas divvietīgs numuriņš ar skaistu skatu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats