23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bulciņas ēdnīcā – pieņemams variants
Bulciņas ēdnīcā – pieņemams variants
Autors: Lelde VEINBERGA / NRA.lv / 4. februāris 2016, 10:49
Mācību iestāžu vadītāji atzīst, ka iepriekš izstrādātie noteikumi par uztura normām skolās, rehabilitācijas centros un aprūpes namos bija pārāk strikti un pārāk strauji ieviesti. Pēc valdības apstiprinātajiem likuma grozījumiem uz skolu ēdnīcu galdiem atgriezīsies miltu konditorejas izstrādājumi, kuri būs ēdienreižu sastāvdaļa.


«Domāju, ka valdības veiktie likuma grozījumi kļuvuši pieņemamāki. Pēc noteikumiem mācību iestādēs pusdienas nevar pasniegt agrāk par pulksten 11, tāpēc arī smalkmaizītes bērni saņems līdz ar pusdienām,» informē Jelgavas 6. vidusskolas direktore Ilze Arbidane. Direktore norāda, ka joprojām pastāv divējāda situācija – skolas bulciņas bufetē nedrīkst atrasties, bet ēdnīcā drīkst. Jelgavas 6. vidusskolā darbojas tikai skolas ēdnīca, kura piedāvā plašu un daudzveidīgu ēdienkarti. Pēc Ministru kabineta izmaiņām Noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem atļauts miltu konditorejas izstrādājumus tirgot pēc pulksten vienpadsmitiem, taču tikai kafejnīcās, kas piedāvā izvēles ēdienkarti, kurā atrodami arī salāti, otrais ēdiens un zupa. Skolas ēdienkartē iekļauta arī maize, kas cepta pēc konkrētiem kritērijiem. Sarakstā iekļauts sviests, želeja, džems, ievārījums, augļu un ogu mērce, kā arī augļu un ogu biezenis.

Nītaures vidusskolas direktors Māris Ķēniņš NRA.lv atzina – noteikts dienas laiks, kad skolēniem ļauts iegādāties bulciņas, ir aplams noteikums. Daudziem audzēkņiem smalkmaizīte ir brokastis, kad viņi ierodas skolā. «Kā sabalansētas ēdienkartes sastāvdaļa bulciņu tirgošana man šķiet pieņemama. Jauniešiem nav problēmas aiziet arī uz tuvējo veikalu un iegādāties neveselīgus našķus,» uzskata M. Ķēniņš.

Likuma grozījumi paredz, ka ēdnīcās atļauts izmantot pārtikas produktus, kas satur dabiskas izcelsmes krāsvielas, aromatizētājus un konkrētus konservantus. Vienu reizi nedēļā atļauts ēdienkartē iekļaut apstrādātus zvejniecības produktus, piemēram, konservētu zivi. Par veselīgu uzturu skolās iestājas Talsu 2. vidusskolas direktors Oļegs Solovjovs, kurš, pusdienojot kopa ar skolēniem, zina, ko pasniedz ēdnīcā. «Mūsu vidusskolā ir gan skolas ēdnīca, gan kafejnīca. Pēc neveselīgo produktu aizlieguma skolas bufetes plauktos parādījās dabīgās sulas, rieksti un augļi. Plānojam arī uzsākt sarunas ar  mūsu ēdināšanas uzņēmumu, lai mācību iestādē ieviestu brokastu pasniegšanu no rīta. Daudzi bērni uz skolu dodas no novadu tāliem nostūriem un nepaspēj pabrokastot vai agri no rīta nevēlas ēst,» skaidro O. Solovjovs, kurš apstiprināja, ka smalkmaizītes skolā būs pēc pulksten vienpadsmitiem no rīta.

Arī Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā pēc 1. janvāra kafejnīcā nozuda bulciņas un parādījās veselīgas uzkodas, piemēram, rieksti un žāvēti augļi. «Likuma izmaiņas gada sākumā tika ieviestas pārāk strauji un radikāli. Skolas bufetēs bulciņas aizstājām ar veselīgākiem našķiem, taču to cenas ir augstas. Ja miltu konditorejas izstrādājumi ir veidoti no dabīgām sastāvdaļām, tad tas nav tik neveselīgi, kā arī bērni var tos atļauties. Skola ir par veselīgu uzturu, bet pareizas ēšanas pamati jāieliek arī ģimenē. Tad arī mūsu atvases nevēlēsies iegādāties neveselīgu pārtiku skolā vai tuvējā veikalā,» skaidro Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktore Ineta Rudzīte.  

Andis Brēmanis, uztura speciālists:  

– Veselīga uztura pamatā ir optimāls barību vielu saturs tajā. Vienmēr būs varianti un diskusijas, kas ietilpts pilnvērtīgā uzturā, kas ne. Našķi garšo un apetīti mierina, taču tie nesastāda nepieciešamās uzturvielas un to bioloģiskā vērtība ir nabadzīga, vēl jo vairāk sastāvā ir papildu cukurs. Ideālā variantā mācību iestādēs būtu jābūt tikai skolas ēdnīcai, kur skolēni var paēst. Noteikumu izmaiņas par uztura normām ir vērtējamas kā piekāpšanās par labu ēdināšanas uzņēmumiem un vecākiem. Taču, ja skolēniem ir iespēja iegādāties smalkmaizītes skolas ēdnīcā, nevis skolas kafejnīcā, pastāv liela iespēja, ka audzēkņi paēdīs pilnvērtīgas pusdienas.  

Aigars Kaugars, Baltic Restaurants Latvija valdes priekšsēdētājs:

– Mūsu uzņēmums ēdināšanas pakalpojumus sniedz bērnudārzos, skolās un sociālās aprūpes namos, kurus visus ietekmēja likuma stāšanās spēkā. Izmaiņas veselīgā uzturā ir pozitīvi vērtējamas, un uzņēmums atbalsta Veselības ministrijas plānu. Jauniešiem ir jāapgūst veselīga uztura pamati. Iepriekš problēmas sagādāja jautājums par dabīgām krāsvielām, kuras tagad varēs izmantot. Pēc ieviestajām izmaiņām joprojām uzskatām, ka ēdināšanas uzņēmumiem nepieciešams sīkāks paskaidrojums, kas ir šī izvēles ēdienkarte, kurā var iekļaut arī smalkmaizītes. Nepieciešama viedokļu apmaiņa ar nozari, bet likuma izmaiņas ir normāls process.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats