28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bulciņas būs atļautas pēc 11
Bulciņas būs atļautas pēc 11
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 3. februāris 2016, 9:21
Valdība nolēmusi, ka miltu konditorejas izstrādājumi, piemēram, smalkmaizītes skolās drīkstēs tirgot tikai pēc pulksten vienpadsmitiem no rīta un tikai tādās skolu bufetēs, kas piedāvās skolēniem izvēles ēdienkarti. Tas nozīmē, ka bulciņas skolu kafejnīcās atgriezīsies ar zināmiem nosacījumiem, skaidro NRA.lv

Iespējams, to var saukt par kompromisu, ko panākušas divas nozares – veselības un zemkopības. Veselības ministrijai un ministram ir svarīgi, lai bērni pirms pusdienām skolās nesapērkas un nesaēdas saldumus, bulciņas, kūkas, kas nomāc apetīti, un tāpēc bērni nevēlas ēst pilnvērtīgas pusdienas. Savukārt pārtikas ražotājiem, skolu un arī pansionātu ēdinātājiem ierosinātās izmaiņas, kas stājās spēkā no šā gada sākuma, šķita pārāk krasas, jo liedza ne tikai miltu izstrādājumus tirgot, bet neļāva pat kafejnīcās piedāvāt maizi vai pusdienās siļķi vai tunča salātus.

No šā gada 1. janvāra stājās spēkā izmaiņas, kas noteica pārtikas produktus, kurus drīkst izplatīt izglītības iestāžu teritorijā papildus izvēles un kompleksai ēdienkartei. Lai arī prasības bija saskaņotas ar Zemkopības ministriju, ražotājiem un izglītības iestāžu ēdinātājiem, praksē atklājās, ka noteikumi rada būtiskus sarežģījumus, piemēram, atklājās, ka ēdienu pagatavošanā nevar izmantot dabiskas krāsvielas.

Otrdien valdības sēdē pieņemtie grozījumi noteikumos par uztura normām izglītības iestādēs paredz: turpmāk skolu, aprūpes iestāžu un slimnīcu ēdienkartē drīkst iekļaut pārtikas produktus, kas satur dabiskas izcelsmes krāsvielas, aromatizētājus un atsevišķus konservantus (etiķskābi, citronskābi, pienskābi, askorbīnskābi, ābolskābi).

Lai dažādotu un papildinātu ēdienkarti, grozījumi paredz, ka vienu reizi nedēļā ēdienkartē var iekļaut apstrādātus zvejniecības produktus (piemēram, konservētu zivi savā sulā, siļķi), ievērojot noteiktus kvalitātes kritērijus. Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders stāsta, ka papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei skolu kafejnīcās atļauto pārtikas produktu klāstā iekļauta maize ar noteiktiem kvalitātes kritērijiem, sviests, džems, želeja, ievārījums, augļu un ogu mērce, augļu un ogu biezenis. Uzkodu un dzērienu automātos drīkstēs izplatīt dehidrētu pienu.

Taču jaunie grozījumi paredz, ka skolās var tirgot atkal bulciņas, proti, miltu konditorejas izstrādājumus skolu izvēles ēdienkartē var iekļaut ēdienreizēs, kas tiek organizētas ne ātrāk kā pulksten 11. No grozījumiem izriet, ka smalkmaizīti varēs nopirkt tādā kafejnīcā, kas piedāvā izvēles ēdienkarti, tas ir, dažādus ēdienus (zupas, otros, salātus), un tur viena no iespējām tad būs arī bulciņa. 



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bulciņas, ēdnīcas, skola, valdība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats