25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Straujumas valdība nolemta. Vienotības nākotne pašu rokās
Straujumas valdība nolemta. Vienotības nākotne pašu rokās
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 7. decembris 2015, 10:00
Daudzu prognozētā un pat gaidītā Laimdotas Straujumas vadītās valdības krišana Vienotības kongresā aizvadītajā sestdienā tā arī nenotika. Taču optimismam par valdības stabilizēšanos nav pamata. Tās dzīvotspējai vairs netic ne premjerministre Laimdota Straujuma, ne, kā izskatās, partijas biedri, par kuru neieinteresētību liecināja kaut vai nevēlēšanās atsaukties uz partijas līderes Solvitas Āboltiņas aicinājumu izvērtēt pašu kļūdas.


Dažu bijušo cīņas biedru cerībās un politikas ekspertu prognozēs Vienotības kongresa galvenajam notikumam vajadzēja būt vai nu S. Āboltiņas paziņojumam, ka viņa atkāpjas no partijas priekšsēdētājas amata, vai L. Straujumas – par savu demisiju, ideālā gadījumā nosaucot arī sev tīkamu pēcteci no Vienotības rindām.

Analīzes trūkums

Tomēr nenotika ne viens, ne otrs. Partijas redzamākās personas nepameta komforta zonu, savu diskursu vadot vien pierasto un Saeimas komisijās noslīpēto tematu robežās. Arī ierindas biedriem nešķita interesanta pārstāvētās partijas kļūdu analīze, uz kuru aicināja S. Āboltiņa.

«Šodien mēs nedrīkstam runāt puspatiesībās nedz par sevi, nedz mūsu organizāciju kopumā [..] Taču nemeklēsim vainīgos kādos ārējos spēkos vai konkurentos, vērtēsim paši sevi, savu veikumu, analizēsim veiksmes un neveiksmes un, paturot prātā mērķus un vērtības, kas, es ceru, mūs joprojām vieno, diskutēsim par ikdienā darāmajiem darbiem,» teica S. Āboltiņa.

Taču šim aicinājumam atsaucās tikai pazīstamais Vienotības disidents Juris Vidiņš, kurš ierasti kritizēja gan to, ka S. Āboltiņa nav uzņēmusies premjerministra pienākumus pirms nepilniem diviem gadiem, kad augstajā amatā stājās L. Straujuma, gan pašu premjerministri. Politiķis uzskata, ka L. Straujuma neder šim amatam, bet S. Āboltiņas iespēja, uzņemties valdības vadību, ir nokavēta – vilciens aizgājis.

To, ka J. Vidiņa teiktajā ir vismaz daļēja patiesība, apliecina pēdējo mēnešu politisko partiju reitingi, kuros Vienotība lēnītēm, bet nepārprotami slīd aizvien zemāk. Tomēr kongresa dalībniekus ieklausīties S. Āboltiņas un J. Vidiņa teiktajā nemudināja arī tas, jo partijas līderiem pausto kritiku zālē sēdošie centās pārtraukt ar aplausiem un ūjināšanu. Tiesa, arī pašai S. Āboltiņai J. Vidiņa ik gadu paustā vienveidīgā kritika, šķiet, ir jau apnikusi, jo viņa aicināja partijas biedru nākamajā kongresā paust kaut ko jaunu.

Izkliedē baumas

Kongresa atklāšanā uzstājoties ar runu, S. Āboltiņa neslēpa aizvainojumu par partijas biedru līdzdalību dažādu baumu un puspatiesību izplatīšanā par viņas ambīcijām ieņemt vienu vai otru amatu. Tās neatbilstot patiesībai.

«Man nav ambīciju ieņemt aizsardzības, iekšlietu, tieslietu, ārlietu vai satiksmes ministra amatus,» teica politiķe, tikai viņai vien zināmu iemeslu dēļ šajā sarakstā neiekļaujot premjerministres amatu. Tomēr neatkarīgi no amata, ko viņa ieņemšot, viņa «kalpos Latvijai».

Partijas līdere klātesošajiem arī paskaidroja, kāpēc, izpelnoties pārmetumus, atļaujas kritizēt Vienotības vadītās valdības darbu. «Tā ir partijas vadītāja atbildība – spēt paraudzīties uz notiekošo objektīvi. Manas kritikas un priekšlikumu mērķis nav kādu nomelnot vai apvainot. Vēlos panākt no mūsu komandas mērķtiecīgu darbu, nevis runas vai darbības imitāciju,» teica S. Āboltiņa.

Valdība nolemta

Arī L. Straujuma daļu savas uzrunas veltīja Vienotību ielenkušo baumu un prognožu izkliedēšanai, vienlaikus apliecinot, ka demisijai ir gatava. «Es pieņemu, ka ir daļa klausītāju, kas šajā dienā sagaida kādus skaļus paziņojumus. Es esmu tam gatava. Esmu gatava paziņot: man svarīga šī valsts, man tā ir svarīga daudz vairāk par amatiem, par neskaidrām draudzībām un par attiecību kārtošanu,» teica premjerministre.

Sarunā ar NRA.lv L. Straujuma, jautāta par iespēju saglabāt šo valdību, atbildēja retoriski: «Vai tiešām domājat, ka te vairs var ko saglābt?» Viņasprāt, valdības maiņa ir atkarīga tikai no tā, kad pati Vienotība būs nokomplektējusi jauno Ministru kabineta komandu, kuras sastāvs apmierinās koalīcijas partnerus un spēs balsojumā Saeimā savākt vairākumu.





Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats