28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Skolu direktori streika iedarbīgumu apšauba
Skolu direktori streika iedarbīgumu apšauba
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 13. novembris 2015, 9:24
Pedagogu arodbiedrība izlēmusi par brīdinājuma streika rīkošanu 27. novembrī, taču attieksme pret šādu protesta akciju nozares darbiniekiem ir gana atšķirīga – sākot no pilnīga atbalsta līdz noliegumam. Arī izglītības iestāžu vadītāji ir to pulkā, kas visai skeptiski skatās uz streikošanu.


Lai gan vairākums Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) dalīborganizāciju ir nobalsojušas par streika rīkošanu, tomēr tās atzīst, ka pilnīgas vienotības šajā jautājumā nav. «Kurzemes gals» gan ir vienots, uzskata Kuldīgas starpnovadu arodorganizācijas vadītāja Aiga Šēnberga. No viņas pārziņā esošajām 20 iestādēm tikai trīs pateikušas nē. Vēl trīs esot tādas, kas nav LIZDA biedres, taču arī tās solījušas pievienoties. A. Šēnberga ir pārliecināta, ka noteikti ir jārīkojas, jo sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju nonākušas strupceļā. Ne tikai jaunais modelis neapmierinot nevienu, arī citos jautājumos LIZDA un pedagogi neesot saklausīti. It īpaši tas attiecoties uz pirmsskolas iestādēm, kuras pārstāvot arī viņa, neesot ko zaudēt, jo tās pilnībā atstātas novārtā. Arī Zemgales pusē notiekot rosība, un Bauskas starpnovadu arodorganizācijas vadītāja Māra Graudiņa teic, ka sākotnējā aptauja liecinājusi, ka 80% atbalsta streiku. Patlaban gan no 35 skolām desmit esot pateikušas skaidru jāvārdu. Viena daļa vēl īsti neesot tikusi skaidrībā, kādas ir protesta akcijas prasības, taču, domājams, tuvākajā laikā visa informācija sasniegs pedagogus. Rēzeknes un Viļānu novadu arodorganizācijas vadītāja Vija Dikule par skaitļiem vēl nav gatava runāt, taču esot skaidrs, ka lielākā daļa piedalīšoties.

Lai gan Latvijas Izglītības vadītāju asociācija it kā atbalsta streiku, tomēr vairāki NRA.lv aptaujātie skolu direktori neslēpa savas šaubas par šādas rīcības lietderību. Katrā ziņā saviem padotajiem neliegšot piedalīties, taču īstu jēgu tajā visā neredzot. «Neesmu LIZDA biedrs, jo neredzu tam visam jēgas. Kas tad mainīsies no tām protesta akcijām? Vai līdz šim tās jelkā ir ietekmējušas nozari? Tā galu galā būs vien atbildīgo personu un LIZDA izrādīšanās. Būs solījumi strādāt un uzlabot, tukša runāšana, ne vairāk,» uzskata Krāslavas valsts ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns. Viņam pievienojas Rīgas Valda Avotiņa pamatskolas – attīstības centra direktore Irīda Jansone: viņas skolā LIZDA biedru nav, un tie pedagogi, kurus aptaujājusi, neviens negrasās streikot. Viņa domājot, ka skaidrību var gūt, tikai izrunājot problēmas. Ar svilpšanu un troksni nekas nav panākams, tā ir tikai sevis pazemošana. Kamēr politiķu attieksme pret pedagogiem nemainīsies, tikmēr uzlabojumu nebūs. Arī Māteru Jura Kazdangas pamatskolas direktore Aija Dreimane groza galvu – neesot pārliecināta, vai streiks ir vajadzīgs. It īpaši jau šajā reizē. Vairāk tomēr būtu jādomā par skolēniem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Izglītība, pedagogi, streiks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats