29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ģimenes ārsti iezīmē smagu nākotnes situāciju veselības aprūpei
Ģimenes ārsti iezīmē smagu nākotnes situāciju veselības aprūpei
Autors: BNA / 3. novembris 2015, 10:07
Ja mediķu prasības netiks ņemtas vērā, nākamais gads veselības aprūpē varētu būt vēl sliktāks, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis.


Intervijā viņš norāda, ka nepiekrīt valdības apgalvojumiem, ka veselības nozare ir prioritāte, jo par to neliecina pašreizējais nozares finansējums un valdības attieksme.

Viņš pauda viedokli, ka, gadījumā, ja valdība nepalielinās finansējumu nozarei, tad nākamais gads veselības aprūpē būs vēl sliktāks nekā šīs. Viņš uzsvēra, ka jau šogad vēl pirms gada laika beidzās ārstu kvotas acu ārstiem, ausu ārstiem un citiem speciālistiem, un nākamgad netiek prognozēts, ka šīs kvotas būs lielākas.

"Principā netieši ir norādīts, ka valdībai ir vēlme šīs kvotas mazināt nevis palielināt. Tas jau sola ļoti, ļoti lielas nepatīkamas prognozes un liecina par to, ka nepieejamība veselības pakalpojumiem palielinās," sacīja Princis.

Tikmēr veselības ministrs Guntis Belēvičs LTV pauda viedokli, ka mediķu piketam noteikti ir jēga un valdībai ir pienācis laiks saprast, ka izdevumi medicīnai nozīmē ieguldījumus cilvēku veselībā un tautsaimniecībā.

Šodien Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pie Saeimas rīkos protesta akciju sapulces veidā. Akcijas mērķis ir aizstāvēt Latvijas iedzīvotāju tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Akcija tiks rīkota laikā, kad Saeima lems par nākamā gada valsts budžetu pirmajā lasījumā.

Patlaban Latvijā ir vissliktāk pieejamā veselības aprūpe ES (OECD un EK dati), ko raksturo augsti mirstības un invaliditātes rādītāji, kā arī piespiedu pāreja uz maksas medicīnu. Neraugoties uz to, valdība 2016. gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi tikai 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir vēl mazāk nekā šogad. Vidēji citās Eiropas Savienības valstīs veselības aprūpei tiek atvēlēti 7,3% no IKP, bet jaunajās dalībvalstīs – 5% no IKP.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem, LVSADA 17.09.2015 nosūtīja atklātu vēstuli visām 12. Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām un partiju apvienībām. Vēstulē īsumā tika aprakstīta neapmierinošā situācija valsts veselības aprūpē un izteikts aicinājums sadarboties, lai to uzlabotu. Līdz šim LVSADA aicinājumam ir atsaukušās visas 12. Saeimas politiskās frakcijas, izņemot „Vienotību”. Valsts prezidentu Raimondu Vējoni par kritisko situāciju veselības aprūpē LVSADA vadība informēja 07.08.2015.

Diemžēl, līdz šim neviena no koalīcijas partijām nav atbalstījusi LVSADA priekšlikumus par veselības nozares budžeta būtisku uzlabošanu.

Tāpēc protesta akcijas rīkotāji aicinās Saeimas deputātus nekavējoties būtiski palielināt finansējumu veselības aprūpei, lai panāktu pacientu līdzmaksājumu samazināšanu, kvotu palielināšanu veselības aprūpei, kā arī palielinātu atalgojumu veselības nozarē strādājošiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, finansējums, mediķu pikets, Pauls Princis, veselības nozare

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats