19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotība atzīst kļūdu un piekāpjas ZZS
Vienotība atzīst kļūdu un piekāpjas ZZS
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 29. oktobris 2015, 9:16
Vienotība, atzīstot sava biedra kļūdu, piekāpusies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšā un atsaukusi likumprojektu, ar kuru vēlējās grozīt pašvaldību vēlēšanu kārtību, dodot tiesības balsot ne tikai deklarētajā dzīvesvietā vai pašvaldībā, kur ir nekustamais īpašums, bet arī pašvaldībā, kur vēlētājs strādā.


Uzskatot, ka vēlēšanu sistēma, kas dod tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ne tikai dzīvesvietā, bet arī pašvaldībā, kur tiek strādāts, bet vēlēt var tikai dzīvesvietā vai pašvaldībā, kur pieder nekustamais īpašums, Vienotības deputāts Vilnis Ķirsis izstrādāja likumprojektu, kas šo asimetriju labotu, raksta portāls NRA.lv.

Politiķis arī uzskata, ka, pastāvot šādai sistēmai, vietvalži nav ieinteresēti rūpēties par to pašvaldībās iebraucošo darba ņēmēju interesēm un vairāk rūpējas par to, lai viņu pašvaldība būtu pēc iespējas labāks guļamrajons, nevis pievilcīgāka vieta uzņēmējdarbībai.

Kā piemēru viņš minēja Rīgas mēra Nila Ušakova Saeimā apturēto ieceri ieviest kārtību, ka reģistrētie rīdzinieki par sabiedriskā transporta pakalpojumiem maksā mazāk nekā iebraucēji.

«Ušakovs neinteresējas par nerīdziniekiem, kas te strādā, pelna pievienoto vērtību, viņš ar šiem cilvēkiem nerēķinās,» saka politiķis un uzskata, ka līdz ar viņa likumprojekta ieviešanu pašvaldību vadītāji būtu spiesti rēķināties arī ar iebraucošajiem darba ņēmējiem.

Lai iesniegtu likumprojektu, nepieciešami vismaz piecu deputātu paraksti, un, vācot tos, V. Ķirsis pieļāva kļūdu – nespēdams iegūt pietiekami daudz koalīcijas partiju pārstāvju balsu, viņš vērsās arī pie opozīcijas, kas šoreiz bija atsaucīga.

Šādu kārtību par nepieņemamu uzskata ZZS, kura par koalīcijas partnera biedrošanos ar opozīciju ir apvainojusies. Lai izlīdzinātu šīs domstarpības, Vienotības frakcija trešdien lēma, ka šodien likumprojekts Saeimā uz komisijām netiks virzīts. Neoficiālās sarunās tiek atzīts – kaut arī koalīcijas līgumu V. Ķirsis ar savu darbību nav pārkāpis, tas tomēr neesot bijis solīdi. Tagad jautājums par pašvaldību vēlēšanu kārtības maiņu detalizēti tiks pārrunāts koalīcijā un Saeimā, iespējams, atgriezīsies vien decembrī.

Tiesa, ZZS ir nemierā ne tikai ar kārtību, kādā likumprojekts sagatavots iesniegšanai Saeimā, bet arī ar pašu likumprojektu. Savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis ir pārliecināts, ka pilsonis savas vēlēšanu tiesības var izmantot tikai tur, kur ir pierakstīts, jo tieši šī pašvaldība arī saņem daļu no balsotāja ienākuma nodokļa.

V. Ķirša iniciatīva nav pieņemama arī Saskaņai. «Tiesībām vēlēt pašvaldībās jābūt stingri atkarīgām no tā, kur maksā nodokļus. Ir svarīgi, ka vēlētājs ievēlē labākos viņa naudas rīkotājus. Tas ir absolūti loģiski,» saka Saskaņas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kas uzskata, ka iecerētā kārtība atsvešinātu reģionu iedzīvotājus no savas pašvaldības un veicinātu to pārvākšanos uz lielākajām pilsētām, kur tie spēj atrast darbu. Tādējādi samazinātos arī reģionu pašvaldību ienākumi, kas nelabvēlīgi atspoguļotos to spējā uzlabot tajās apstākļus sadzīvei un uzņēmējdarbībai.

V. Ķirša iniciatīvas pretinieki arī pauž bažas, ka šādi var ietekmēt balsotāju izvēli par labu darba devējam tīkamākam kandidātam.

«Protams, te ir slēptie mērķi. Cer, ka ievēlēs pareizākus politiķus, bet baidos, ka iznāks pretēji. Piemēram, Ventspilī strādājošais pilsonis, visticamāk, atbalstīs Aivaru Lembergu, jo viņam tur ir darbs, tāpat kā Andri Rāviņu Jelgavā vai Nilu Ušakovu Rīgā,» saka J. Urbanovičs. Līdzīgas bažas pauž arī A. Brigmanis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats