28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Lētāka elektrība būs tikai daļai mājsaimniecību
Lētāka elektrība būs tikai daļai mājsaimniecību
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 20. oktobris 2015, 9:14
Solīto Latvenergo tarifu cenu samazinājumu nākamgad izjutīs vien tie, kuri pērn bija noslēguši viena gada līgumu vai vispār nebija veikuši nekādu izvēli un saņem elektrību saskaņā ar universālā pakalpojuma nosacījumiem.


Visiem tiem, kurus saista divu gadu līgumattiecības ar Latvenergo, par elektrību būs jāmaksā tikpat, cik šogad. Tiesa, uzņēmums piedāvā par nelielu maksu veikt Elektrum produktu maiņu, kas varētu samazināt elektrības rēķinu.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pagājušajā nedēļā elektrības lietotājiem pavēstīja priecīgu ziņu, proti, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē gaidāms elektrības cenu samazinājums. Pēc viņas teiktā, cenu kritums dažādiem tirgotājiem varētu būt atšķirīgs, taču Latvenergo nākamgad plānojot kopējo elektrības cenu 6–8% samazinājumu. «Tas gan nenozīmē, ka šāds samazinājums būs gala rēķinos, jo elektrības kopējo rēķinu veido vairākas komponentes – obligātā iepirkuma komponente, elektrības cena, pārvades un sadales izmaksas,» skaidroja D. Reizniece-Ozola.

Latvenergo klientu pašapkalpošanās portālā www.elektrum.lv jau ir publiskoti tirgus piedāvājumi mājsaimniecībām no 2016. gada 1. janvāra. Neatkarīgās aprēķini liecina, ka tarifi samazināsies aptuveni par 2–4% atkarībā no tarifu plāna un elektrības patēriņa. «Elektroenerģijas tirgus atvēršana nozīmēja, ka klienti neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja maksā faktiskajai biržas situācijai atbilstošu cenu. Elektrum piedāvājums vienmēr atspoguļo šo principu – elektroenerģijas cena biržā samazinājās, tādējādi klientiem ir pieejami vēl izdevīgāki produkti. Šobrīd īpaši vēlētos uzrunāt klientus ar lielāku patēriņu izvērtēt iespējas iegūt sev atbilstošākos piedāvājumus,» uzsvēra Latvenergo komercdirektors Uldis Bariss.

Diemžēl izdevīgākus elektrības tarifus automātiski nesaņems visi Latvenergo klienti. «Klienti, kuri bija izvēlējušies viena gada līgumus vai kuriem ir jāizvēlas noteikts produkts, tuvākajā laikā saņems informāciju par aktuālajiem piedāvājumiem epastā vai pa pastu. Savukārt divu gadu līgumiem, kuri joprojām ir spēkā, bijām noteikuši tirgus notikumiem adekvātu cenu, tādēļ klienti jau līguma slēgšanas brīdī saņēma labāko, līdzvērtīgu jaunajiem piedāvājumiem, cenu. Taču arī tiem klientiem, kuri jau ir noslēguši divgadīgos sadarbības līgumus, samaksājot nelielu produktu maiņas maksu divu eiro apmērā, Latvenergo piedāvā iespēju mainīt Elektrum produktu. Aicinām klientus izmantot elektrum.lv kalkulatoru un izvērtēt, vai ir izdevīgi līgumu pārslēgt,» NRA.lv sacīja Latvenergo preses sekretāre Sandra Vējiņa.

Tās mājsaimniecības, kuras aktīvi neiesaistījās brīvajā elektrības tirgū un neveica nekādu izvēli, elektrību saņem saskaņā ar universālā pakalpojuma nosacījumiem un izlīdzinātā maksājuma veidā. Nākamā gada sākumā tiks veikts klientu elektrības patēriņa pārrēķins, un, ja izmantotās elektroenerģijas apjoms būs identisks iepriekš aprēķinātajam, tad tieši šīm mājsaimniecībām elektrības rēķins nākamgad būs mazāks nekā šogad. Pēc aprēķiniem, Elektrum universālais tarifs samazināsies par 2,4 procentiem jeb mājsaimniecībām ar 100 kWh patēriņu mēnesī – par 0,40 eiro mēnesī.

Latvenergo skaidro, ka cenas samazinājumu Elektrum piedāvājumos nosaka vairāki gan mijiedarbībā esoši un ietekmējami faktori, gan arī savstarpēji neatkarīgi un neietekmējami – elektroenerģijas ražotņu kapacitāte un jauda, regulējošā vide, pieejamo starpsavienojumu noslodze, klimatiskie apstākļi, jo īpaši hidroloģiskie, CO2 kvotas, plānoti un neparedzēti remontdarbi un citi.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrības, Latvenergo

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats