18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pirmklasnieka skolas grozs – pat simtiem eiro smags
Pirmklasnieka skolas grozs – pat simtiem eiro smags
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 1. septembris 2015, 9:21
Šogad skolas gaitas sāks apmēram 22 300 pirmklasnieku, un viņu vidū būs arī Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas audzēknis Gints Cauņa. Lai viņu sagatavotu šim lielajam notikumam un iegādātos visas nepieciešamās lietas, nācās krietni plānot ģimenes budžetu, jo tēriņi sasniedza 250 eiro. Summas gan dažādām ģimenēm atšķiras – tās svārstās no dažiem desmitiem līdz vairākiem simtiem eiro.


Lielvārdes novadā šis gads sāksies ar skolēnu skaita palielinājumu. Četrās vispārizglītojošās un vienā speciālajā skolā kopumā būs 1154 audzēkņi, kas ir par 60 vairāk nekā pērn, raksta NRA.lv.

Skolēnu skaita palielinājums

Pirmklasnieku gan ir tikpat daudz, kā pēdējos gados ierasts – 127 (skaits svārstās starp 110 un 130). Apmēram puse no viņiem mācīsies Lielvārdes vidusskolā, un tas nozīmē, ka pēc ilgāka pārtraukuma tajā izveidoti pat trīs 1. klašu komplekti (šobrīd ir jau 58 skolēni, bet varot gadīties, ka pēdējās dienās vēl kāds nācis klāt, tāpēc nolemts nespiest visus divās telpās), skaidroja Lielvārdes novada domes izglītības nodaļas vadītāja Inga Reķe.

Arī Gints Cauņa jau šodien sēdīsies Lielvārdes vidusskolas solā. Lai mācībās būtu viss nepieciešamais, vecāki, gatavojot dēlu 1. septembrim, ievērojuši klases audzinātājas izsniegto lietu sarakstu. Sākotnēji Ginta mamma Juta lēsa, ka summa varētu būt apmēram 100 eiro. Bet tas notika mēnesi pirms Zinību dienas, kad nekas daudz vēl nebija iegādāts, jo lielo iepirkšanos bija paredzēts veikt Vācijā, uz kurieni posās visa ģimene, lai apskatītu dēla sapņu vietu – Dabas muzeju, jo puika ir ļoti pārņemts ar acīm redzamo un neredzamo vidi un jo īpaši – ar dinozauriem, un tur taču būs redzami īsti šo lielo reptiļu skeleti.

Vai skolā nebūs garlaicīgi

Patiesībā jau viņš savam vecumam esot nopietns un pat nedaudz savrups. Skolas gaitām gluži labi sagatavojies – gan lasīt, gan rakstīt prot, arī rēķini problēmas nesagādā. Bērnudārza audzinātāja ierakstījusi raksturojumā, ka to, kas viņu interesē, pēta padziļināti. Piemēram, par kosmosu, arheoloģiju, paleontoloģiju. Lai zēns neieraktos tikai grāmatās, vecāki pērn aizveduši gan uz mākslas, gan mūzikas skolu, kur apmeklējis vispārējās izglītības grupiņu. Vai tikai puikam nebūs garlaicīgi skolā? Nē, nedomājot vis, jo vienmēr ir kāds mācību priekšmets, kur ir kāda vājā vieta. Vienu jau viņa zinot – rokraksts jāuzlabo. Tas šobrīd esot tāds... Mamma nopūšas. Iespējams, ka glītrakstīšana šai datorpaaudzei ir klupšanas akmens.

Visdārgākā mugursoma

Sagatavošanās skolai izmaksājusi apaļu summu – apmēram 250 eiro, atgriežoties pie izmaksām, teic Juta Cauņa. Visdārgākā bijusi mugursoma, kas ar atlaidēm maksājusi 150 eiro. Bet nu esot tā vērta – viegla, sver tikai 800 gramu, ērta, ergonomiska. Klāt arī sporta soma, maisiņš apaviem, divi penāļi ar rakstāmpiederumiem un maciņš. Ar vienu piegājienu esot atkritušas rūpes par aksesuāriem. Savukārt kancelejas preces kopumā maksājušas no 40 līdz 45 eiro. Izrādījies, ka Vācijā visi zīmuļi, krītiņi un krāsas bijuši dārgāki nekā Latvijā, īpaši atlaižu akcijās te sanākot lētāk. Tad nu tur nopirkuši tikai dažas lietas, kas likās vizuāli interesantākas, piemēram, otu trauciņu.

Lielvārdes vidusskolā jau iepriekšējā gadā ieviesta skolas forma (84% skolēnu to jau iegādājušies, liecina skolas informācija), tad arī Gintam tā iegādāta. Veste pasūtīta par 23 eiro, kā piedāvāts skolas mājaslapā, bet melnas bikses nopirkuši paši par 12 eiro, nevis 29 eiro. Ar sporta tērpu nolēmuši ietaupīt, jo dēlam vēl ir laba sporta jaka un sporta apavi, tik vien kā par pieciem eiro nopirkuši sporta bikses. Arī maiņas apavus speciāli nav pirkuši, atradīšot ko piemērotu no mājās esošajiem.

Plānojuši izdot vairāk

Uzņēmuma Maxima Latvija veiktās aptaujas liecina, ka gandrīz puse vecāku plānojuši bērna skolas lietu grozā ieguldīt vairāk nekā 70 eiro, bet pārējie tam paredzējuši atvēlēt mazāk naudas. Toties 31% respondentu plānojuši izdot vairāk nekā iepriekšējā gadā. To, ka lēts prieks tas nav, Neatkarīgajai apliecināja arī pirmklasnieka māmiņa Zane Johansone. Kalkulators viņai uzrādot, ka kopumā dēla sapošanai un skolas lietu iegādei iztērēts ap 150 eiro. Visvairāk maksājusi skolas soma – 35 eiro, skolas forma – 55 eiro un kancelejas preces – 20 eiro.

Uzziņai!

Latvijas skolās šogad mācīsies 202 000 skolēnu no tiem 1. klasē – 22 300

Lielvārdes novadā – 1154 skolēni no tiem 1. klasē – 127

Lielvārdes vidusskolā – 482 skolēni

1. klasē – 58



Diskusija par rakstu (0) , Izglītība, pirmklasnieks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats