24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eiropa izraugās Latvijas mobilo aprūpi
Eiropa izraugās Latvijas mobilo aprūpi
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 24. jūlijs 2015, 11:25
Latvijas Samariešu apvienības mobilās aprūpes risinājums Samariešu atbalsts mājās un unikālā aprūpes automašīna ir vienīgais Eiropas Komisijas izraudzītais projekts no Latvijas un no Baltijas valstīm 

Mobilā aprūpes pakalpojuma galvenā ideja – aprūpei ir jādodas pie cilvēka uz viņa dzīvesvietu, lai palīdzētu un atvieglotu ikdienu, neizraujot šo cilvēku no viņa ierastās vides. Tieši šī ideja un tās realizācija mājas aprūpes automašīnas veidolā ir ieinteresējusi Eiropas Komisiju (EK), kas izraudzījusies minēto projektu Eiropas sociālās inovācijas konkursam.

Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Baiba Pare uzsver, ka mobilās aprūpes risinājums Samariešu atbalsts mājās un unikālā aprūpes automašīna ir vienīgais EK izraudzītais projekts no Latvijas un arī no Baltijas valstīm, kas izvēlēts starp 1400 pieteikumiem un iekļuvis 30 labāko projektu vidū Eiropas sociālās inovācijas konkursā. Visi 30 pusfinālisti septembrī tiksies Austrijā, Vīnē, lai sacenstos par visefektīvākā sociālā risinājuma titulu, balvā iegūstot 50 000 eiro idejas attīstībai. EK izsludinātā tēma ir Jauni veidi izaugsmei, un žūrija pusfinālam ir izraudzījusies tos pieteikumus, kuriem ir vislielākais izaugsmes un finanšu stabilitātes potenciāls, kā arī pievienotā sociālā vērtība savas valsts iedzīvotājiem, valdībai un uzņēmumiem. Pieteikumi konkursam tika iesniegti no vairāk nekā 40 valstīm par tēmām integrācija, izglītība, jaunatne, nodarbinātība, veselība un novecošanās, klimata pārmaiņas, pārtikas atkritumi un vide.

Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš stāsta, ka sociālais projekts Samariešu atbalsts mājās paredz attīstīt kvalitatīvu un pieejamu aprūpi un palīdzību vientuļiem, veciem cilvēkiem lauku reģionos, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti. Speciāli uzbūvētajās un aprīkotajās automašīnās ir pieejams viss nepieciešamais, lai šo aprūpi varētu veikt cilvēka ierastajā dzīves vietā. Par minēto mobilās aprūpes risinājumu ļoti interesējas ārvalstu sociālās jomas pārstāvji, jo straujais iedzīvotāju novecošanās īpatsvars ir aktuāls visā Eiropā. Mobilo aprūpes automašīnu aplūkot jau bijušas delegācijas no Rietumeiropas valstīm (Vācijas, Francijas, Itālijas), kā arī citām valstīm – Gruzijas, Baltkrievijas, Serbijas, Slovēnijas. Mobilās aprūpes veids ļauj senioriem turpināt cilvēka cienīgu dzīvi savās mājās pretstatā aprūpei institūcijā.

Arī citas Eiropas valstis domā par inovācijām – konkursa pusfinālam izvirzīts arī, piemēram, Francijas projekts Wheeliz, kas ir auto nomas pakalpojums cilvēkiem ar invaliditāti un kas paredz viņiem savstarpēju palīdzību ar sev piederošu un pielāgotu auto tad, kad tas pašam nav vajadzīgs. Savukārt no Īrijas izvēlēts projekts The Freebird Club – tīmeklī izveidota platforma brīvdienu vai ceļojuma mājokļa atrašana senioriem, kas nodrošina ne tikai nakšņošanas vietu, bet arī veido kontaktus un mazina izolētību senioru vidū.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats