28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iebildumi nelīdz. Latvija uzņems 250 bēgļus
Iebildumi nelīdz. Latvija uzņems 250 bēgļus
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 7. jūlijs 2015, 9:41
Rēķinoties ar pieejamajiem resursiem, Latvija nākamo divu gadu laikā varētu uzņemt 250 bēgļus. Tā slēgtā valdības sēdē, veidojot vairākumu, vienojušies Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības ministri. Nacionālā apvienība joprojām iebilst pret šo ieceri, taču izvērstu paskaidrojumu savai pozīcijai tā iesniegšot vēlāk.


«Valdība pieņēma lēmumu, ka Latvija brīvprātīgi ir gatava uzņemt bēgļus, un šis ir vienreizējs pasākums. Skaits ir 250 bēgļi,» pēc valdības sēdes teica premjerministre Laimdota Straujuma.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis paskaidroja, ka bēgļus uzņems divu gadu laikā, sākot no šā gada, tomēr tas nenozīmējot, ka jau rīt viņus izmitinās Latvijā. Ministrs prognozēja, ka vēl būs diskusijas starp dalībvalstīm, jo kopumā būs jāuzņem 60 000 bēgļu, kas nozīmē, ka citām Eiropas Savienības valstīm būs jāuzņem vairāk bēgļu nekā Latvijai. Latvijas iespēja izmitināt 250 bēgļus aprēķināta, ņemot vērā iekšzemes kopproduktu un iedzīvotāju skaitu, salīdzinot ar citām ES valstīm.

Iekšlietu ministrs arī mierināja, ka 250 bēgļu uzņemšana būs vienreizēja akcija un jauna patvēruma meklētāju uzņemšana solidaritātes vārdā nenotiks.

R. Kozlovskis informēja, ka šādu Latvijas pozīciju viņš pārstāvēs Iekšlietu ministru padomē, kas ceturtdien notiks Luksemburgā. «Ja mēs neiesaistāmies kā vienīgā dalībvalsts šajā pasākumā – Lietuvas kolēģi ir gatavi uzņemt 370 bēgļus, igauņi 200 –, īsti neredzu, kā es, iekšlietu ministrs, varu paskaidrot mūsu nostāju [..] Kopsakarā ar to, ka mēs īsti nezinām, kā attīstīsies scenārijs Ukrainā. Ja būs scenārijs tāds, ka situācija saasināsies, tad, iespējams, mēs saskarsimies ar ļoti nopietnu bēgļu plūsmu no austrumiem, un skaidrs, ka mēs lūgsim palīdzību,» skaidroja R. Kozlovskis.

Par katru no 250 bēgļiem Latvija saņems 6000 eiro Patvēruma meklētāju fondā, un no šā finansējuma būs iespējams stiprināt valsts kapacitāti, palīdzot bēgļiem apgūt latviešu valodu un īstenojot integrācijas politiku. Šogad papildu finansējums gan nebūšot nepieciešams, jo tiks tērēti Iekšlietu ministrijai piešķirtie līdzekļi.

Tuvākajā laikā Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kopā ar pašvaldībām būs jāizstrādā integrācijas politika nākamajiem gadiem.

NRA.lv raksta, ka valdības lēmums gan nenozīmē, ka visus 250 bēgļus uzņems jau rīt. Shēmu, kādā patvēruma meklētājus atvedīs un izmitinās Latvijā, mūsu varasiestādes izstrādās sadarbībā ar Itālijas un Grieķijas valdībām.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bēgļi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats