28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » ASV saglabās nepārtrauktu spēku klātbūtni Latvijā
ASV saglabās nepārtrauktu spēku klātbūtni Latvijā
Autors: BNA.LV / 27. marts 2015, 14:10
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš šonedēļ uzturējās oficiālā vizītē ASV, tiekoties ar ASV Armijas (Sauszemes spēku) štāba priekšnieku ģenerāli Reimondu Oderno un runājot par turpmākās sadarbības plāniem, saņēma nepārprotamu apliecinājumu par ASV spēku nepārtrauktu klātbūtni Baltijā, tostarp Latvijā.


"Esmu gandarīts par ASV ātro rīcību, pildot NATO samitā Velsā pieņemto lēmumu par sabiedroto spēku pastiprinātas klātbūtnes nodrošināšanu alianses austrumu pierobežā šajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā," uzsvēra bruņoto spēku komandieris, norādot, ka ASV turpinās pērn sākto operāciju "Atlantic Resolve" tik ilgi, cik to prasīs situācija reģionā.

"ASV karavīru klātbūtnei Latvijā ir ne tikai atturēšanas efekts, bet tas ir arī neatsverams ieguldījums mūsu karavīru zināšanu un iemaņu pilnveidošanai, rīkojot kopīgas apmācības un piedaloties kopīgos vingrinājumos un mācībās," uzsvēra Graube.

Savukārt tiekoties ar Nacionālās gvardes komandieri ģenerāli Frenku Grasu un ilggadējā sadarbības partnera - Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes - komandieri ģenerālmajoru Gregoriju Vadnaisu, bruņoto spēku komandieris izteica pateicību par gvardes karavīru ieguldījumu bruņoto spēku kaujas spēju attīstībā, kā piemēru minot atbalstu apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju kursu rīkošanā un artilērijas vienības nosūtīšanu uz Latviju, lai vingrinājumā "Operation Summer Shield XII" priekšējos novērotājus trenētu praktiskās nodarbībās. Savukārt Latvija atbalstīs Mičiganas Nacionālo gvardi, uz mācībām "Northern Strike" nosūtot nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistus.

23.martā bruņoto spēku komandieris sāka vairāku dienu darba vizīti ASV, lai ar augstākajām militārajām amatpersonām pārrunātu divpusējās sadarbības un starptautiskās un reģionālās drošības jautājumus.

Ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās ar ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas direktoru ģenerālleitnantu Deividu Goldfeinu, kā arī apmeklēja ASV bruņoto spēku Centrālo pavēlniecību, kur tikās ar tās komandieri ģenerāli Loidu Ostinu. Ģenerālleitnants Raimonds Graube iepazinās ar pašreizējo situāciju un diskutēja par operācijas "Resolute Support" gaitu Afganistānā, kurā piedalās arī Latvijas karavīri, kā arī drošības izaicinājumiem NATO austrumu pierobežā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā, īpašu uzmanību pievēršot radikālā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" teroristiskajai darbībai.

Viņš apmeklēja arī Speciālo operāciju pavēlniecību, kur izskatīja ASV un Latvijas speciālo operāciju spēku sadarbības plānus, tostarp apmācību jomā darbībai hibrīdkara apstākļos.

Bruņoto spēku komandieris tikās arī ar Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas vadītāju kongresmeni Maku Tornberiju, sarunās pieskaroties ne tikai reģionālās drošības jautājumiem, bet arī turpmākai ASV un Latvijas militārajai sadarbībai.

Vizītes noslēgumā ģenerālleitnants Raimonds Graube viesojās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) štābā, kur tikās ar ģenerālsekretāra vietnieku miera uzturēšanas operāciju jautājumos, kā arī piedalījās bruņoto spēku komandieru konferencē, kurā diskutēja par pašreizējo ANO operāciju norises stratēģiskajiem un operacionālajiem izaicinājumiem.

Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes vizīte ASV notiek, lai turpinātu konsultācijas par NATO Velsas samitā pieņemto lēmumu izpildi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Raimonds Graube

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats