20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Superspiegs Dudarevs nesaņems pielaidi
Superspiegs Dudarevs nesaņems pielaidi
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 26. marts 2015, 11:01
Par Latvijas, NATO un ASV spiegu un vēl dubultaģentu nodevēju Krievijā pasludinātais Andrejs Dudarevs savā darbā Civilās aviācijas aģentūrā (CAA), visticamāk, neatgriezīsies. Latvijas valsts no viņa pakalpojumiem atbrīvosies caur pielaides sistēmu valsts noslēpumam. Par šādu risinājumu liek domāt fakts, ka Dudareva darbabiedrs, kas veic līdzīgus pienākumus, pielaidi jau ir saņēmis.


Jāatgādina, ka jaunākajā spiegu skandālā iesaistītais Dudarevs ir CAA Aeronavigācijas informācijas nodaļas vecākais inspektors, aeronavigācijas inženieris. Saskaņā ar paša stāstu, viņš pērnruden aizbraucis uz Pēterburgu, lai iestātos aviācijas augstskolā, bet tur viņu apsēduši krievu specdienesti – nolūkā organizēt provokāciju pret Latvijas valsti. Savukārt pašas Krievijas plaši tiražētajā versijā Dudarevs ir dubultaģents, kas piedāvājies notirgot vecus NATO aviācijas maršrutus un jaunbūvējamo militāro objektu atrašanās vietas.

Latvijas amatpersonas oficiāli pieturas pie uzskata, ka šī patiešām ir Krievijas provokācija, kuras mērķis – sēt aizdomas sabiedroto starpā, un publiski Dudareva personība nemaz netiek apspriesta. Tomēr nav šaubu, ka telekompānijas NTV sižets, lai arī no cik maziem gabaliņiem tas būtu samontēts un ar kādiem aizkadra tekstiem manipulēts, bez sekām nepaliks. Pārāk daudz aizdomīga satura.

Dudarevs šobrīd atrodas slimības atvaļinājumā. NRA.lv viņš stāsta, ka pagājušajā nedēļā tomēr aizgājis līdz savam darbam. Caurlaide viņam esot anulēta, kabineta durvīm atslēga nomainīta. Sava priekšnieka pavadībā iekšā ticis un konstatējis, ka galda atvilktnes izvandītas. Acīmredzot meklēts kaut kas kompromitējošs. Arī viņam pašam skaidrs, ka atpakaļ darbā viņu neviens negaida, jo lielākā daļa personāla NTV sižetu ir noskatījusies un vairāk ticot nevis viņam, bet Krievijas propagandai.

Aģentūra šobrīd atrodas visai kutelīgā situācijā. Darba likums liedz slimojošu cilvēku atlaist no darba, un formāli jau arī nav konstatēti nekādi pārkāpumi. Bijis gan mēģinājums apstrīdēt šī darbinieka slimības lapas Veselības inspekcijā, taču neveiksmīgs.

Pļāpāšanai par valstij un, iespējams, arī NATO svarīgām lietām vajadzētu būt drošības iestāžu redzeslokā. Ar spiegu lietām Latvijā nodarbojas Satversmes aizsardzības birojs, Drošības policija, vēl ir tāds Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Taču tie klusējot. Dudareva tiešais priekšnieks Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks par drošībnieku darbu izsakās gana skarbi: «Viņi ieņem strausa pozu, un tas visā šai stāstā tikai pielej eļļu ugunij.»

Arī NRA no specdienestiem neizdevās uzzināt, vai Dudarevs ir kaut kādā veidā drauds Latvijas interesēm. Iespējams, ka atbilde tomēr tiks sniegta, tikai diskrētākā formā. Izrādās, Dudarevs atradies pielaides saņemšanas procesā. Tā esot jauna prasība no drošības dienestu puses. Vairākos amatos aģentūrā, tostarp Dudareva ieņemtajā, jābūt pielaidei valsts noslēpumam. Termiņu ziņā atbilde uz pielaides pieprasījumu būtu jāsaņem kaut kad tagad, jo citam kolēģim pielaide nule piešķirta, un dokumenti iesniegti vienlaikus. Pēc Krievijā notikušā incidenta pastāv ļoti liela iespējamība, ka Dudarevs pielaidi nedabūs un automātiski tiks atzīts par nepiemērotu līdzšinējam amatam. Bet drošības dienestiem nevienam nekas nebūs jāpaskaidro – kā jau tas allaž notiek attiecībā uz pielaidēm valsts noslēpumam. CAA par Dudareva personu gan ir pieprasījusi oficiālus drošības iestāžu atzinumus, tomēr atbildes pagaidām nav saņemtas. Tikmēr turpinās dienesta pārbaude aģentūrā.

Kad Dudarevs nodomājis atgriezties darbā, iestādes direktoram Mārim Gorodcovam neesot zināms, tomēr skaidrs, ka diez ko silta uzņemšana Dudarevu te negaida. Taujāts, vai ir pārliecināts, ka Dudarevam var uzticēties, CAA vadītājs vaļsirdīgi atbild: «Nē, tādas pārliecības man nav.».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Dudarevs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats