29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vizīte Norvēģijā – galma ceremonijas un investoru vilināšana
Vizīte Norvēģijā – galma ceremonijas un investoru vilināšana
Autors: Anita Daukšte / NRA.LV / 18. marts 2015, 12:34
Nodrošinājusies ar smokingiem un garajiem vakartērpiem, kā arī ordeņa lentēm (kuriem tās ir) karaļpāra rīkotajai vakara pieņemšanai, šodien valsts vizītē Norvēģijā uzturas Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadītā delegācija.


Vairāk nekā 100 cilvēku lielās delegācijas sastāvā ir arī četri ministri – ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola un kultūras ministre Dace Melbārde, kā arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Norvēģija ir parlamentāra monarhija, un tādējādi galma ceremonijām kopā ar karali Haraldu un karalieni Sonju vizītes norisē ir liela nozīme: Valsts prezidents kopā ar abām majestātēm gan šodien apmeklē norvēģu karaļu militārās varenības simbolu – Akershus cietoksni, gan viesojas biznesa forumā, gan arī vakariņo karaļa pilī. Līdztekus ceremonijām vizītes laikā ritēs spraiga lietišķa sadarbība – Valsts prezidents tiksies ar Norvēģijas premjerministri Ernu Solbergu un parlamenta spīkeru Olemiku Tommesenu, tiksies abu pušu ministri, savukārt biznesa forumā 60 Latvijas uzņēmēji tiksies ar Norvēģijas biznesa haizivīm.

Latvijas un Norvēģijas sadarbība ir plaša un daudzveidīga jau vairāku gadu desmitu garumā, NRA.lv informēja Valsts prezidenta kanceleja. Ietekmīgā un bagātā NATO dalībvalsts Latvijai ir piedāvājusi sev vairs nenoderīgo aizsardzības ekipējumu un cieši sadarbojusies ar mūsu valsti operācijā Afganistānā. Latvija cer uz militāro sadarbību arī turpmāk, un par norvēģu militārajām prasmēm prezidents, karaļpāris un delegācija varēs pārliecināties arī personīgi, vizītes otrajā dienā uz kuģa vērojot jūras desanta paraugdemonstrējumus fjordos.

Līdzvērtīgs, ja ne vēl lielāks akcents sadarbībā tiek likts ekonomikas jomā: nākotnē Latvija vēlas turpināt vēl ciešāku ekonomisko sadarbību, īpaši attīstot sadarbību inovāciju un moderno tehnoloģiju jomā. Tāpat ceram uz pieaugošu Norvēģijas investoru interesi par ieguldījumu veikšanu Latvijas tautsaimniecībā, norāda prezidenta preses padomniece Līga Krapāne. Jāpiebilst, ka Norvēģijas investīcijas Latvijas ekonomikā jau šobrīd ir ievērojamas – apmēram 600 miljoni eiro. Ko vien izsaka savām reklāmām Holivudas megazvaigzni Džordžu Klūniju noalgot spējīgās DNB bankas darbība Latvijā, kas arī nesusi lielāko investīciju sadaļu kopējā Norvēģijas investīciju portfelī. Citi lielie norvēģu investori Latvijā ir ne mazāk pazīstami – Statoil ar degvielas uzpildes stacijām, Linstow ar viesnīcu un nekustamo īpašumu biznesu, Moller Auto Baltic – ar automašīnu pārdošanu. Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola NRA atzina, ka Latvijas puse cer uz vēl lielāku norvēģu investīciju apjomu Latvijas ekonomikā, balstoties uz līdzšinējo sekmīgo pieredzi, kas apliecina, ka norvēģu kapitāla tiešās investīcijas Latvijā ir ar augošu tendenci. Latvijas sadarbība ar Norvēģiju šobrīd norit sekmīgi būvniecības jomā – būvkompānijas Skonto un Re&Re sadarbojas ar šo zemi. Vairāki kokrūpniecības uzņēmumi šeit pratuši atrast savas nišas gan guļbūvju celtniecībā, gan arī galdniecības un namdaru pakalpojumu eksportā. Latvijas uzņēmējiem ir liela interese un pieredze sadarboties ar Norvēģiju metālapstrādē. Savas iespējas Norvēģijā izmanto arī Latvijas saldumu ražotāji – Pure Chocolate un Emils Gustavs Chocolate našķus jau varot iegādāties veikalos.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats