28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sodīs tos, kas uzprasās
Sodīs tos, kas uzprasās
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 13. marts 2015, 11:28
Valsts ieņēmumu dienests (VID) izskaidro, kā tieši piepildīsies 18. februāra NRA izteiktais paredzējums par neiespējamību piedzīt no uzņēmumu valžu locekļu personiskajiem līdzekļiem uzņēmumu nodokļu parādus.


Proti, VID pašlaik sacer tādus likuma izpildes noteikumus, par kuriem VID preses pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa sniedza šādu skaidrojumu: «Rezultātā jaunā kārtība varētu skart tikai nelielu skaitu uzņēmumu – lēmumi par to, ka kādas kapitālsabiedrības valdes loceklim būs jāatmaksā kapitālsabiedrības nokavētie nodokļu maksājumi, tiks pieņemti vien dažos gadījumos.»

Citiem vārdiem sakot, likuma norma tiks sagatavota izpildei tikai īpašos gadījumos, ja kāda uzņēmuma amatpersona rīkosies vai nu speciāli provokatīvi (krās politisko kapitālu?), vai patiesi muļķīgi (nealgos juristus). Likuma praktiska nepildīšana neradīs šķēršļus Latvijas valdībai atskaitīties Briselē par pasākumiem nodokļu iekasēšanas uzlabošanā. Pretrunā ar iepriekš teikto ir VID uzliktais plāns iekasēt atbilstoši jaunajai likuma normai vairākus miljonus eiro, taču summa nav tik liela, lai par to nevarētu aizmirst abos iespējamos gadījumos: gan tad, ja VID kopējo ieņēmumu plānu izpildīs vai gandrīz izpildīs, kā tas notika pagājušajā gadā, gan tad, ja VID plāna izpilde izjuks pavisam daudz būtiskāku iemeslu dēļ.

Krāt politisko kapitālu ar jaunā likuma palīdzību mēģināja partija Latvijas attīstībai (tās zīmols kādu laiku bija Einars Repše) ar partijas aktīvistes vārdā iesniegtu prasību Satversmes tiesai pārbaudīt likuma atbilstību Satversmei. Tiesa šo prasību ir noraidījusi. Tiesa norādīja, ka Satversme neaizsargā tādu uzņēmējdarbību, kas jau sākotnēji balstīta uz pieļāvumu nesamaksāt nodokļus.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Politikas daļas vadītājs Mārcis Dzelme NRA.lv pastāstīja, ka organizācija pārdomā savu iesniegumu Satversmes tiesai un vienlaikus studē VID priekšlikumus par likuma izpildes kārtību. Uzņēmēju rūpe ir šīs kārtības nostiprināšana, lai VID nevarētu atkāpties no saviem tagadējiem solījumiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats