19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šveices advokāta kontrolēti uzņēmumi maksā Latvijas politiķiem
Šveices advokāta kontrolēti uzņēmumi maksā Latvijas politiķiem
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 27. janvāris 2015, 11:06
Panīkušās Reformu partijas valdes locekle un bijusī vairāku šīs partijas ministru padomniece Inga Antāne nav vienīgā politiķe, kura saņēmusi naudu no t.s. Lemberga oponentu kontrolētajiem uzņēmumiem, liecina valsts amatpersonu deklarācijas.


Visai prāvas summas saņēmuši arī seni Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga apkarotāji un opozicionāri Ventspils domē Vladislavs Šafranskis, Aivis Landmanis un viņa brālis Ivars Landmanis. Visi trīs politiskās partijas mainījuši vairākkārt atkarībā no politiskās situācijas, bijuši arī vērā ņemami partiju sponsori. Šobrīd politiskais spēks, no kura A. Landmanis un V. Šafranskis ievēlēti Ventspils domē, oficiāli (Centrālās vēlēšanu komisijas un Ventspils pilsētas portāla informācija) saucas Politiskā partija «Reģionu alianse», «Reformu partija».

Atbilstīgi valsts amatpersonas deklarācijai par 2013. gadu, V. Šafranskis no SIA Airtech saņēmis 15 000 latu, bet no SIA RAN Management – 9000 latu. Abus šos uzņēmumus pilnībā kontrolē Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

Plašāku skanējumu SIA Airtech ieguva 2012. gadā, kad miljonārs Olafs Berķis uz dažiem mēnešiem bija pārņēmis Ventbunkers vadību, izmetot no amatiem šajā akciju sabiedrībā gan pašu R. Meroni, gan viņa cilvēkus. Tad O. Berķis atklāja un publiski paziņoja, ka no Ventbunkera kontiem uz SIA Airtech kontiem pārskaitīti apmēram 4 miljoni eiro. Par šiem naudas pārskaitījumiem O. Berķis pauda sašutumu, vērtēja tos kā Ventbunkeram radītus zaudējumus un pat mēģināja panākt kriminālprocesa uzsākšanu.

Tāpat kā I. Antāne, V. Šafranskis saņēmis naudu – 6000 latu – arī no R. Meroni menedžeru pilnībā kontrolētās sabiedriskās organizācijas Baltijas asociācija – transports un loģistika (BATL). Tādējādi pamatdarbā nopelnītajam atalgojumam – 43 000 latu (3570 latu mēnesī) Ventspils Grain Terminal valdes priekšsēdētāja amatā un 1300 latu Ventspils domē – V. Šafranskis pievienojis vēl apaļus 30 000 latu no R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem.

Vēl bagātīgāku atalgojumu no R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem saņēmis cits mūžīgais Lemberga oponents Aivis Landmanis. No Ventbunkera viņš saņēmis 47 900 latu, bet no Kālija parka – 36 000 latu.

Savukārt viņa brālis Ivars Landmanis, kurš Ventspils domes deputāts bija iepriekšējā sasaukumā, no Ventbunkera saņēmis gandrīz 20 000 latu, bet no BATL – 3000 latu. Visticamāk šīs summas, salīdzinot ar citiem oponentiem, ir mazākas tāpēc, ka tās deklarētas par pusgadu, jo valsts amatpersonas pienākumus I. Landmanis beidza pildīt 2013. gada 19. jūnijā.

Ar politiku nepārprotami saistīts vēl kāds ļoti mulsinošs fakts. SIA Airtech, kura tātad naudu saņem no Ventbunkera, 2013. gada pārskatā sadaļā «Mediju pakalpojumi» norādīti izdevumi – gandrīz 400 000 latu. NRA.lv aptaujātie mediju un sabiedrisko attiecību speciālisti visi kā viens atzina, ka 400 000 latu gadā «mediju pakalpojumiem» ir milzīga summa un par šādu summu sabiedrisko domu var pagriezt, kādā virzienā «vajag». Salīdzinājumam: pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām politiskajai aģitācijai (kuras lielākā daļa nepārprotami saistīta ar «mediju pakalpojumiem») partijas drīkstēja tērēt pat mazāku summu – 422 997 eiro, kas, pārrēķinot latos, ir tikai aptuveni 300 000 latu!

Vairākus lielos Ventspils uzņēmumus R. Meroni kontrolē ar ļoti šaura menedžeru loka palīdzību. Piemēram, atbilstīgi Firmas.lv datiem, iepriekšminētajās akciju sabiedrībās Ventbunkers un Kālija parks R. Meroni ieņem padomes priekšsēdētāja amatu, bet Gints Laiviņš-Laivenieks – padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu. No septiņiem Ventbunkera padomes locekļiem viņa uzticamības personas ir vēl arī Diāna Jukna un Francis Harands. Valdē vairākumu R. Meroni nodrošina caur savām uzticamības personām – Evu Ciniņu, Edgaru Ciniņu un Jāni Hāzi (t.i., trīs no pieciem valdes locekļiem).

Savukārt Kālija parka vadību R. Meroni kontrolē pilnībā – bez šīm pieminētajām personām valdē un padomē iecelti vēl arī Jāņa Hāzes brālis Alvis, Aivars Gobiņš un Deivids Gajs Anstis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rudolfs Meroni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats