25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valsts prezidenta vēlēšanu diskusijas sākumā – trīs uzvārdi
Valsts prezidenta vēlēšanu diskusijas sākumā – trīs uzvārdi
Autors: NRA.lv / 16. janvāris 2015, 10:36
Saeimas aizkulisēs negaidīti parādījušies strāvojumi, kas iekustinājuši jautājumu par maijā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām. Partijas pagaidām apgalvo, ka konkrētas personālijas vēl netiek analizētas, taču kuluāru sarunas liecina, ka politiskais tirgus ir sācies, izskanot trim uzvārdiem – Andris Bērziņš, Vaira Vīķe-Freiberga un Egils Levits.


Zaļo un zemnieku savienības valde pieņēmusi lēmumu atbalstīt sava kādreizējā partijas biedra, pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa kandidatūru otrajam termiņam, ja vien viņš pats izteiks vēlmi kandidēt. Pārējie koalīcijas partneri, kas tradicionāli ir visietekmīgākie spēlētāji prezidentūras biržā, šobrīd pauž ļoti piesardzīgus viedokļus.

Iestājas par Levitu

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sarunā ar NRA.lv atzina, ka partija vēl nav sākusi diskusiju par konkrētiem kandidātiem, no sākuma vēloties izzināt sabiedrības viedokli. «Gribam organizēt diskusijas ar vēlētājiem, vaicājot –kurus cilvēkus tauta vēlas redzēt šajā amatā un kādām īpašībām būtu jāpiemīt, lai ieņemtu augsto amatu,» klāsta politiķis. Tiesa, G. Bērziņš neslēpj, ka frakcijai kopumā vienmēr šķitis simpātisks tiesību eksperts Egils Levits, kura uzvārds prezidentūras batāliju aizkulisēs izskan jau vairākus gadus.

Arī partijas Vienotība Saeimas frakcijas līderis Kārlis Šadurskis uzskata, ka konkrētu personāliju analizēšanai ir vēl stipri par agru. «Frakcijā vēl neesam runājuši, taču Ilze Viņķele ir pieteikusi šo tematu kā tuvākā laika jautājumu. Mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka Egils Levits būtu vislabākais variants, jo viņa stāja un zināšanas Latvijai lieti noderētu. Taču arī Andra Bērziņa izaugsmi nevar noliegt. Lai gan viņš, manuprāt, nav bijis labākais Valsts prezidents, tomēr četru gadu laikā Andris Bērziņš nenoliedzami ir progresējis,» sarunā ar NRA klāsta K. Šadurskis.

Negrib pieļaut noslēpumainību

Tiesa, partijā Vienotība diskusija par atbalstu kādam no kandidātiem var izrādīties daudz sarežģītāka, nekā tas izskatās šobrīd. Jau kopš pērnā gada kuluāros virmo norādes, ka partijas līdere Solvita Āboltiņa jau sen kāro iegūt prestižo amatu, taču šobrīd viņas reitings sabiedrībā ir tik zems, ka personālijas bīdīšana pretēji tautas gribai var partijai maksāt pārāk dārgi. To savukārt nevēlas pieļaut partijas iekšējā opozīcija.

To, ka tuvākajā laikā šis varētu kļūt par vienu no strīdus āboliem Vienotības iekšienē, netieši apliecina arī I. Viņķeles ceturtdienas izteikumi. Vienotības politiķe ir nākusi klajā ar aicinājumu savlaicīgi apspriest kandidātus Valsts prezidenta amatam, jo nevēlas, lai partijas pozīciju formulētu viena pati partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. «Zinot slikto praksi – noslēpumainību, noslēgtību un autoritatīvismu, kā arī ne pārāk spīdošās attiecības frakcijā, es profilaktiski esmu pievērsusi uzmanību prezidenta vēlēšanu jautājumam, lai gan runāt par to vēl ir pāragri,» neslēpa I. Viņķele.

Izskan eksprezidentes uzvārds

Jāpiebilst, ka aizkulisēs negaidīti sācis izskanēt arī bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vārds. Tam par iemeslu ir eksprezidentes pēdējā laika vēlme nākt klajā ar dažāda veida paziņojumiem un notikumu komentāriem, lai gan iepriekš viņa ir bijusi mazāk aktīva. Gan K. Šadurskis, gan I. Viņķele atzina, ka šī personālija vairāk ir minējums nekā objektīvs fakts, taču abi politiķi bija vienisprātis – eksprezidentes starptautiskais statuss, vitalitāte un pieredze būtu Latvijai ārkārtīgi noderīgas pašreizējās ģeopolitiskās situācijas kontekstā.

Šo aspektu min arī Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars, kurš savulaik bijis V. Vīķes-Freibergas kancelejas vadītājs. «Katram laikam ir savi uzdevumi. Andris Bērziņš savas prezidentūras laikā pievērsās attiecību stiprināšanai ar postpadomju republikām, taču attiecības ar mūsu Rietumu partneriem bija otršķirīgas. Domāju, ka jaunais laiks pieprasa atgriezties pie partnerības jautājumiem, jo īpaši stiprinot drošības dimensiju. Šajā kontekstā Vaira Vīķe-Freiberga būtu ļoti piemērota kandidāte.»

Jāpiebilst, ka kompānijas SKDS decembrī pēc NRA pasūtījuma tapušais pētījums par sabiedrības viedokli Valsts prezidenta kandidātu kontekstā apliecina, ka vispopulārākās personas ir Ventspils mērs Aivars Lembergs, Rīgas mērs Nils Ušakovs, kā arī eksprezidente un arī pašreizējais prezidents. Tikmēr E. Levita vārds tautai ir svešs, bet viņa popularitāte – neliela.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Egils Levits, Vaira Vīķe-Freiberga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats