19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sodītie pedagogi skolā varēs strādāt ar īpašu atļauju
Sodītie pedagogi skolā varēs strādāt ar īpašu atļauju
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 22. decembris 2014, 11:25
Lai skolā varētu strādāt par pedagogu cilvēks, kas bijis sodīts par kriminālpārkāpumu, viņam vajadzēs no Izglītības un kvalitātes valsts dienesta (IKVD) saņemt izziņu, kas atļauj strādāt izglītības sistēmā. Šāds dokuments izmaksās 69,6 eiro, un jaunie noteikumi stāsies spēkā no 2015. gada 1. janvāra, – tā nolēmusi valdība.


IKVD plāno, ka gada laikā varētu saņemt apmēram 50 šādus iesniegumus no cilvēkiem, kas bijuši sodīti par tīšu kriminālnoziegumu vai mazāk svarīgu noziegumu, ja sodāmība ir dzēsta vai noņemta. Vēl gada sākumā dienesta pārstāvis Jānis Ivans Mihailovs atzina, ka par šādu iespēju reabilitēties interesējušies apmēram desmit cilvēku. Bet melnajā sarakstā ik gadu nokļūstot pieci – seši izglītības sistēmā strādājošie. Iepriekš šādiem pedagogiem tika liegts atgriezties izglītības darbā, un viens no viņiem vairākus gadus tiesājās, lai tiktu reabilitēts, bet trīs tiesu instances viņa prasību atjaunot darbā noraidīja. Minētā pedagoga pārkāpums bija šāds: 2009. gadā atklājās, ka sniedzis nepatiesas ziņas amata ienākumu deklarācijā, raksta NRA.lv.

Pēc ilgajām peripetijām 2012. gadā Satversmes tiesa beidzot lēma, ka atjaunot sodītos pedagogus darbā varēs īpaši izveidota institūcija. Ledus gan sakustējās tikai pērn, kad tika pieņemti jaunie noteikumi, ka šo pienākumu uztic IKVD un noteikumi attiecas uz visiem, kas strādā izglītības sistēmā, ne tikai bērnudārzos vai skolās. Ministru kabineta pieņemtie noteikumi paredz, ka atļaujas iegūšanas pretendentiem dienestā būs jāiesniedz iesniegums, CV un nolēmums kriminālprocesā. Īpaši izveidotajā komisijā būs pārstāvji no dienesta, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras, vecāku nevalstiskās organizācijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, un tā izskatīs jebkuru pieejamo informāciju. Izvērtējot, vai atļauja nekaitēs izglītojamo interesēm, tā ņems vērā, vai šāda dokumenta izsniegšana nav pretrunā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem strādāt par pedagogu, kriminālpārkāpuma vai mazāk smaga nozieguma raksturu un personas attieksmi pret to. Tāpat vērtēs personas darbību vai raksturojumu pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, risku izglītojamo drošībai, intelektuālajai un fiziskajai attīstībai, kā arī to, vai neradīs risku par atkārtota vai jauna kriminālpārkāpuma izdarīšanu. Galīgo lēmumu pieņems IKVD, un tas varēs lemt arī par atļaujas izsniegšanu ar ierobežojumiem strādāt par pedagogu attiecībā uz atsevišķām izglītības mērķgrupām.

Vēl pavasarī dienests izvairījās nosaukt summu, no kuras būs jāatvadās ieinteresētajām personām, vien norādot, ka tā «būs saprātīga un tāda, lai varētu nosegt tehniskos izdevumus un informācijas apmaiņu», uzsverot, ka komisijas algošanai nauda netiks tērēta. Šobrīd gan tiek teikts, ka zināma summa būs vēl vajadzīga telpu nomai un sekretāra darba samaksai. Tagad nu tā ir nosaukta – gandrīz 70 eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pedagogi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats