19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 12. Saeima skandālu ēnā
12. Saeima skandālu ēnā
Autors: BNA.LV / 19. decembris 2014, 11:19
Lai gan 12. Saeimas darbs ir tikai pašā sākumā, to paspējuši aizēnot jau vairāki skandāli, tai skaitā partijas “Vienotība” deputāta Dzintara Zaķa balsu pirkšanas skandāls Latgalē, Veiko Spolīša braukšana reibumā, partijas “Saskaņa” deputāta Sergeja Potapkinas sievas mahinācijas, ceļu negadījumā iekļuvušā “Zaļo un Zemnieku partijas” deputāta Raimonda Bergmaņa sodīšana, kā arī pēdējā laika skaļākais skandāls – “Latvijas Reģionu Apvienības” deputāta Artusa Kaimiņa uzvedība Vecrīgas naktsklubā.


12. Saeimas uzvedības normu pārkāpumi plaši apspriesti sabiedrībā ar jautājumu, vai šāda ir deputāta cienīga rīcība? Kamēr lielāka daļa sabiedrības vienlīdzīgi nosoda par Saeimas grēkāžiem padarītos deputātus un pieprasa atbildēt par savu rīcību, gaužām apbrīnojama ir atsevišķu deputātu attieksme.

Šodien, Saeimā 85 deputāti nobalsoja par pie stūres dzērumā pieķertā deputāta Veiko Spolīša administratīvo arestu. Pats Spolītis šķietami šo lēmumu uztver mierīgi, norādot, ka Saeimai īsti nav ko šajā gadījumā lemt, jo tas ir tiesas lēmums. Bet nepamanīta nepaliek viņa pārstāvētās partijas “Vienotība” biedru attieksme.

Kā tikko parādījās ziņa par Spolīša braukšanu dzērumā, uz to steidza reaģēt vairāki paša partijas biedri,tai skaitā Kandavas novada nodaļas vadītāja un pašvaldības deputāte Inga Priede, kura jau iepriekš izcēlusies ar skarbiem izteikumiem, galvenokārt, savas homofobijas dēļ. Viņas ieraksts Spolītim par to, vai homoseksuālistu atbalstītājiem likumi neeksistē, kārtējo reizi apliecināja partijas saspringtās attiecības.

Spolītim mandātu nolikt ieteica gan premjerministre Laimdota Straujuma, gan frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis, kamēr balsu pirkšanā apsūdzētajam Dzintaram Zaķim nolikt mandātu neviens neieteica, tā teikt, gaidīšot izmeklēšanas beigas. Tikmēr Zaķis paspēja iegādāties jaunu automašīnu, to reģistrējot Lietuvā, tādējādi izvairoties no nodokļu maksāšanas Latvijā. Zaķa mahinācijas nav traucējušas deputātam vadīt “Vienotības” Saeimas frakciju. Partija, kas sevi allaž prezentējusi kā godīgu un tiesisku atļāva, lai Saeimā iekļūst vēlētāju nemīlētā Solvita Āboltiņa, kamēr viņas partijas biedrs Jānis Junkurs mistiski dabūja darbu ārzemēs un nemaz nav vēlējies iekļūst Saeimā.

Pārsteidzoši vai nē, bet partijas “Vienotība” pagātnē ir daudz skandālu, kas liecina, ka partijā tomēr pastāv šķelšanās, kaut vai ņemot par piemēru šī gada “Vienotības” biedru individuālās priekšvēlēšanu kampaņas.

Daudz citādāka attieksme vēroja partijā “Latvijas Reģionu Apvienībā”, kura cenšas attaisnot partija biedra Artusa Kaimiņa skandālu Vecrīgā. “Šobrīd ir daudz svarīgāk vērsties pret LRA deputātu, kurš ir bijis ārpus sava darba laika un nav pārkāpis nevienu krimināllikumu”, medijiem pēc ārkārtas sēdes teica Kaimiņa partijas biedrs Dainis Liepiņš, toreiz norādot, ka nekāda rīcība no partijas puses nesekos. Šobrīd gan zināms, ka pret Kaimiņu vērsti trīs iesniegumi, kas skar ne tikai deputāta skandālu Vecrīgā, bet arī, pēc žurnālista Kaspara Ūdra domām, neatbilstošo uzvedību “Spēlmaņu naktī”. Lietu pret Kaimiņu lūdz ierosināt arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Inese Laizāne, kas vēlas, lai tiktu izvērtēta Kaimiņa filmēšana Saeimā.

Nenoliedzams ir fakts, ka ikviens no šiem 12. Saeimas grēkāžiem nes savu atbildību par notikušo un nav attaisnojumi, bet vēl lielāku uzmanību pievērš atsevišķu partiju nostājās. Kamēr viena partija cenšas glābt savu kolēģi, cita uzsver godīgumu un taisnīgumu, kamēr vietu Saeimā vieglu roku atdevuši cilvēkam, kas nemaz nav ticis ievēlēts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: 12. Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats