19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » No dalības EXPO jāatsakās
No dalības EXPO jāatsakās
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 18. decembris 2014, 13:48
Piedalīšanās izstādē EXPO Milano 2015 ir nesamērīga naudas šķērdēšana. Kamēr Latvija grabina naudu vēl nesāktā paviljona būvniecības sadārdzinājumam, Skandināvijas valstis jau laikus no šā pasākuma atteikušās – Islande, Dānija, Norvēģija.


Zviedrija gan bija pieteikusies, taču, saskaitot, ka kopējie izdevumi pārsniegs 11 miljonus, arī atsauca savu dalību, un šīs valsts tēls no tā ne mazākajā mērā nav cietis. Gluži otrādi – valdība respektējusi, ka sabiedrībā nav pieprasījuma pēc tik nesamērīgiem tēriņiem valsts tēla popularizēšanai, raksta NRA.lv.

Tikmēr mūsu valdība, ar triju ministru izņēmumu, uzskatījusi, ka bez šiem tēriņiem Latvijas reputācija sabruks. Pret sadārdzinājuma apmaksu balsoja vien ekonomikas ministre Dana ReiznieceOzola, veselības ministrs Guntis Belēvičs un labklājības ministrs Uldis Augulis. Tagad projekts kūļājas tālāk. Tā kā līdz izstādes atklāšanai atlikuši vien pieci mēneši, būvniecības iepirkumu sarīkot vairs nav laika. Valdība nolēmusi ekskluzīvā kārtā iztikt vispār bez konkursa, un, iespējams, jau šodien tiks saskaņota līguma summa ar Šveices būvkompāniju Adunic AG, kas piedāvājusi divas reizes mazāku cenu (3,1 miljons eiro), nekā iepriekš iegūta neveiksmīgajā un, iespējams, pretlikumīgi sarunātajā iepirkuma procedūrā Latvijā (6 miljoni + PVN).

Pirms diviem gadiem valdības ieplānotā summa bija vēl uz pusi mazāka – 1,64 miljoni, taču latviešu arhitektu izgudrotais finiera ozols izrādījās tik grandioza iecere, ka itālieši pieprasīja to celt kā pastāvīgu, nevis pagaidu ēku. Tātad jāizmanto daudz nopietnāki materiāli, nopietnākas tehnoloģijas un nopietnāka naudas summa. Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis stāsta, ka ministrijas pieaicinātie eksperti iespējamo būvniecības tāmi novērtēja 2 līdz 2,4 miljonu eiro robežās. Taču te jāņem vērā fakts, ka šobrīd Milānā un 200 kilometru rādiusā ap to celtniecības izmaksas augstā pieprasījuma dēļ ir ļoti kāpušas. Visi būvnieki grib uzvārīties.

Ekonomikas ministre D. ReiznieceOzola ministrijā ir ierosinājusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kuru amatpersonu vainas dēļ iepirkuma konkursa dokumentācija gatavota veselu gadu, lai beigās triecientempā izvēlētos vienu no diviem neprātīgi dārgiem piedāvājumiem. Droši vien šo nolaidību vai shēmu nodrošināja vairāki ierēdņi, taču centrālais personāžs, kuram jau tuvākajā laikā draud darba zaudēšana, ir ministrijas Expo projekta vadītājs Roberts Stafeckis. Iepirkuma konkursam dokumentācija pat nebija sagatavota svešvalodā, kas automātiski sašaurināja pretendentu loku.

Šobrīd, atsakoties no piedalīšanās izstādē Milānā, Latvija zaudētu aptuveni 1,6 miljonus eiro – jānojauc pamati un jāapzaļumo teritorija, producēšanas un projektēšanas sadaļa jau ir faktiski pabeigta, vēl šis tas jākompensē apakšniekiem. Savukārt turpinot projektu, kopējais ieguldījums pārsniegs 7 miljonus. Turklāt, kā atzīst ekonomikas ministre, simtprocentīgi nodrošināties pret vēl kādu sadārdzinājumu neesot iespējams, tāpat kā pret iespēju, ka būvniecības darbi netiks paveikti laikā. Savukārt gaidāmo atdevi no piedalīšanās izstādē izmērīt esot grūti. No uzņēmēju viedokļa daudz efektīvākas un noslēgtiem līgumiem bagātākas parasti ir tematiskās nozaru izstādes.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EXPO Milano 2015

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats