20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vēlētājs arvien vairāk vērtē katru politiķi individuāli
Vēlētājs arvien vairāk vērtē katru politiķi individuāli
Autors: NRA.lv / 12. decembris 2014, 14:03
Lai gan vēlētāju atmiņa mēdz būt ļoti īsa, tomēr balsotājiem ārkārtīgi nepatīk politiķu individuālie skandāli un nesmukumi, kas partiju reitingus mēdz graut daudz sāpīgāk nekā organizāciju stratēģiskās kļūdas. To NRA atzina vairāki politiķi, komentējot partiju jaunākos reitingus.


Pēcvēlēšanu laikā balsotāju uzticību ir sākusi zaudēt partija Vienotība, kuras pārstāvju pēdējā laika izdarības koalīcijas partneris Augusts Brigmanis (ZZS) sauc par «kļūdu kompleksu pēc pilnas programmas». Kā zināms, pāri Vienotībai ir vēlies vesels skandālu vilnis, kas aizsākās ar Dzintara Zaķa balsu pirkšanas jautājumu, tad Jāņa Junkura nekorekto aģitācijas kampaņu, kam sekoja arī Solvitas Āboltiņas apšaubāmā iekļūšana 12. Saeimā, Ilzes Viņķeles opozicionārās aktivitātes, līdz beidzot Ingas Priedes homofobie izteicieni un Veiko Spolīša atrašanās pie auto stūres dzērumā. Šo un vairāku citu cilvēcisko kļūdu rezultātā vēl septembrī par Vienotību būtu balsojuši 11,9% vēlētāju, bet novembrī atbalsts noslīdējis līdz 11,1%, kas ir vienīgais reitingu kritums starp visām koalīcijas partijām. Tā liecina SKDS jaunākās aptaujas dati.

Tikmēr savas ambīcijas un arī popularitāti ir audzējis gan kreisais flangs, gan arī abi pārējie valdošā vairākuma spēki. Aptaujas dati liecina, ka par līderi turpina būt partija Saskaņa, kuras reitingi no 18,4% septembrī pieauguši līdz 24,3% novembrī. Tāpat būtisku kāpumu piedzīvojusi ZZS – no 11,3% uz 16,1%, kā arī Nacionālās apvienības (NA) balsotāju atbalsts – no 9,2% līdz 13,1%.

Gan ZZS Saeimas frakcijas vadītājs A. Brigmanis, gan NA grupas līderis Gaidis Bērziņš sarunā ar NRA.lv atzīst, ka viens no galvenajiem faktoriem, kas katrai partijai palīdz audzēt reitingus, ir šo organizācijas redzamāko cilvēku individuālais sniegums. «Viens cilvēks nevar izšķirt visu, taču mēs veidojam komandu, kuru vēlētājs novērtē kopumā,» pauž G. Bērziņš, piebilstot gan, ka, pēc viņa domām, partijas popularitāti vairojusi Ināras Mūrnieces nonākšana Saeimas priekšsēdes amatā. «Domāju, mūsu balsotājiem ir simpatizējusi apvienības cilvēku vēlme uzņemties augstus amatus, atbildību un spēja konsekventi turēties pie priekšvēlēšanu solījumiem,» atzīst NA Saeimas frakcijas vadītājs.

Savukārt A. Brigmanis par ZZS spēcīgāko spēlētāju joprojām uzskata Ventspils mēru Aivaru Lembergu. «Lai izdarītu tālejošus secinājumus, esam padziļināti pētījuši to, kas mūsu vēlētājiem ir simpatizējis pēcvēlēšanu periodā. Secinājums – savienības galvenā vērtība joprojām ir lauku cilvēki, zeme, pašvaldības. Vēlētājs novērtē, ka ZZS ilgstoši spēj nemainīt kursu un aizstāvēt šīs idejas. Tāpat mūsu vēlētājs subjektīvi un individuāli novērtē savienības līderus. Par to liecina tas, ka praktiski visos vēlēšanu apgabalos balsotājs bez izmaiņām atbalstīja tādu pirmo piecnieku, kādu mēs bijām izveidojuši,» uzsver A. Brigmanis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats