25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pētījums: Saeimas deputātiem - caurmērā jaunāki un jaudīgāki auto nekā tautai
Pētījums: Saeimas deputātiem - caurmērā jaunāki un jaudīgāki auto nekā tautai
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 10. decembris 2014, 16:07
Saeimas deputātiem pieder vidēji jaunākas un jaudīgākas automašīnas nekā tautai, kuru intereses viņi pārstāv. Turklāt jāņem vērā, ka daļa automašīnu, ar kurām deputāti pārvietojas ikdienā, var būt reģistrētas uz cita ģimenes locekļa vai uzņēmuma vārda. Par to liecina fakts, ka caurlaides automašīnas novietošanai pie Saeimas ir saņēmuši arī tie deputāti, kuriem oficiāli nepieder neviens spēkrats.


Personiskās automašīnas lietošanā vai īpašumā, kandidējot 12. Saeimas vēlēšanām, bija 64 deputātiem. Taču tas nenozīmē, ka pārējie 36 deputāti ikdienā pārvietojas ar kājām. Caurlaides stāvēšanai pie Saeimas ir izņēmuši 82 deputāti, kas liecina, ka ar auto ikdienā pārvietojas aptuveni tikpat daudz deputātu, cik pērnajā sasaukumā. Deklarācijās par pagājušo gadu automašīnas īpašumā vai lietošanā bija norādījuši 81 11. Saeimas deputāts.

Populārākie Volkswagen

Iepriekšējā sasaukumā populārākās bija Volvo , VW, Toyota automašīnas, savukārt 12. Saeimas deputāti priekšroku devuši VW, Ford un Audi. Auto asociācijas projektu vadītājam Pēterim Rubulim pārsteigums bija tas, ka netipiski augstu topā nonācis Ford – stipri augstāk par vidējo rādītāju. Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā esošā informācija uz šā gada 1. janvāri liecina, ka Latvijā populārākie ir VW, Audi, Opel, BMW, Volvo un tikai tad seko Ford un Toyota.

«Kopumā vērtējot Saeimas deputātiem piederošo personisko autoparku, jāsaka, ka tas ir tikai nedaudz jaunāks par vidējo Latvijas autoparku. Protams, pieminēšanas vērts ir fakts, ka ne visi deputāti reģistrē automobiļus uz sava vārda, lai nebūtu deklarācijā jāskaidro auto iegādes iespējas pret ieņēmumiem utt. Daļa droši vien ir reģistrējuši uz kādu citu ģimenes locekli un daļa uz kādu sev piederošu uzņēmumu. Arī auto skaits uz vienu cilvēku aktīvi strādājošajā vecumā ir tikai nedaudz lielāks nekā vidēji Latvijā,» skaidroja P. Rubulis, komentējot NRA.lv pētījumu.

CSDD dati liecina, ka no visiem reģistrētajiem auto jaunāki par pieciem gadiem Latvijā ir aptuveni 7%, savukārt Saeimas personisko automašīnu klāstā tādi ir aptuveni 14 procentu.

45% pērk jaunus spēkratus

Analizējot deputātiem piederošo autoparku, Neatkarīgā secināja, ka 55% no automašīnām, kurām bija uzrādīts izlaiduma un pirkuma gads, bija iegādātas lietotas. Pārējās ir bijušas jaunas. Tiesa, šogad – vēlēšanu gadā – jaunas automašīnas iegādājās vien divi deputāti Armands Krauze (ZZS) – 2010. gada SUBARU LEGACY – un Arvīds Platpers (No sirds Latvijai) – 2011. gada Ford. Taču ievērojami vairāk nekā iepriekšējā sasaukumā bija tādu deputātu, kas pie jauna spēkrata bija tikuši pēc krīzes. Pēckrīzes periodā – no 2011. gada līdz 2014. gadam – jaunu vai lietotu auto varēja nopirkt 16 šīs Saeimas deputāti, savukārt iepriekšējā Saeimā vien četri deputāti bija pirkuši automašīnas no 2011. līdz 2013. gadam. Svaigākās automašīnas – 2012. gada Mitsubishi Outlander un 2012. gada Nissan Qashqai pieder attiecīgi Mārim Kučinskim (ZZS) un Jurim Vectirānam (ZZS).

Visvecākā automašīna ir Arta Rasmaņa (ZZS) īpašumā – 1967. gada Mercedes Benz, taču tā nav vienīgā deputātiem piederošā automašīna, kas varētu pretendēt uz vēsturiska spēkrata statusu. A. Rasmanim pieder arī 1983. gada Audi 80, savukārt A. Krauzem – 1978. un 1979. gada Ford capri.

Personisko automašīnu izvēle liecina par lielākās deputātu daļas vēlmi braukt ar lielām un prestižām automašīnām, jo tikai viena ceturtā daļa jeb 24% auto pieder mazajai un kompaktklasei (mini klases auto vispār nav pārstāvēti). Trešdaļa deputātu braukā ar vidējās klases automašīnām, nedaudz vairāk nekā piektdaļa – ar apvidus klases auto. 13% spēkratu pieder pie lielās klases, tajā skaitā lielās premium klases automašīnām. Deputātiem pieder arī pa atsevišķiem septiņvietīgiem ģimenes auto, sporta auto, limuzīniem un minibusiņiem.

Šajā Saeimā 17 deputātiem pieder vairāk nekā viena automašīna – A. Krauzem pat piecas, taču četras no tām ir no konveijera nobraukušas pagājušajā gadsimtā. Vairākiem Saeimas deputātiem pieder arī motocikli, motorlaivas un traktori. Ivars Zariņš (Saskaņa) var lepoties pat ar četriem motocikliem, kā liecina viņa norādītās ziņas par sevi, no kuriem jaunākais ir 2013. gada ARCTIC CAT 1000 H2 TRV.

38 dienesta auto

Saeimas preses dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka Saeimas struktūrvienībām, kurās amatus ieņem Saeimas deputāti, ir pieejami arī 38 dienesta auto – lielākoties Audi un Volvo. Saeimas prezidija rīcībā ir nodoti trīs Mercedes Benz un viens Audi. Jaunākā automašīna ražota un iegādāta šogad, vecākā – 1998. gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Auto, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats