28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kalniete: Lauksaimniecības budžeta rezerves fonds ir apdraudēts
Kalniete: Lauksaimniecības budžeta rezerves fonds ir apdraudēts
Autors: BNA.LV / 21. novembris 2014, 12:37
Kamēr Latvijas piena ražotāji Eiropas Komisijas (EK) piešķirto atbalstu 7,7 miljonu eiro apmērā sauc par nepieklājīgi niecīgu un gatavojas protestam Briselē, Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete uzskata, ka piešķirtais atbalsts ir pozitīvs jaunās EK padomes žests.


Kalniete norāda, ka saprot zemnieku sašutumu, jo piešķirtā summa ir samērā maza un nav pielīdzināma tiem zaudējumiem, ko piensaimniekiem radījis Krievijas embargo, taču, pozitīvais aspekts ir tas, ka šie 7, 7 miljoni eiro netika piešķirti no lauksaimniecības budžeta rezerves fonda, kurš patlaban ir apdraudēts.

Deputāte skaidro, ka lielāka daļa lauksaimniecības budžeta fondam paredzētais finansējums ir atvēlēts humānām vajadzībā, tai skaitā Ebolas vīrusa apkarošanai. Kalniete norāda, ka, gadījumā, ja padome nespēs vienoties par nākamā gada budžetu, tad lauksaimniekiem var rasties problēmas ar kompensācijām un tiešmaksājumiem.

Kalniete norāda, ka pašlaik nevarot atbildēt, kad Latvijas lauksaimnieki varētu saņemt papildus atbalstu.

Papildus finansējuma gaidās atrodas arī Zemkopības Ministrijas un zemnieku organizācijas pārstāvji, kas ir sašutusi par EK piešķirtās kompensācijas niecīgajiem apmēriem, kurus, kā vēsta EK avoti, piensaimnieki līdz gada nogalei varētu arī nesaņemt.

Kā atklāj Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, Latvijas piensaimnieki bija gaidījuši daudz lielāku finansiālo atbalstu par piešķirtajiem 7, 7 miljoniem eiro, kas ir nesamērāmi zema cena par zaudējumiem, ko radījis Krievijas embargo. Visticamāk, ka šāds solis mudinās Latvijas lauksaimniekus pievienoties Baltijas valstu un Somijas kolēģu plānotajām protesta akcijām decembrī Briselē.

Kā jau vēstīts, saistībā ar Krievijas embargo, EK izmaksās kompensācijas Baltijas valstu piensaimniekiem 28 miljonu eiro apmērā. Plānots, ka Igaunija saņems 6,9 miljonus eiro, Lietuva – 14,1 miljonu eiro, bet Latvijai pienāksies 7,7 miljoni eiro.

Jāatzīmē, ka piešķirtais finansējums, kas Latvijai mērams 7,7 miljonu apmērā ir krietni mazāks kā bijušā ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Dačana Čološa solītie 20 miljoni eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Sandra Kalniete

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats