20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Stradiņu dzemdību nodaļa satraukta par likvidēšanu
Stradiņu dzemdību nodaļa satraukta par likvidēšanu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 20. novembris 2014, 8:59
Stradiņa slimnīcas Perinatālās aprūpes centru, tostarp dzemdību nodaļu, plānots pārcelt uz Bērnu slimnīcu, kur tā trīs nodaļas paredzēts izvietot divas reizes mazākās telpās, liecina NRA rīcībā esošā informācija. Klusām plānotās reformas, daudz neskaidrību un neatbildētu jautājumu darbiniekiem rada bažas par Perinatālās aprūpes centra turpmāko pastāvēšanu – vai naudas ekonomijas nolūkos valsts ir gatava iet tik tālu, kā likvidēt centru, kas daudzus gadus ir rūpējies par grūtniecēm, sieviešu un bērnu veselību.


Perinatālās aprūpes centrā tiek sniegta palīdzība īpaši sarežģītās situācijās, kad grūtniecei radušies veselības sarežģījumi, mazulis dzimst priekšlaikus. Tieši Stradiņos visbiežāk nāk pasaulē vismazākie bērniņi, kuru svars nesasniedz pat vienu kilogramu.

Perinatālās aprūpes centrā Stradiņa slimnīcā ir dzemdību nodaļa, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa un perinatālās diagnostikas nodaļa. Šo centru plānots pārvietot uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē. Centra darbinieki par šiem plāniem uzzinājuši pastarpināti, jo ar viņiem šādas ieceres nav apspriestas, tās uzzinātas un tālāk nodotas baumu līmenī, līdz pagājušo nedēļu tās apstiprinājušās.

Uz mazākām telpām?

Viens no iemesliem Perinatālās aprūpes centra pārcelšanai uz citām telpām ir pašreizējo telpu neatbilstība noteikumiem. Telpas patiešām nav kapitāli remontētas, un par dažādām problēmām (aukstumu ziemā, ventilācijas trūkumu un citām) darbinieki paši ir regulāri slimnīcas vadībai (vairākām vadībām) sūdzējušies, taču vienmēr bijusi atruna – tam nav naudas. Centrs atrodas liela slimnīcas korpusa sestajā stāvā, taču bēniņi nav siltināti. Arī tam līdz šim nav bijis naudas. Nauda sieviešu un jaundzimušo veselībai neatradās arī gadā, kas tika pasludināts par Mātes un bērna veselības gadu, skumji secina slimnīcas darbinieki.

Arī tagad Stradiņa slimnīcas vadība par galveno iemeslu centra pārcelšanai nosauc telpu neatbilstību sanitārās higiēnas normām, taču – vai kaut cik saprātīgām normām un tieši tam, kā aprūpēt augsta riska grūtnieces, atbilst iecere centru izvietot divas reizes mazākās telpās Bērnu slimnīcā? Šo jautājumu darbinieki uzdevuši slimnīcas vadībai, taču saņemta atbilde: mēs risinām. Darbinieki stāsta, ka Perinatālās aprūpes nodaļu plānots izvietot bijušās hematoonkoloģiskās nodaļas telpās, jo tās nav piemērotas onkoloģijas pacientiem – nav atbilstošas ventilācijas, šauras palātas, un galvenais – nodaļa nav saistīta ar citām ēkām, tāpēc mazie pacienti ir jāved ārā pa slimnīcas teritoriju. «Vai pelējums, kas atrodas nodaļas sienās un kas ir bērniem kaitīgs, nebūs kaitīgs tikko dzimušiem mazuļiem vai priekšlaikus dzimušajiem?» jautā Stradiņa slimnīcas darbinieki. Otra problēma – ēkas plānojums, piemēram, gaiteņu platums. Piedāvātajā nodaļā gaiteņu platums ir 1,8 metri, bet pēc standarta jābūt 2,4 metriem, lai varētu droši un ātri pārvietot dzemdētāju neatliekamā situācijā. Reanimācijas gultas platums ir 1,1 metri, ar kuru faktiski gaiteņos izgriezties nevarēs. Bērnu reanimācija atrodas citā ēkā – vai reanimētais mazulis uz galveno ēku būs jāpārvieto pa āru? Kopējais telpu platums ir divas reizes mazāks, nekā centrs aizņem pašlaik.

Ideju vērtē kā absurdu

«Perinātās aprūpes centrs – tas ir darbs ar augsta riska grūtniecēm. Dzemdību laikā ar tādām grūtniecēm var notikt jebkas un var būt nepieciešama dažādu speciālistu – ķirurga, reanimatologa, terapeita, kardiologa un citu – palīdzība, Stradiņa slimnīcā šie speciālisti ir uz vietas, tajā pašā korpusā vai blakus ēkā. Mums saka – ja ekstrēmā gadījumā vajadzēs, šos speciālistus pa telefonu vajadzēs izsaukt no Stradiņiem un ar ātro palīdzību viņus vedīs uz Bērnu slimnīcu… Ir gadījumi, kad laika šādiem izsaukumiem nav. Vai kādam būs jānomirst, lai saprastu, cik šāda ideja ir absurda?» darbinieki ir sašutuši.

Mediķi arī stāsta par jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļu. Pēc noteikumiem, jaundzimušos ar veselības problēmām, veicot visas nepieciešamās procedūras uz vietas, nogādā Bērnu slimnīcā. Bērniņu ievieto transporta inkubatorā, ievieto ātras palīdzības mašīnā un ved uz bērnu slimnīcu uz tādu pašu intensīvās terapijas nodaļu. «Taču ļoti bieži Bērnu slimnīcas intensīvās terapijas nodaļa ir pārpildīta ar viņu pašu pacientiem. Pieņemt mūsu pacientus viņi vienkārši nevar. Šādos gadījumos bērni paliek Stradiņa slimnīcā, kur viņiem tiek nodrošināta visa nepieciešamā veselības aprūpe,» stāsta darbinieki. Situācija veidojas vēl sarežģītāka nekā labirintā, jo savukārt sievietes – grūtnieces, kurām radušies sarežģījumi grūtniecības laikā un kuras pašlaik ārstējas Perinatālās aprūpes centrā, lai saglabātu grūtniecību, plānots izvietot Stradiņa slimnīcas ginekoloģijas nodaļā, un tad, kad viņām tuvosies dzemdības, viņas vedīs uz Bērnu slimnīcu (jo tur pēc reformām atradīsies dzemdību nodaļa). Vai arī, ja sāksies problēmas pirms dzemdībām un uz dzemdību nodaļu nevarēs nogādāt, pie viņām vedīs speciālistus no Perinatālās aprūpes centra, kas tad atradīsies Bērnu slimnīcā.

Mūsu darbu nenovērtē

Pašlaik Stradiņu Perinatālās aprūpes centrā ir 40 vietas, bet Bērnu slimnīcā plānotas 24. Stradiņa slimnīcā nonāk sievietes vissarežģītākajās situācijās, un, kā stāsta mediķi, jau pašlaik nereti rajonu slimnīcām tiek atteikts uzņemt dzemdētājas ar paaugstinātu risku vietu trūkuma dēļ, – kas notiks, ja vietu un speciālistu (!) būs divas reizes mazāk? Pašreizējā situācija liecina, ka arvien vairāk ir sieviešu, kurām ir dažādas veselības problēmas.

Darbiniekiem īpaši žēl, ka viņu darbs visus šos gadus nav novērtēts, – cik bieži strādāts uz izsīkuma robežas, cik bieži saņemti atteikumi uzlabot darba apstākļus. Skumji, ka arī miljonus vērtajā jaunbūvē nav paredzēta vieta Sievietes un bērna veselības klīnikai. Uz jautājumu, kā darbinieki redz risinājumu, viņi atzīst, ka esošajām telpām remonts tiešām ir nepieciešams, taču var uz laiku turpat Stradiņos pārvietot centru un telpas izremontēt. Neesot naudas. Taču kā nauda atradīsies Bērnu slimnīcas telpu remontam, lai tur pārceltu centru?

Vēl nezinām, kur pārcelsies

Stradiņa slimnīcas vadība nenoliedz, ka Perinatālās aprūpes centru plānots izvietot citās telpās. Galvenais arguments šādai rīcībai – esošās telpas nav piemērotas un pastāv potenciāli pacientu drošības riski. «Šis fakts ir zināms jau daudzus gadus, un par šo saņemam informāciju no pacientiem un slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta,» NRA.lv saka slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Iepriekšējos gados – jau kopš 2007. gada – apsvērti dažādi risinājumi, taču neviens nav īstenots. Slimnīcas vadība arī apstiprina, ka centru plānots uz laiku izvietot Bērnu slimnīcā, kas atrodas nepilna kilometra attālumā, kamēr tiek sagatavotas piemērotas telpas pašos Stradiņos. «Pašlaik tiek veikts procesu un telpu iekārtojuma detalizēts apraksts, lai būtu iespējams pieņemt galīgo lēmumu. Patlaban nevar teikt, ka pārcelsies tieši uz tām vai citām telpām,» apgalvo L. Sīle. Problēmas sakne ir faktā, ka tika ierobežots Stradiņa slimnīcas attīstības projekts, pašlaik būvē tikai 1. kārtu. Perinatālās aprūpes centrs tika plānots 2. kārtā, – kad to īstenos, nav zināms. «Vadība apzinās, ka šis risinājums saistīts ar pārmaiņām personālam, tomēr mūsu uzmanības centrā ir ieguvums pacientiem,» norāda slimnīcas vadība.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Stradiņu slimnīca

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats