24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pieci ministri krāmē čemodānus
Pieci ministri krāmē čemodānus
Autors: NRA.lv / 4. novembris 2014, 8:48
Vjačeslavs Dombrovskis, Andris Vilks, Romāns Naudiņš, Gaidis Bērziņš un Ina Druviete — līdz ar spēku samēru izmaiņām jaunajā koalīcijā pieci no patreizējiem ministriem jau rīt uzsāks citas darba gaitas.


Ministru portfeļi un personālijas, kuru rokās tie nonāks, bija kļuvuši par teju nepārvaramu klupšanas akmeni jaunas valdības tapšanai. Tieši tādēļ Ministru kabineta (MK) sastāvs, ko jau rīt plānots apstiprināt Saeimā, ir uzskatāms par trauslu kompromisu, kur katrs uzvārds un katra pozīcija ir smagās cīņās izcīnīti.

Vairums jaunās valdības ministru ir tie paši politiķi, kuri strādājuši arī līdzšinējā koalīcijā, tādēļ varētu šķist, ka būtiskas pārmaiņas jaunais MK sastāvs nenesīs. Taču virspusēji nelielās rokādes ir jo nozīmīgākas.

Labāk atalgotu darbu rīt dosies meklēt līdzšinējais finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), kuru atbildīgajā postenī nomainīs partijas biedrs Jānis Reirs. Oficiālais A. Vilka aiziešanas iegansts ir atklāti paustā neapmierinātība ar zemo samaksu, taču politiskais zemteksts liecina par senu un dziļu ideoloģisko nesaderību pašam ar savas partijas vadību. Politologs Filips Rajevskis šo rokādi uzskata par apsveicamu, ironiski norādot — tagad A. Vilkam būšot visas iespējas pierādīt, cik viņš ir lielisks profesionālis un cik lielā rindā pēc viņa stāv darba devēji. „Labi vien ir, ka no valdības aiziet cilvēks, kuram izņemot algas ciparus bija zudusi jebkāda motivācija strādāt valsts labā,” atzīst F. Rajevskis. Arī sociologs Arnis Kaktiņš A. Vilka aiziešanu uzskata par pozitīvu, tiesa citu apsvērumu dēļ. „No vienas puses Andris Vilks nenoliedzami ir cilvēks, kurš lieliski pārzina skaitļus un budžeta veidošanas tehnoloģiju, kas ir ļoti labas īpašības, kad valsts tēriņi ir jāmēģina saturēt rāmjos. Taču dzīve un sabiedrība nesastāv tikai no cipariem un būtu gribējies, lai finanšu ministram šajā jomā piemistu daudz plašāks redzesloks un izpratne,” atzīst eksperts.

Neskaidras ir arī aizejošā ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska tālākās gaitas, jo šis politiķis nav pārvēlēts 12. Saeimā. „Tas, ka vēlētāji viņu nav vēlējušies redzēt nākamajā parlamentā, ir ļoti zīmīgi,” pauž F. Rajevskis. ”Savulaik Vjačeslavam Dombrovskim tika prognozēta spīdoša politiskā karjera, viņš tika saukts par jauno zvaigzni, taču ar savu laiskumu un kūtrumu viņš šīs cerības nav attaisnojis. Ātri virzoties pa karjeras kāpnēm, Vjačeslavs Dombrovskis ļoti ātri ieslīga pašapmierinātībā un ignorēja pašdisciplīnu. Citiem vārdiem — viņam nepatīk smagi strādāt un piepūlēties, lai pildītu kaut kādus vēlētajiem dotus solījumus,” pauž politologs.

Tikmēr patreizējais vides aizsardzības ministrs Romāns Naudiņš, kā arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš jau nākamnedēļ varēs ar mierīgu prātu iesoļot Saeimā, kas turpmākos četrus gadus būs viņu tālākā darba vieta. F. Rajeviskis piebilst, ka ar šo abu politiķu karjerām viss būšot kārtībā. „Pat, neraugoties uz pielaides neiegūšanu valsts noslēpumam, Romāns Naudiņš ir cītīgs darba darītājs, kuram ir pietiekoši augsts reitings sabiedrībā. To pašu var teikt arī par Gaidi Bērziņu,” atzīst eksperts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, Gaidis Bērziņš, Ina Druviete, Romāns Naudiņš, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats