18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Daugavpilī mēģina ieviest atkritumu šķirošanu
Daugavpilī mēģina ieviest atkritumu šķirošanu
Autors: Āris Upenieks / NRA.lv / 30. oktobris 2014, 11:26
Daudzās citās pilsētās sadzīves atkritumu šķirošana ir pašsaprotama, taču Daugavpilī līdz šim tā faktiski nenotiek. Tikai pēdējā laikā pašvaldībā ir sākušās aktivitātes jomas sakārtošanai.


Daugavpils dome jau septembrī izsludinājusi šķiroto atkritumu savākšanas laukumu būvniecības ieceres publiskās apspriešanas sākumu. Saskaņā ar esošo likumdošanu tādi laukumi jau ir ierīkoti dažādās Latvijas pilsētās, un tagad tos veidos arī Daugavpilī. Pašvaldība vēlas saglabāt tīrību, kārtību un dabas resursus, novērst nelegālo izgāztuvju rašanos, samazināt noglabājamo sadzīves atkritumu apjomu un apmaksu par to. Lai realizētu iecerēto, pašvaldības speciālisti izzinājuši kolēģu pieredzi visā Latvijā un secinājuši, ka jauninājums pilsētās uzreiz neiedzīvojās, bet ar laiku cilvēki sāk šķirot atkritumus un izvest tos uz pieņemšanas punktiem. Piemēram, Valmierā šo pakalpojumu izmantojot 600 līdz 700 cilvēku katru mēnesi, raksta NRA.lv.

Šķiroto atkritumu savākšanas laukumus plānots izveidot piecos Daugavpils mikrorajonos – Jaunajā Forštatē, Ķīmiķu mikrorajonā, Ruģeļos, Grīvā un piena kombināta rajonā. Tajos varēs bez maksas nodot papīru, iepakojumus, koka un keramikas izstrādājumus, plastmasu, stiklu, metālu, autoriepas, elektroierīces, kā arī par maksu – bīstamos atkritumus.

Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes inženieris Kaspars Laizāns norāda, ka laukumi būs asfaltēti, iežogoti un tajos katrā atradīsies 10 līdz 20 konteineru – gan ar viena, gan septiņu kubikmetru ietilpību.

«Ja cilvēks mājās veiks remontu, tad viņam būs vieta, uz kurieni aizvest un bez maksas nodot arī būvniecības atkritumus. Līdz ar to mēs ceram, ka samazināsies nelegālo izgāztuvju skaits pilsētā – mežos, parkos un citās vietās,» informē K. Laizāns.

Daugavpils domē šķiroto atkritumu savākšanas laukumu būvniecības ieceres pirmajā apspriešanā piedalījās 49 cilvēki. Iespēja uzstāties bija visiem, un daudzi to arī izmantoja. Daži izteica šaubas par pilsētnieku vēlmi šķirot atkritumus, savukārt citiem radās aizdomas, ka tās būs vienkāršas izgāztuves ar papildu nepieciešamību šķirot. Daudzus neapmierināja arī izvēlētās laukumu vietas – netālu no dzīvojamām mājām un sabiedriskajām ēkām.

Daugavpils domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa norāda, ka laukumu izvietojumam viens no kritērijiem bija, lai uz šīm vietām iedzīvotāji varētu iespējami tuvāk un ērtāk nogādāt savus atkritumus. Un otrs kritērijs – lai laukumi atrastos uz pašvaldības zemes. Pašvaldība vērtēs visus pilsētnieku priekšlikumus un viedokļus. Ja viņi neatbalstīs būvniecībai piedāvātās vietas, tad tiks atrasti un apspriesti citi varianti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daugavpils

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats