29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atkārtotu vēlēšanu nebūs
Atkārtotu vēlēšanu nebūs
Autors: NRA.lv / 22. oktobris 2014, 10:02
Attīstoties skandālam par iespējamo balsu pirkšanu par labu Vienotības politiķim Dzintaram Zaķim, partija Saskaņa gatava apstrīdēt gan par konkrēto politiķi nodoto balsu skaitu, gan arī 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus visā Latgales reģionā. Tikmēr Centrālā vēlēšanu komisija norāda – tiesāšanās rezultātā var tikt mainīts no Latgales ievēlēto deputātu sadalījums Saeimā, taču atkārtotas vēlēšanas Latgalē tehniski nav iespējamas.


Centrālā vēlēšanu komisija šodien plāno apstiprināt 12. Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus. Tikmēr partija Saskaņa šo brīdi gaida, lai varētu oficiāli apstrīdēt Latgales vēlēšanu apgabala rezultātus.

Rezultāti neesot godīgi

Jāatgādina, ka Drošības policija ir sākusi vairākus kriminālprocesus saistībā ar iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem 4. oktobrī notikušajās 12. Saeimas vēlēšanās. Lai gan drošībnieki nekādu sīkāku informāciju pagaidām nesniedz, tomēr saistībā ar vienu šādu varbūtēju incidentu Latgalē Saeimas deputāts Dzintars Zaķis jau ir apturējis darbību Vienotībā, tajā pašā laikā kategoriski noliedzot savu līdzdalību balsu pirkšanā. Tiesa, Vienotības oponenti, partija Saskaņa, ir pilnīgi pārliecināti, ka balsu pirkšana ir notikusi, turklāt, iespējams, daudz vērienīgākos apmēros, tāpēc grasās vērsties Augstākajā tiesā. Saskaņas pārstāvis Andrejs Elksniņš sarunā ar NRA.lv uzsver – viņš ir veicis pētījumu par latgaliešu balsojumiem 10., 11. Saeimas vēlēšanās, Eiropas Parlamenta vēlēšanās u. tml., un iegūtie dati ļaujot secināt, ka šogad balsojums Latgalē neesot bijis godīgs. A. Elksniņš uzsver: «Padsmit iecirkņos uzpirktais balsojums par Dz. Zaķi ir klaji redzams, un mēs prasīsim tiesai šajos iecirkņos anulēt visas par konkrēto kandidātu nodotās balsis. Taču ir iecirkņi, kuros balsu pirkšana ir kā ticama varbūtība, bet nav nepārprotami saredzama. Bet tas savukārt raisa jautājumu – cik kopumā leģitīmi ir partijas Vienotība rezultāti Latgalē,» abas prasības, ko Saskaņa grasās iesniegt tiesai, komentē A. Elksniņš. Jāatgādina, ka no Latgales reģiona Saeimā ievēlēti seši Saskaņas politiķi, trīs – no Vienotības, trīs – no zaļzemniekiem un pa vienam politiķim no citām partijām.

Atkārtotu vēlēšanu nebūs

Tikmēr CVK pārstāve Kristīne Bērziņa Neatkarīgajai skaidro juridiskās nianses, ko definē Saeimas vēlēšanu likums. Galvenā no atziņām – pat, ja politiķi apstrīdēs Latgales balsojumu, atkārtota pārbalsošana netiks rīkota. Pirmkārt, 4. oktobrī netika izmantoti vēlētāju saraksti, kas nozīmē, ka atkārtot tās dienas situāciju ar vienu un to pašu vēlētāju ierašanos iecirkņos nav iespējams. Turklāt likums nosaka pilnīgi citādus mehānismus, kā risināt strīdīgus jautājumus. «Likums paredz iespēju pārsūdzēt CVK lēmumu kā tādu. Citiem vārdiem – ja kādam radušās aizdomas, ka balsis ir saskaitītas kļūdaini vai apzināti nekorekti, viņš var pārsūdzēt šos rezultātus Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā. Tiesai šī lieta ir jāizskata septiņu dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas un jāpieņem lēmums. Ja, piemēram, tiesa atceļ CVK lēmumu par kļūdaini saskaitītajām balsīm, tad strīdīgie vēlēšanu biļeteni tiek pārskaitīti pareizi. Savukārt, ja tiesa lemj, ka daļa biļetenu bijuši viltoti, tad strīdīgās balsis tiek nelīdzskaitītas,» stāsta K. Bērziņa. «Pēc šīs procedūras CVK pārrēķina procentuālo balsu sadalījumu, ko vēlētāji atdevuši par katru partiju, un pastāv iespēja, ka mainās arī mandātu skaits, ko katrs no spēkiem ir saņēmis konkrētajā vēlēšanu apgabalā.»

Tādējādi, ja tiesa lemtu, ka strīdīgie biļeteni par labu Dz. Zaķim ir uzpirkti, tad tie var tikt nelīdzskaitīti, kā rezultātā ievēlēto deputātu sadalījums no Latgales vēlēšanu apgabala var mainīties. Taču otra jautājuma daļa skar to, cik ticams šādos apstākļos bijis Vienotības kopīgais rezultāts Latgalē. Lai gan arī pats A. Elksniņš atzīst, ka atkārtotas vēlēšanas ir smagnējs scenārijs, taču tas neesot neiespējams. «Ja tiesa piekrīt mūsu bažām par kopējo partijas Vienotība rezultātu Latgalē, tad viens no variantiem ir ārkārtas vēlēšanas Latgalē pēc vēlētāju reģistra. Otrs variants – kopīgas ārkārtas Saeimas vēlēšanas visā Latvijā,» uzskata A. Elksniņš.

Situācijai jābūt pamācošai

Tikmēr politologs Filips Rajevskis uzskata, ka gadījumam ar iespējamo balsu pirkšanu Latgalē ir jābūt pamācošam un neviens vainīgais nedrīkst palikt nesodīts. «Jo smagākas būs sekas, jo pamācošāka šī situācija kļūs gan partijām, gan vēlētājiem,» sarunā ar Neatkarīgo pauž F. Rajevskis. «Atkārtotas vēlēšanas, protams, rīkot nav iespējams, taču pārskaitīt balsis, izmetot no parlamenta tos, kuri 12. Saeimā iekļuva negodīgi, būtu pareizi. Tiesa, es uzskatu, ka Dzintaram Zaķim nebūtu jāgaida gala instances lēmums, bet nāktos aiziet pašam un jau tagad. Situācija smako ļoti nelabi. Visiem viss principā ir skaidrs, un šim politiķim karjera praktiski ir beigusies. Ar savu tālāko palikšanu viņš tikai gremdēs partiju, un galu galā viņu apēdīs savējie,» bija pārliecināts F. Rajevskis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats