23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeimā būs jāsadzīvo sešām partijām
Saeimā būs jāsadzīvo sešām partijām
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 6. oktobris 2014, 10:34
Pēc 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošanas kļuvis skaidrs, ka vislielākais mandātu skaits ticis Saskaņai – 24.


Taču tuvākajai sāncensei Vienotībai ir tikai par vienu mandātu mazāk, un arī abi pārēji pašreizējās koalīcijas biedri sasnieguši atzinības vērtus rezultātus, kas nozīmē, ka koalīcijas partiju sastāvs var mainīties, tikai pievienojot Latvijas Reģionu apvienību, raksta NRA.lv.

Nepārliecinošās uzvaras laurus plūcošajai Saskaņai vislielākais atbalsts bijis Rīgas un Latgales vēlēšanu apgabalā. No Rīgas apgabala Saeimā ir ievēlēti 12 deputāti, bet no Latgales – seši.

No Saskaņas vislielāko vēlētāju atbalstu Rīgā guvis sarakstā ar pirmo numuru startējušais Jānis Urbanovičs, kuram uzticību vēlētāji pauduši ar 36,5 tūkstošiem plusiņu. Aiz viņa seko Andrejs Klementjevs un Boriss Cilevičs, kurš apsteidzis saraksta trešo numuru Jāni Geduševu. Viņu vēlētāji Saeimā gan nav vēlējušies redzēt, jo J. Geduševs apgabalā guvis tikai piecpadsmito vietu.

Savukārt Latgalē pirmā numura pozīcijas nosargājis Andrejs Elksniņš, kuram vēlētāji devuši 12,9 tūkstošus plusiņu. Viņam saraksta secībā seko Ivans Ribakovs un Jānis Tutins.

Otro vietu ieguvusī Vienotība uzvaru svin Vidzemes vēlēšanu apgabalā, no kura uz Saeimu dosies septiņi deputāti. Vispopulārākā bijusi sarakstā ar pirmo numuri startējusī premjerministra Laimdota Straujuma, par kuru īpaši labās domās bijuši 25,8 tūkstoši vēlētāju. Vēlētāju labvēlību guvis arī Ainars Latkovskis, kas, atrazdamies vēlēšanu saraksta trešajā pozīcijā, Saeimā ievēlēts kā otrais, apsteidzot Inesi Boķi.

Ar dubultu uzvaru vēlēšanu apgabalos var lepoties Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Tā lielāko atbalstu guvusi Zemgales un Kurzemes apgabalā, un no tiem uz Saeimu posīsies deviņi deputāti.

Pieci ZZS deputāti ievēlēti no Kurzemes, kur lielāko popularitāti ar 11 tūkstošiem plusiņu guvusi saraksta pirmais numurs Dana ReiznieceOzola. Saraksta secībā Saeimā ievēlēta arī Aija Barča un Gundars Daudze.

Arī ZZS citadelē Zemgalē populārākais bijis saraksta pirmais numurs Augusts Brigmanis, kuram vēlētāji atvēlējuši 8,7 tūkstošus plusiņu. Veiksmīgāk nekā cerēts startējis spēkavīrs Raimonds Bergmanis, kas no saraksta ceturtās pozīcijas pakāpies līdz otrā atbalstītākā ZZS deputāta kandidāta pjedestālam, apsteidzot Uldi Auguli un Andri Bērziņu.

Negūstot īpašu atbalstu nevienā no vēlēšanu apgabaliem, cienījamus rezultātus tomēr spējusi sasniegt Nacionālā apvienība, kurai jaunajā Saeimā būs 17 mandātu. Visveiksmīgākais apvienībai bijis Vidzemes vēlēšanu apgabals, no kura ievēlēti seši deputāti. Vispopulārākais apvienības politiķis bijis Raivis Dzintars, kurš saņēmis 26,8 tūkstošus plusiņu. Viņam seko Jānis Dombrava un Ināra Mūrniece.

Latvijas Reģionu apvienībai, kura Saeimā ieguvusi astoņus mandātus, visveiksmīgākais bijis Rīgas vēlēšanu apgabals, tajā jaunā partija izcīnījusi trīs mandātus, bet vispopulārākais kandidāts bijis Arturs [Artuss] Kaimiņš. Ar 17,2 tūkstošiem atbalsta plusiņu viņš no saraksta 35. pozīcijas spējis pakāpties līdz pat pirmajai, sasniedzot savdabīgu rekordu un aiz sevis atstājot saraksta pirmo numuru Mārtiņu Šicu un trešo – Ingu Biti.

Vismazāk atbalstītāju spējusi izcīnīt bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas partija No sirds Latvijai (NSL), tai vēlētāji parlamentā atvēlējuši vien septiņus mandātus, pa diviem mandātiem iegūstot Rīgā un Vidzemē.

Rīgā vispopulārākā, protams, bijusi I. Sudraba, kuru ar plusiņiem īpaši izcēluši 12,2 tūkstoši vēlētāju. Ar mazāku atbalstu līderei seko sarakstā ar trešo numuru startējušais Romāns Mežeckis. Savukārt Vidzemē veiksmīgākais ir bijušais Satversmes tiesas priekšsēdis Gunārs Kūtris, kurš ieguvis 6,8 tūkstošus plusiņu. Otrs NSL pārstāvis no Vidzemes būs Arvīds Platpers, kas, startējot ar ceturto numuru, spējis apsteigt iepriekš partijas lielāku uzticību guvušo Inetu Stabulnieci un Lieni Cipuli, kas īsi pirms vēlēšanām paziņoja, ka partiju pametīs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Saeima, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats