19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partijas rotaļājas ar reitingu datiem
Partijas rotaļājas ar reitingu datiem
Autors: NRA.lv / 26. septembris 2014, 10:35
Sociologi nav pareģi, un balsotājiem nevajadzētu līdz komata desmitdaļai paļauties uz priekšvēlēšanu prognozēm. Jo īpaši tādēļ, ka partijām patīk spēlēties ar reitingiem un interpretēt datus sev vēlamā virzienā. To NRA atzina vairāki eksperti, komentējot jautājumu – kā ir nācies, ka dažu nedēļu laikā Latvijas Reģionu apvienības reitingi gandrīz vai dubultojušies?


Šonedēļ publiskajā telpā nonākusi socioloģiskā aptauja, ko pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pasūtījuma veikusi kompānija SKDS. Un tieši šajā aptaujā apvienības reitings, kas citkārt svārstījies tik tikko ap 2%, negaidīti dubultojies. Varētu šķist – uz citu partiju fona abi šie cipari ir pieticīgi un nespēj neko būtisku ietekmēt, tomēr jāatgādina, ka iekļūšanai Saeimā ir jāpārvar 5% barjeru. Tieši tādēļ pēdējā brīža paziņojums par kādas partijas pietuvošanos kārotajai robežai, iespējams, var pat izšķirt tās likteni, jo, kā zināms, vēlētāji mēdz pakļauties bara instinktam, labprāt balsojot par tiem, kurus izvēlas arī citi.

Taujāts par to, kādēļ SKDS pētījums pēkšņi uzrāda LRA tik strauju popularitātes kāpumu, kompānijas vadītājs Arnis Kaktiņš neslēpa: brīdī, kad aptauja ir pabeigta un dati nodoti pasūtītājam, tālākā interpretācija ir atkarīga no informācijas turētāja. «Zināmā mērā tā ir viegla manipulācija ar medijiem un datu interpretācija sev vēlamā virzienā. Taču nekas nekorekts tas nav. Socioloģijai ir daudz dažādu rakursu, pētījumos ir daudz dažādu grafiku, aspektu un interpretācijas veidu. Tāpat pastāv statistiskā kļūda, kas jo īpaši būtiska ir tieši situācijās, kad runājam par nelieliem skaitļiem,» atzina eksperts, piebilstot – šodien atklātībā nonākšot vēl viens – citu pasūtītāju pasūtīts – pētījums, kurā Reģionu apvienībai atkal tiek uzrādīts reitings 2,5% robežās.

To, ka socioloģija ir zinātne ar plašām interpretācijas iespējām, apliecina arī politologs Filips Rajevskis. «Sociologi nav pareģi, taču tie noteikti spēj uzrādīt tendenci. Ja runājam par Latvijas Reģionu apvienības reitingu, tad diez vai tas varētu būt 4% līmenī, taču gan Latvijas fakti, gan SKDS uzrāda tendenci – partijas reitings pieaug, un tas ir objektīvi,» pauda politologs. Tāpat gan A. Kaktiņš, gan F. Rajevskis piebilda: jo mazāks ir kādas partijas reitings, jo interpretējamāki ir dati, jo pieļaujamā statistiskā kļūda ir 1,5 – 2% robežās. «Ja partijas reitings ir virs 20%, statistiskā kļūda neko būtisku nemaina. Taču brīdī, kad izšķiras prognoze – pārvarēs partija 5% barjeru vai tomēr ne –, tas kļūst ļoti būtiski,» sacīja F. Rajevskis.

Dažādas socioloģiskās kompānijas un pētījumi katrai no partijām uzrāda atšķirīgus popularitātes datus, taču kopējā tendence visās aptaujās ir vienāda. Proti, 12. Saeimā varētu iekļūt Vienotība, Saskaņa, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība, kā arī Ingūnas Sudrabas jaundibinātais spēks. Tikmēr Latvijas Reģionu apvienība pagaidām mīņājas turpat pie kārotās robežas, taču tās reitingi pagaidām nespēj pārvarēt 3% robežu. Tiesa, gan F. Rajevskis, gan A. Kaktiņš bija pārliecināti, ka LRA liktenis nav bezcerīgs un pie noteiktas apstākļu sakritības 5% barjera tomēr var tikt pārvarēta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: partiju reitings

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats