28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pirmklasnieks vecākiem izmaksā 200 līdz 300 eiro
Pirmklasnieks vecākiem izmaksā 200 līdz 300 eiro
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 1. septembris 2014, 10:58
Pirmklasnieku sapošana vecākiem izmaksā vidēji 200 līdz 300 eiro.


Rīgas 25. vidusskolas 1.c klases skolnieces Signe Štauere un Viktorija Marta Murāne, tāpat kā citi pirmklasnieki Latvijā – kopskaitā 22 775 –šodien sāk skolas gaitas.

Lai gan vecākiem nav jāpērk mācību grāmatas un darba burtnīcas, pirmklasnieku sagatavošana skolai izmaksā dārgi. Tomēr, neraugoties uz to, šodien pirmklasnieku vecāku prieks un lepnums par savu atvasi ir lielāks nekā raizes par izdevumiem.

Rīgas 25. vidusskolas 1.c klasē šodien skolas gaitas sāk rekordliels skolēnu skaits – 31 bērns. Šīs klases skolotāja Eva Burvāne stāsta, ka klases telpā nemaz nav bijusi paredzēta vieta tik lielam skolēnu skaitam. Lai pietiktu visiem mācību vietas, vajadzējis ielikt pat vienu papildu galdu. Arī Izglītības un zinātnes ministrijas prognozes liecina, ka šajā mācību gadā pirmklasnieku varētu būt par

2000 vairāk nekā iepriekšējā mācību gadā. Šodien skolas gaitas sāk apmēram 22 770 pirmklasnieku, pirms gada – 20 730 bērnu. Vismazāk ir 12. klašu skolēnu. Arī Rīgas 25. vidusskolā šogad ir tikai viena 12. klase. Kopumā vispārizglītojošās dienas apmācības programmās šogad mācīsies aptuveni 199 650 skolēnu.

Gatavojas laikus

Rīgas 25. vidusskolas 1.c klases skolnieces Signe Štauere un Viktorija Marta Murāne pirmo skolas dienu gaidīja gan ar prieku, gan ar nelielām bažām. Abas meitenes skolu jau nedaudz iepazina iepriekšējā mācību gadā, apmeklējot sagatavošanas nodarbības reizi nedēļā, tomēr skolas gaitas tā pa īstam sāksies tikai šodien. Arī vecākiem šī ir nozīmīga un tikpat saviļņojoša diena kā atvasēm. Signes mamma Iveta Štauere atzīstas, ka, lai gan pati ir skolotāja, arī viņai meitas skolas gaitu sākšana ir satraucošs notikums. Signei visas skolas lietas sagādātas laikus. Par skolas somas galveno izvēles kritēriju tika izvirzīts tās vieglums. Un tāda – viegla un glīta – Signei iegādāta. Daļa kancelejas preču un apģērba jau bijis iegādāts agrāk, un arī grāmatas nav bijis jāpērk, taču, neskatoties uz to, izdevumi sasnieguši 137 eiro. Tomēr tas nav bijis iemesls, lai aptumšotu prieku par meitas skolas gaitu sākumu. Arī Viktorijas mamma Inta Murāne meitu uz skolu posusi ar prieku. Viņa gan nav sarēķinājusi, cik tas izmaksājis. Pirms vairāk nekā 12 gadiem pirmo reizi uz skolu vesta Murānu ģimenes pirmā atvase – Viktorijas māsa, kura šobrīd studē medicīnu. Taču šobrīd, Viktorijai uzsākot skolas gaitas, sajūtas ir tikpat satraucošas.

Forma – dārgs prieks

Rīgas 25. vidusskolas pamatskolā bērniem skolā ir jānēsā skolas forma. Viktorijas mamma Inta uzskata, ka šī prasība būtu jāsaglabā vismaz līdz 9. klasei. Skolas forma disciplinē un iemāca bērniem ģērbšanās kultūru. Taču tieši skolas forma parasti veido vienu no lielākajām izmaksām skolas bērna sagatavošanai skolai. To izmaksas atkarībā no skolas svārstās vidēji no 20 līdz 80 eiro. Rīgas 25. vidusskolas pirmklasnieču mammām skolas forma izmaksāja 26,50 eiro. Taču ir atsevišķas skolas, kurās formas tērpa iegādei jātērē 60 eiro.

Aptaujājot vairāku pirmklasnieku vecākus, NRA.lv secināja, ka pirmklasnieka sapošana skolai šogad izmaksā vidēji no 200 līdz 300 eiro. Izņēmums ir privātskolas, kurās parasti nav izdevumu par kancelejas precēm, bet ir mācību maksa.

Jāņa Lasmaņa meita Elizabete skolas gaitas sāk privātskolā Patnis. J. Lasmanis teic, ka nekā īpaša 1. septembrim nav bijis jāgādā, jo nebija jāpērk ne grāmatas, ne kancelejas piederumi. «Iespējams, arī Patnī varētu ieviest skolas formu, bet pagaidām nekas konkrēti nav zināms,» sacīja J. Lasmanis.

Soma pārsteigumā

Gata Vēbera dēls Kristiāns skolas gaitas sāk Jelgavas 4. vidusskolā, klasē ar sporta novirzienu. Kristiāns skolu gaidot ar prieku un ir lepns, ka nu būs skolnieks. Visas skolai nepieciešamās lietas sagatavotas jau laikus. G. Vēbers gan nav precīzi aprēķinājis, cik viss kopā izmaksāja, bet lēš, ka noteikti pārsniegti simts eiro. Jelgavas 4. vidusskolā kā vienojošais apģērba elements ir izvēlēta formas veste, un tā izmaksājusi aptuveni 20 eiro. Vēl bijis jāpērk divu veidu sporta tērpi. Skolas somu G. Vēbers pasūtīja internetveikalā no Anglijas, Kristiānam nezinot. «Tas tika gatavots viņam kā pārsteigums. Un tas izdevās. Skolas soma dēlam ļoti patīk,» atklāja G. Vēbers. Arī viņš lēš, ka pirmklasnieka sagatavošana skolai vecākiem izmaksā aptuveni 200 līdz 300 eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pirmklasnieks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats