24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gaismas pils atver visas durvis
Gaismas pils atver visas durvis
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 25. augusts 2014, 10:27
Uz Gaismas pili Pārdaugavā ir pārvietoti apmēram 70 procenti kopējā krājuma, un rīt uz jaunajām telpām Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāvā pārcelsies Dainu skapis.


Iespējams, septembra beigās Gaismas pilī atradīsies jau viss krājums, bet šonedēļ visi tiek aicināti uz bibliotēkas ēkas atklāšanu. Gaismas pils ar dažādiem pasākumiem, tajā skaitā Dainu skapja atvēršanu, LNB veltīta pirmatskaņojuma klausīšanos, daudzām izstādēm un koncertiem, oficiāli tiks atklāta 28. un 29. augustā, kad svinības ilgs līdz pusnaktij.

Šo notikumu par nozīmīgu uzskatījuši 100 ārvalstu viesu, kurus gaida ierodamies no 23 valstīm, tajā skaitā UNESCO delegācija un 17 nacionālo bibliotēku pārstāvji. Bibliotēkas inaugurācija, kā to dēvē šo svinību rīkotāji, uz Latviju pirmo reizi atvedīs Gaismas pils arhitekta Gunāra Birkerta ģimeni.

Īpašs gods tiks izrādīts Latvijas oficiālajiem novadiem un vienam kultūrvēsturiskajam novadam – Sēlijai, jo katrs bibliotēkas stāvs vēstīs savu stāstu Novadu dienā 28. augustā. Tad daudzu stundu garumā uzstāsies vairāk nekā desmit folkloras kopu, bet Ziedoņa zālē koncertprogrammu piedāvās Liepājas simfoniskais orķestris un Sēlijas meitene Elīna Šimkus. Ceturtdien ikviens interesents varēs izstaigāt Gaismas pils stāvus – no apakšzemes konferenču centra pirmā līdz astotajam – un baudīt novadnieku cienasta galda labumus. Pasākumi ir bez maksas. Mazie un zinātkārie varēs iepazīties ar Suntažu observatorijas, Ventspils Radioastronomijas centra un Zinoo centra piedāvājumu. Katrs Gaismas pils stāvs tiks atvēlēts kādam Latvijas novadam. Visas dienas garumā skanēs literātu lasījumi, arī NRA.lv kultūras žurnālists Arno Jundze pārstāvēs Vidzemi 2. stāvā.

Interesants solās būt atklāšanas pasākums Salasīšanās 29. augustā, kas ilgs no pulksten 21 līdz 23. Starp citu, no 29. augusta uz Latvijas Dzelzceļa muzeja žoga būs apskatāma īpaša fotoizstāde par bibliotēkas lentes griešanu, kurā piedalījusies gan četrus gadus vecā Agate, gan simtgadnieks Alberts. Virtuālā lentes griešana turpināsies līdz 13. septembrim.

LNB pārstāvis Augusts Zilberts informē, ka LNB jaunajā ēkā Mūkusalas ielā 3 darbu sākusi Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītava, Humanitāro un sociālo zinātņu literatūras lasītava, Jaunākās periodikas lasītava, Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītava, Periodisko izdevumu lasītava, kā arī uzziņu un informācijas centra Jāņa Pāvila II lasītava. Rīt tiks atklātas lasītavas Mākslas un mūzikas centrā, Reto grāmatu un rokrakstu lasītava, Letonikas un Baltijas centrs, Latviešu folkloras krātuve, Sīkiespieddarbu lasītava un Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītava, bet 28. augustā – Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītava. No 9. septembra darbu uzsāks Bērnu literatūras cents 7. stāvā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats