18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aizdomīgi iznomāts vērtīgs Iekšlietu ministrijas īpašums Jūrmalā
Aizdomīgi iznomāts vērtīgs Iekšlietu ministrijas īpašums Jūrmalā
Autors: NRA.lv / 19. augusts 2014, 17:29
Nodrošinājuma valsts aģentūra (Aģentūra), realizējot izsoles par nekustamo īpašumu Jūrmalā, Piestātnes ielā 6/14, nav rīkojusies lietderīgi ar valsts mantu, devusi priekšroku vienam pretendentam un vairākkārt mainījusi tam nomas nosacījumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).


Zinot, ka vienam no nomas pretendentiem ir visa nepieciešamā informācija par objektu un tā tehnisko stāvokli, Aģentūra nav devusi citiem pretendentiem pienācīgu termiņu iepazīties ar objekta tehnisko stāvokli, turklāt nav veicinājusi plašāka pretendentu loka pieteikšanos.

Nekustamais īpašums līdz 2009.gada septembrim tika izmantots medicīnisko un rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai Iekšlietu ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu darbiniekiem un ieslodzījuma vietu darbinieku apmācībai. Tas sastāv no dažādām ēkām - viesnīcas, administratīvās ēkas, mācību korpusa, ārstniecības ēkas, kluba un citām - ar kopējo platību vairāk nekā 5000 m2. 2011.gadā Aģentūra šo īpašumu uz 10 gadiem iznomāja SIA "ISIH" viesnīcas un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai.

Sākotnējā nomas tiesību izsolē piedalījās tikai divi pretendenti, bet atkārtotā - pieci. Trīs pretendenti - SIA "Casa Services", SIA "ISIH" un "Qraka Aps (Ltd)" - iesniedza piedāvājumus, kuros ir saskatāmas līdzības - divos no tiem norādīti identiski uzņēmumu reģistrācijas numuri, visos teksts ir gandrīz identisks, kā arī tajā ir atrodamas vienādas pareizrakstības un gramatikas kļūdas, kas, iespējams, norāda uz šo dalībnieku iepriekš saskaņotu rīcību ar mērķi ietekmēt izsoles gaitu.

Lai gan nomas objekts sastāvēja no 11 ēkām, abās izsolēs to apskatei un novērtēšanai, kā arī nepieciešamo investīciju aprēķināšanai tika dotas tikai 14 dienas. Tas neļāva citiem pretendentiem sagatavot pienācīgu piedāvājumu. Izsolē uzvarēja "Qraka Aps (Ltd)", taču no līguma parakstīšanas atteicās, un tiesības slēgt nomas līgumu ieguva SIA "ISIH", kas piedāvāja nākamo augstāko nomas maksu.

Revīzijā konstatēts, ka nomas līgums pēc tā noslēgšanas vairākkārt ir grozīts, noslēdzot kopumā septiņas vienošanās, turklāt pirmie grozījumi līgumā veikti jau 8 dienas pēc līguma noslēgšanas. Tā rezultātā SIA "ISIH" radīti labvēlīgāki noteikumi - samazināts līgumsoda apmērs no 0,5% uz 0,1%, dotas tiesības iznomāt telpas trešajām personām, pārcelti investīciju termiņi un noteikts, ka ieguldījumu apmēra pārsniegums kompensējams ar nomas maksas samazinājumu.

Lai veicinātu valsts īpašuma saglabāšanu un uzlabošanu, līgumā noteikts, ka nomniekam tā rekonstrukcijā jāiegulda 5 milj. EUR, taču veikto grozījumu rezultātā nav nodrošināta investīciju veikšana sākotnēji plānotajos termiņos. Tāpat ir pieļauts, ka pirmajā rekonstrukcijas posmā nekustamajā īpašumā atzītā kopējā ieguldījuma vērtība 1 067 713 EUR ir nepamatoti palielināta, iekļaujot ieguldījuma vērtībā viesnīcas aprīkojumu, tai skaitā palagus, spilvenus, dvieļus u.c. sadzīves preces un aksesuārus 530 000 EUR vērtībā.

VK secinājusi, ka Aģentūrai nebija tiesību piekrist nomas maksas samazinājumam ar atpakaļejošu datumu un par laika posmu, kad vēl nebija pagājis gads kopš nomas līguma noslēgšanas un nebija pabeigti rekonstrukcijas pirmā posma darbi. Tā rezultātā Aģentūra nav guvusi ieņēmumus 28 107 EUR (bez PVN) apmērā.

VK arī secina, ka Iekšlietu ministrija kā Nodrošinājuma valsts aģentūras uzraugošā iestāde un nekustamā īpašuma Piestātnes ielā 6/14, Jūrmalā valdītāja nav nodrošinājusi efektīvu kontroli pār pakļautības iestādes darbībām nekustamo īpašumu pārvaldības jomā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Valsts kontrole

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats