28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Spaisa tirgoņi paslēpjas internetā
Spaisa tirgoņi paslēpjas internetā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 5. augusts 2014, 10:13
Narkotirgoņu nekaunībai un izdomai nav robežu. Pēc tam kad vienu narkotiku bodi internetā policija aizklapēja ciet, cita ar vēl lielāku vērienu sākusi darboties. Starpība vien tā, ka tagad Latvijas esošie un topošie narkomāni tiek aprūpēti ar Centrālamerikas valsts Belizas starpniecību.


Interneta narkoūķa adresei domēnu lv nomainījis paplašinājums bz. Šāds gājiens ir veltījums tiesībsargājošajām institūcijām. Iegūt oficiālu informāciju par adreses īpašnieku no reģistra, kas atrodas kaut kādā mazā nepazīstamā valstiņā tūkstošiem kilometru attālumā, ir visai sarežģīts uzdevums. Bet, kamēr attālums sargā narkotirgoņus no atmaskošanas, viņu serveri dūc kaut kur tepat Latvijā, operatori centrālē pieņem pasūtījumus, kontos griežas nauda, bet gribu un spriestspēju zaudējušie klienti lieto visbīstamāko draņķi, kāds vien ķimikāliju paletē konkrētajā brīdī pieejams, raksta NRA.lv.

Jamaica veikala lapā tiek slavēts kā «ļoti jaudīgs maisījums, kas liks pasvīst ikvienam smēķēšanas maisījumu gardēdim». Savukārt Afghan «atrodas jaudīgāko legālo maisījumu saraksta augšgalā un spēj izraisīt vizuālās halucinācijas». Izskatoties kā hašišs. Viens grams maksā 10 eiro.

«Jūs gūsiet spilgtas un pozitīvas emocijas, enerģiju un eiforijas sajūtu, kas saglabāsies uz ilgu laiku.» Tvaika ielas ārsti gan šo raksturojumu noteikti papildinātu – iespējamas smagas psihiskas blaknes, kā arī nāve.

Tirgotāji saviem klientiem arī melo, apgalvojot, ka «neviena no mūsu sintēzēm un tās sastāvdaļām neietilpst Latvijā aizliegto vielu sarakstā. Mēs bez problēmām varēsim nosūtīt jūsu pasūtījumu kurjerpasta kompānijām.» Patiesībā jebkādas darbības ar spaisu jeb tā dēvētajām jaunajām psihoaktīvajām vielām tika kriminalizētas jau pavasarī. Tātad krimināla ir gan Jamaica, gan operators, kurš pieņem pasūtījumu, un visvairāk jau šī kriminālā rūpala organizators.

Viņa veikals darbojas režīmā 24/7. Apmaksa caur WebMoney bankomātiem, kas atrodami lielveikalos. Pasūtījumus pieņem trīs operatori, piegādes tiek nodrošinātas 30 minūtēs, izmantojot slēpņu principu. Labi atstrādāta sistēma.

Daudz ilgāks laiks būs nepieciešams policijai, lai šo un pārējos interneta veikalus aizklapētu ciet. Iemesls meklējams tais pašos pāris burtiņos, kas adresē parādās aiz punkta. Domēna lv administrators Ģirts Valdīšana skaidro, ka šādi tiek noslēptas ziņas par domēna lietotāju. Informācija automātiski jāpieprasa citas valsts reģistrā, un, ja tiesībsargājošo iestāžu sadarbība ar šo valsti nav pārāk sekmīga, kaut ko noskaidrot ir grūti.

Arī pati policija atzīst, ka apkarot narkotiku tirdzniecību interneta vidē ir daudz sarežģītāk nekā tiranizēt kiosku tirgoņus ielās.

Valsts policijas pārstāve Diāna Lūkina skaidro: «Lielākoties visi šie portāli ir reģistrēti ārzemēs, tāpēc ir pakļauti ārzemju jurisdikcijai. Lai policijai būtu iespējas veikt izmeklēšanu par notiekošo, ir nepieciešams sūtīt tiesiskās palīdzības lūgumus uz ārvalstīm, kas arī nepieciešamības gadījumā tiek darīts, taču šis process ir ļoti laikietilpīgs.» Ja šiem interneta narkoūķiem būtu izmantots Latvijas domēns, tos piemeklētu tāds pats liktenis kā www.rastas.lv, kas no savas «tehniskās apkopes» vairs neatgriezīsies. Savukārt Belizas reģistrā Latvijas narkomānu jaunā veikala adrese vismaz pagaidām ir drošībā – rezervēta līdz septītajam novembrim. Ieraksts reģistrā liecina, ka tad būs apritējis tieši gads kopš adreses izveidošanas. Acīmredzot pārvākšanos uz internetu noziedznieki sagatavoja jau pērn, kad sabiedrība sāka aktīvu cīņu pret narkotiku legālu tirdzniecību pilsētu ielās.

Atšķirībā no kioska interneta lapu nodedzināt nav iespējams. Tomēr kopumā šim noziedzīgajam biznesam pārvākšanās digitālajā vidē ir nesusi kaitējumu. Cenas ir augšā, un arī jaunu klientūru piesaistīt grūtāk. Tagad slimnīcās nonāk galvenokārt jau atkarīgi jaunieši, bet jauniņie spaisā iegrābjas reti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: spaiss

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats